De obicei … ne scapa esentialu’, de aici si pana la esec e doar un pas!

Nu cred ca nu v-ati gandit vreodata de cat de putine lucruri depinde pana la urma finalizarea vreunui proiect special. Ati incercat cu siguranta un sentiment ciudat, ca undeva chiar pe “ultima suta de metri” v-a scapat esentialu’. Ati vrut sa nu deranjati prea multa lume, sa nu fiti incadrati ca “prea originali”, o gramada de nimicuri pana la urma …

Ah, daca am putea abandona un astfel de toxic fel de-a fi …

Istoric vorbind, noi romanii suntem antrenati mereu la marginea mai multor imperii. Pe termen lung asta cred ca a sapat adanc in constiinta noastra.

Relativ recent am avut ocazia sa citesc un scurt interviu al unui mare inventator roman, Iustin Capra. Romania a avut foarte multi inventatori, oameni celebri international pe o intindere de mai multe secole. Cu toate astea, ceea ce a spus dl.Capra mi s-a parut extrem de potrivit. Lucruri similare spunem cu totii copiilor si prietenilor nostri dar pare ca nu le urmam atat de profund ca acest mare si in acelasi timp modest inventator roman contemporan.

Romania si romanismul sunt nemuritoare prin atitudinea de “merge si-asa …”, intr-o bujie, cu manageri publicitari absolventi de teologie, cu incalcari flagrante de drepturi de proprietate intelectuala si nu numai, la limita legii, etc. Pentru multi dintre managerii din publicitate, ajunsi, de vreo zece ani incoa’ in pozitie cheie, nu conteaza decat banu’.

Am avut placerea sa pregatesc zilele acestea impreuna cu o agentie mare din piata o campanie electorala pentru unul din primele doua partide politice din Romania actuala. Domnii de la partid vroiau neaparat suporturi velo-mobile marca MV.com. Lasand la o parte alergia noastra cand distinsa agentie ne-a anuntat despre ce partid ar fi vorba, partid care ne-a “intepat” si cu ocazia altor campanii. Impotriva acestui partid am demarat inca de acum un an executare silita, ce este si astazi in derulare din motive de insolvabilitate. Aceasta agentie, cum spuneam, nu a stat nici o clipa pe ganduri sa ne anunte ca vor folosi Biciclete Publicitare proprii si ca vor incerca astfel sa “evite” brevetul MV.com ce securizeaza business-ul.

Pai sa nu-ti vina-n minte atunci cuvintele lu’ Conu’ Trahanache : “o tara fara moral si fara printip, va sa zica ca : Nu le are !”

Daca nu ne vom uita menirea vom avea cu siguranta puterea sa ne cautam vocatia.

Pentru acei putini dintre noi care o vor gasi-o, nu ar trebui sa mai conteze mici piedici. Nu cred ca ar trebui sa conteze parerea vreunui manager ce nu e dispus sa riste un buget pe vreo inventie “nastrusnica” propusa de voi. Trebuie cu infrigurare cautata o alta companie investitoare. Daca nu puteti finaliza un proiect in Romania, datorita lipsei de viziune, acum exista cel putin Europa…

4 răspunsuri »

  1. Solutii exista intotdeauna !

    Nu e o maxima seaca lipsita de vreun fundament. Existenta solutiilor e dictata de insasi instinctul de conservare. Cauta cu perseverenta o bresa in zidul ce pare ca te inconjoara si du-te spre succes ! Sustine-ti cauza atata vreme cat crezi in ea !

    Inca ceva, te rog sa nu eziti sa-ti prezinti pe acest blog inventiile, inovatiile, ideile, chiar si atunci cand sunt „traznite”. Este un blog despre inventii si inventatori in primul rand. Daca soliciti, vei avea parte si de sfaturi specializate sa materializezi ceva sau sa depasesti anumite piedici inerente.

  2. Inspiratia te poate atinge exact cand te astepti mai putin !

    Aveam 17 ani, era anu’ de gratie 1985 si publicam probleme in Revista de Fizica si Chimie. Fiecare problema propusa de mine nu implica doar algoritmic calculul abstract al unor marimi fizice. Toate problemele includeau studiul unei instalatii reale.

    Atunci m-am gandit pentru prima oara ca mi-ar place sa devin inventator. Am reject-at gandul asta pentru ca nu credeam ca se poate trai din asa ceva. Eu trebuia sa devin profesor universitar si sa traiesc din meditatii. Asa ma impingea familia si asta incepusem sa cred si eu ca tre’ sa fac.

    Hotararea de-a deveni inventator a revenit insa cu putere cand aveam in jur de 30 de ani, cand au si inceput sa apara primele brevete.

    In concluzie, ai rabdare, daca-ti doresti sa devii inventator probabil ca se va-ntampla. Pana atunci pregateste terenul.

    Documenteaza-te !