FLORA: computerul din maneca

Daca debuturile companiilor de software sunt gandite foarte strategic si extrem de atent la cum se poate monetiza cel mai bine afacerea, producatorii de hardware sunt mai cu chef de joaca.

Dintr-o astfel de joaca a iesit si Flora, cel mai nou computer portabil si “asortabil”, lansat de Adafruit Industries.

Ca sa-i citez pe cei de la Wired, Flora e un mic “computing device”, care poate fi tesut direct in imbracaminte si accesorii. Are un USB prin care se poate conecta la un PC cu Windows, Mac sau Linux, in timp ce apps-urile pentru Android si iOS te ajuta sa-l controlezi direct de pe mobil.

Insa, ce faci, de fapt, cu el, iata marea intrebare. O parte din raspuns variaza in functie de utilizatorii Flora. Dar e clar ca cei mai multi il folosesc pentru a controla alte device-uri electronice, de la senzori si lumini pe propriile haine, pana la comunicarea pe net.

Dar hai sa fim seriosi, ce vor oamenii de fapt? Daca s-ar putea, sa fie toti rockstar-uri. Sa aiba geci din piele pe care sa fie proiectate concerte si cizme cu stroboscop, la fiecare pas pe asfalt. Asa ca, nu e vorba neaparat de o revolutie a utilitatii, ci mai degraba, de un echilibru subtil intre util si estetic.

Intre a fi pe trend, pe val cu moda si a avea totusi o urma de “mama, chiar imi foloseste la ceva harta asta pe care mi-o pot proiecta direct pe maneca de la haina, in loc sa o caut pe mobil”. Nimeni nu vrea sa traiasca precum in Minority Report, cu mesaje publicitare agresive la tot pasul si mereu in contact cu toata lumea, dar nici departe nu suntem.

Iata insa ce spun cei care chiar au lucrat la Flora. “Probabil, toate aceste device-uri vor fi conectate intre ele la un moment dat. Imaginati-va cum ar fi sa puteti da Like unei genti, pe care ati vazut-o intr-o intersectie, la cineva. (facand referire la gentile smart care-si pot schimba culoarea in functie de temperatura, produse de aceeasi companie).

Sau cum ar fi ca geaca pe care o porti sa poata adauga ca prietena geaca cuiva de pe strada. Bannerele online ar putea de asemena sa apara direct pe imbracamintea ta, si nu numai online sau ar putea chiar sa-ti arate pe spatele gecii ce fel de skill-uri ai, ca in Girl Scouts.

Flora va aparea initial in 50 de unitati beta, dupa care in 2000, urmand sa pregateasca o noua strategie, in functie de cum va fi primit produsul.

Parerile de pe acest blog reprezinta viziunea companiei MVcom. Orice feedback din partea dumneavoastra este binevenit.