Camionul Trust Vision, vedeta caravanei Ecotic

Miercuri a avut loc in Piata Alba Iulia lansarea unui eveniment itinerant care va atinge un numar foarte mare de scoli din Romania, cu scopul de-a educa mai tinerii nostri compatrioti in sensul colectarii selective, cu toate implicatiile ce decurg de-aici, cum ar fi cele privind reciclarea sau protectia mediului.

IMG_5211

Chiar daca in acest moment in Romania se deruleaza mai multe initiative similare, programul Ecotic este singular deoarece foloseste un vehicul extrem de interesant, unic in Romania. Este vorba de un showroom pe roti, ultra echipat pentru a servi ca laborator pentru cursuri despre reciclare si protectia mediului. Camionul, ca despre un camion specializat este vorba, a fost construit de la zero de firma Trust Vision, in baza unui proiect si a unei viziuni proprii. Trust Vision este o agentie specializata in organizarea de promotii si evenimente, fie ele de tip caravana sau nu.

Cu toate ca stiam ca firma lui lucreaza de cateva luni la acest proiect, m-am bucurat ca am fost invitat de Levente Fekete, co-fondator si managing partner Trust Vision, sa fiu de fata in momentul taierii panglicii de catre dl. Valentin Negoita, Presedintele Ecotic si de catre reprezentantul Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, d-na Anne Marie Jugănaru.

In cuvantul de deschidere, d-na Juganaru spunea ca acest proiect constituie „o modalitate excelenta de comunicare si de constientizare, in conditiile in care noi ca oameni moderni trecem prea repede prin viata, fara sa mai constientizam lucruri marunte, care tin de calitatea vietii noastre”. In acest context „tinerii ajung sa fie mai constienti decat noi adultii de ceea ce ar trebui sa facem in mod serios si profund, anume de a pune pret pe viata si pe mediul inconjurator” a continuat d-na Juganaru.

Odata ce oficialitatile au purces la taiat panglica, l-am rugat pe Levi Fekete sa-mi explice cum a construit camionul, pas cu pas.

M.C.: Acelea de deasupra sunt panouri fotovoltaice?

L.F.: Da. In conditii meteo ideale, showroom-ul este independent dpdv energetic. Sistemul fotovoltaic este creatia celor de la Vlamir.

M.C.: Stai putin, sa-ncepem totusi cu-nceputul. Misiunea acestui vehicul este de…

L.F.: Misiunea acestui vehicul este fie un showroom si sala de curs, pentru Caravana Ecotic de constientizare asupra importantei colectarii selective a deseurilor electrice. Caravana va dura un an si jumatate, va vizita peste 150 de scoli si va fi expusa in 30 de piete publice in toata tara.

IMG_5295

M.C.: Ce face ca acest proiect sa fie atat de special pentru voi, pentru Trust Vision?

L.F.: Trebuie sa recunosc faptul ca invitatia la pitch primita de la Ecotic in vara a fost cel mai frumos cadou de care am avut personal parte anul acesta. Dupa ce am operat in ultimii 10 ani diverse caravane pentru diversi clienti, unele avand ca suport autovehicule specializate foarte complexe (si scumpe) construite in vest, altele mai mici si mai simple construite sau modificate de noi aici, am vazut in acest proiect oportunitatea de a descarca know-how-ul acumulat intr-un prototip dezvoltat de la zero, aici, in Romania.

Ideea proiectului provine din Slovenia, unde s-a folosit un ansamblu format din cap tractor + semiremorca de transport marfa, modificata. Insa aceasta combinatie facea aproape imposibil accesul in curtea scolilor, in conditiile urbane din Romania.

Asa ca am reproiectat toata caravana, plecand de la ce urma sa fie expus in ea, ce accesorii si echipamente trebuiau sa incapa, pastrand acelasi spatiu util interior (chiar putin mai mare), dar la o dimensiune gabaritica exterioara redusa la aproape jumatate fata de varianta slovena.

Cam asta a fost principala provocare, sa facem un showroom care sa se poata impacheta cat mai mult, in afara binenteles de decorarea, amenajarea si utilarea lui.

Caroseria asta, despre care cred ca ti-am spus mai devreme ca – din cate stiu – este unicat in Romania, a fost binenteles executata de un carosier autorizat RAR, peste un sasiu de Renault Mascott pe care il aveam, pe baza schitelor si cerintelor noastre.

M.C.: Inteleg.

L.F.: Cum ti-am mai spus, cred ca e singura masina publicitara construita in Romania, cu sistem de extindere hidraulic pe ambele laturi. Practic din 14mp in modul ‘impachetat’, obtinem in modul ‘deschis’ un showroom de 24mp plus o terasa acoperita de 4.8mp.

Interiorul este climatizat si daca avem parte de vreme insorita, sistemul fotovoltaic produce si inmagazineaza suficienta energie pentru desfasurarea unui eveniment de 6-8 ore, cu climatizarea, iluminarea si toate echipamentele AV pornite. In caz de vreme mohorata si evenimente zilnice trebuie sa compensam incarcarea bateriilor prin legarea sistemului peste noapte la o priza, sau sa pornim motorul camionului.

M.C.: In cate minute se instaleaza tot ce se vede aici?

L.F.: O echipa de doua persoane, daca este ordonata si antrenata, poate primi vizitatorii showroom-ului in cca 12-15 minute de la oprirea camionului in locatia evenimentului. Dar trebuie sa stii functionalitatea fiecarui subansamblu si ordinea in care actionezi tot ce-i aici.

Mascott-TRV-7NOV-Interior-wide

M.C.: Odata ce-ai intrat in showroom exista un circuit de vizitare?

L.F.: Circuit nu, insa in cazul in care vizitarea se face in grupuri organizate, mai intai ruleaza un film de prezentare, apoi se detaliaza vitrinele cu exponatele DEEE si la urma, cine doreste, poate juca un joc foarte simpatic pe tablete, sau se poate documenta pe internet despre DEEE.

Stii de la ce vine DEEE?

M.C.: Nu.

L.F.: Deseuri de echipamente electrice si electronice. In tot ceea ce vezi aici inauntru, este explicat pe larg, pe alocuri si interactiv, de ce anume nu trebuie sa arunci la gunoi toate aceste DEEE-uri, de ce e bine sa le colectezi selectiv, care subcomponente pot fi reciclate, care sunt periculoase, etc. Ai in plus cateva exemple.

IMG_5274

M.C.: Asta a fost un frigider?

L.F.: Da, sectionat in asa fel incat sa poti vedea componentele din aluminiu, poliuretan, compresorul care contine ulei, carcasa de plastic etc.

IMG_5263

La toate exponatele se folosesc trei coduri de culoare pentru a marca partile componente in functie de cat de reciclabile sau periculoase sunt. Bulinele rosii marcheaza materiale periculoase care trebuie neutralizate, cele portocalii indica substante periculoase dar care se pot recicla, iar cele verzi, materiale reciclabile.

M.C.: Uite un telefon fix. Cine mai are oare telefon fix in Romania?!

L.F.: Cred ca mai sunt destui, dar e clar ca utilizarea lor scade si ajung deseuri.

M.C.: Ok. Am inteles. Sunt exemple din viata curenta: un frigider, un laptop, un telefon fix, mobil, jucarii, un fier de calcat, monitor LCD si vechiul CRT…. Ce e cu tabletele astea? Ce rol au?

L.F.: E vorba de joculetul despre care iti spuneam mai devreme, prin care copiii pot invata interactiv tipurile de deseuri si codurile de culoare ale pubelelor in care se colecteaza corect.

Pica deseurile din cer iar copiii trebuie sa le traga cu degetul peste containerul corespondent.

M.C.: Aha am inteles. Mi se pare ca ati facut o treaba extraordinara, acum inteleg cu ce ti-ai umplut ultimele trei luni dar a iesit si a iesit foarte bine! Felicitari!

L.F.: Multumesc.

Ma bucur ca-ti place, a fost un proiect frumos si contra cronometru. Multumim atat Ecotic pentru increderea acordata cat si celorlalte firme implicate in dezvoltare (Pancar, Vlamir, The Mansion, Laris) si speram sa iasa bine toate evenimentele iar proiectul sa fie un succes si sa-si atinga obiectivele.

M.C.: O sa fie, sunt convins. Succes pe mai departe!

L.F.: Multumesc!