Cine si de ce are nevoie de live streaming?

Interviu cu Claudiu Paraschiv / Managing Director BlitzTechnology

De cate ori ai vrut sa fii la un eveniment si nu ai putut ajunge, dar ti-ai fi dorit macar sa te uiti online, live, la ce se intampla? De cativa ani lucrurile au inceput sa se miste pe piata de transmisii live pe net, au inceput sa apara servicii complete de organizare si streaming a evenimentelor. Ca sa aflam ce inseamna de fapt o transmisie a unui event pe net si ce presupune asta, am stat de vorba cu Claudiu Paraschiv / Managing Director BlitzTechnology.

 

A.H.: Claudiu Paraschiv, acum in IDF-Cipicupostura de antreprenor. Ce este si ce nu este Blitz Technology?

C.P.: Blitz Technology este o companie in plina ascensiune care se adreseaza pietei de media cu mai multe tipuri de servicii, de la consultanta si integrare de sisteme video pana la vanzari de echipamente si servicii de productie si transmisie in direct pe Internet (live production and streaming / LPS).

Acestea din urma s-au dovedit de altfel cele mai de succes servicii din oferta noastra din punct de vedere al proportiei detinute in cifra de afaceri. Blitz Technology nu este insa o companie creatoare de produse sau continut; aici intervin clientii nostri ale caror idei si proiecte noi le transpunem in practica, fie ca e vorba de implementarea unor sisteme de televiziune sau de realizarea unei productii de Internet complexe.

A.H.: Sa inteleg ca pana in acest moment serviciul LPS reprezinta core business-ul companiei?

C.P.: Da, putem spune intr-adevar asta, anul trecut serviciul LPS ne-a adus aproape 80% din cifra de afaceri, peste asteptarile noastre.

A.H.: Cum te descurci in noua pozitie? Iti lipseste „umbrela” trustului, negociai mai in forta pe vremuri?

C.P.: Mi-a fost greu la inceput sa ma obisnuiesc cu faptul ca sunt propriul meu sef, dupa aproape 20 de ani de inregimentare intr-o ierarhie foarte concreta. Acum insa am inceput sa simt avantajele unei pozitii independente atat in ceea ce priveste luarea deciziilor de business dar si a celor din viata personala. Legat de negociere atitudinea mi s-a schimbat major dat fiind ca inainte eram in marea majoritate a timpului client in raport cu partenerii externi in timp ce acum sunt furnizor; ca atare am devenit mult mai flexibil si mai atent la nevoile partenerilor.

A.H.: Am studiat prezentarea LPS si-am inteles ca oamenii fac diferenta. Cum faci ca ei sa te urmeze si sa te asculte, acum ca nu mai sunt atatea resurse in joc?

C.P.: Si acum, ca si atunci cand eram angajat, e vorba de anumite reguli de conduita in raport cu cei cu care lucrez si care mi-au adus de-a lungul timpului beneficii majore in tot ceea ce am intreprins: respectul pe care il am pentru cei care isi fac treaba bine, indiferent de pozitia in ierarhie, felul in care le apreciez munca, sustinerea pe care le-o acord si nu in ultimul rand onestitatea ca principiu de viata.

A.H.: Caror tip de business se adreseaza in special serviciul LPS?

C.P.: Serviciul LPS se adreseaza in special industriei de evenimente fie ele de sport, conferinte sau de cultura. Cred cu tarie ca, in timp, orice eveniment care va fi interesant pentru mai mult de cateva sute de oameni va fi transmis prin Internet.

A.H.: Care sunt marjele de buget pentru o companie care doreste o transmisie LIVE pe internet a unui eveniment?

C.P.: E greu de furnizat o cifra exacta dat fiind ca pentru o oferta concreta avem nevoie de numeroase detalii cum ar fi: numarul de camere cu care se doreste a se face transmisia, locatia de transmisie, cerinte speciale cum ar fi reluarile, grafica, platforma de pe care se face transmisia (YouTube – care este gratis dar are anumite limitari, LiveStreaming, Ustream sau platforma noastra bazata pe Wowza) etc. Ce pot spune insa este ca ne pozitionam fata de concurenta printr-un raport calitate pret excelent tinand cont de experienta noastra si de solutiile tehnologice folosite in raport cu preturile practicate.

A.H.: Care sunt proiectele relevante desfasurate pana acum si cu ce a venit nou Blitz Technology in organizarea acestora?

C.P.: Proiectele noastre au fost in special proiecte de sport (am transmis cateva sute de meciuri de baschet internationale de tineret dar si meciuri de fotbal si motociclism); separat de sport am avut cereri din domenii foarte variate – de la conferinte la evenimente corporate si chiar transmisii de piese de teatru in cinema; in acest din urma caz, de exemplu, am transmis prin Internet dar nu pe un site anume ci direct in salile de cinema.

DSC_0715

 

A.H.: Cum crezi ca va evolua piata pe zona pe care activezi acum?

C.P.: M-as referi in primul rand la zona de servicii de productie si transmisii live pe Internet, unde vad un potential de dezvoltare semnificativ, data fiind cresterea exponentiala a consumului de continut video pe toate device-urile conectate la Internet. Noi de exemplu ne-am propus pentru 2016 o dublare a cifrei de afaceri si credem ca avem sanse mari sa atingem aceasta tinta.

A.H.: Ce planuri de viitor are Blitztechnology si ce mai pregateste pentru industria de Marcomm?

C.P.: Pe termen mediu intentionam sa dezvoltam mai departe serviciul LPS atat prin cresterea numarului de resurse alocate cat si prin utilizarea de tehnologii noi care sa aduca produsul final la un standard de calitate cat mai ridicat. In paralel vom dezvolta o platforma de procesare de continut audio-video in cloud pentru acei clienti media care vor dori sa isi externalizeze operatiile de stocare, organizare si procesare a continutului audio-video.

– Interviu de Andrei Hategan

 

Descarca de aici prezentarea LiveProductionAndStreaming_RO

Blitz Technology este o companie de servicii de productie si transmisii live, consultanta si integrare 
de sisteme media infiintata in 2014 de Claudiu Paraschiv, un specialist al pietei de televiziune. 
Cu peste 20 de ani de experienta in domeniu, Claudiu a activat in perioada 2008-2013 ca 
Director Tehnic al ProTV, dar si ca Head of Technology in CME, compania mama a ProTV. 

Pentru mai multe detalii vedeti www.blitztechnology.ro si https://ro.linkedin.com/in/claudiuparaschiv