Clientul nostru, stapanul cui?

Articol de Alexandra Bombita / Creativ de zi, Consumator de noapte

Iti pot parea banale, la fel cum poti trece pe langa ele, doar pufaind putin si zicand „ah! dragut!”, dar cele doua zile despre care urmeaza sa scriu sunt ca doua prime dati: revelatoare.

quote-Enzo-Ferrari-the-client-is-not-always-right-14734

Prima e ziua in care descoperi www.clientsfromhell.net. E ziua in care descoperi consolarea: undeva, cuiva, la un moment dat i se intampla ce ti se intampla tie acuma, sa gestionezi absurdul, sa fentezi logica, sa cutreieri universuri paralele si sa te arunci in paradigme la limita speciei.

Desi nu iti dai seama, e momentul in care regasesti energia care te mana in lupta. Incepi sa faci pentru tine, pentru meserie, pentru portofoliu. Feedback-urile sunt ca provocarile de care trece Fat Frumos, doar ca finalul e fara Ileana Cosanzeana. Poate cu o bere.

A doua zi este cea in care ajungi sa iti impartasesti povestile pe clientsfromhell.net. Ca un fel de terapie la Creativii Anonimi. Sa stie si altii. Sa lansezi provocarea „Now, beat this!”. Sa afli in continuare ca exista povesti mai „culmea” decat ale tale. Dar iti spui si tu oful, ca doar de-aia ai internet.

Pana la urma, daca nu te-ai enerva, situatia e una hilara. De fapt, si tie parca iti vine sa razi cand le povestesti prietenilor, asa ca de ce sa nu rada si altii?

jquintin_mainpic

Acuma, serios vorbind, de fiecare data cand citesc o poveste pe site, ma gandesc „oare ce-ar crede clientul ala daca isi da seama ca este despre el? Oare nu cumva au si clientii un portal al lor, ceva de genul „acreativenotagain.com” sau „dealwithcreatives.org”?

Ma pun de multe ori in pielea clientului, nu ca sa vad cum e sa fii stapan, ci mai degraba sa vad daca nu cumva are dreptate. Iar cand nu are, ce-i de facut? Caci daca ar trebui sa fiu schimbarea pe care vreau s-o vad in lume, ar insemna sa schimb capatul briefului, sa devin eu insami client, ala cool, care aproba ideile bune.

Bine, dom’le, ma sacrific eu :), doar-doar sa fie bine pentru Idee.

Glumesc.