Cartea viitorului: scrisa de autor, semnata de un robot

articol de Marian Costache

Ca tot a fost Gaudeamus de curand…Cand te uiti la cata lume citeste in tara asta, chiar ai sperante de mai bine, dar nu poti sa nu te intrebi uneori si ce or citi oamenii aia. Daca 10.000 de oameni pleaca in weekend cu o carte de la un targ, teoretic asta ar trebui sa se reflecte in societate chiar de luni, a doua zi. Sa fie mai bine, cumva. Sa te injure oamenii in trafic cu citate din Bukowski sau sa-ti zica ca le-a venit un dor de duca dupa ce au citit Kerouac.

Dar oare se intampla asta? Care e oare relatia directa intre cultura din carti si societate, cum am putea scurtcircuita traseul de la gandurile autorului pana la publicul avid de idei si de o farama din autenticitatea sa? Nu stiu solutia, ridic intrebarile astea doar pentru a introduce o campanie tare de toamna asta, realizata de DDB Bruxelles pentru Bol.com, avand ca idee centrala un brat de robot care semneaza carti in locul autorilor, la un targ de carte din Belgia.

bol-signing-sessions

Au fost luate toate masuratorile ca semnatura sa reproduca cat mai bine stilul autorului, asa incat oamenii chiar sa plece acasa cu gandul ca omul le-a dat autograf in ziua aia. E un prim pas in a introduce subtil ideea ca oamenii ar putea consuma pana la urma si literatura scrisa de roboti. Doar ca in lumea lor e altfel, se incepe cu autograful, dupa care se trece la citit.