Mirosuri periculoase,

articol de Marian Costache

Nu este lipsit de sens sa auzim, in familiile noastre sau intre prieteni, povesti despre oameni, care simtind ca se gasesc la finalul vietii, au vrut sa-si ia la revedere, sa se-mpace cu cei cu care au avut dispute sau chiar sa renunte la anumite posesiuni. Acest gen de oameni pare ca-si simt sfarsitul inaintea tuturor.

Oamenii de stiinta stiu ca atunci cand cineva moare corpul sau incepe imediat sa se descompuna. Aparitia Putresceinei este un marker toxic, asociat acestui proces. Cercetatorii au fost astfel tentati sa verifice daca nu cumva oamenii aflati la finalul vietii simt in mod inconstient, inaintea tuturor, acest miros asociat mortii. Rezultatul acestor cercetari a scos la iveala faptul ca oamenii au reactii imediate si la alte mirosuri, pe care le detecteaza in mod inconstient si nu doar la Putresceina.

Studiul

Studiul condus de Arnaud Wisman de la Facultatea de Psihologie a Universitatii din Canterbury (UK) si Ilan Shira de la Departamentul de Stiinte Comportamentale de la Universitatea din Russellville din Arkansas a descoperit ca oamenii si animalele nu sunt fiinte chiar atat de diferite pana la urma.

Animalele au abilitatea identificarii prin miros a altor indivizi si de a actiona in consecinta, de la caz la caz. Aceasta abilitate poate fi tradusa specific de exemplu prin detectarea pericolului din partea unui animal mai mare sau mai puternic, decat cele din haita lor. De fapt, detectarea mirosurilor, adica a substantelor volatile din aerul ambiant, ajunge sa conditioneze supravietuirea. Asa se explica si mecanica prin care moartea poate fi identificata prin miros la oameni.

Putresceina

Dupa cum spuneam, Putresceina este un compus chimic eliberat de un corp aflat in descompunere. Identificarea lui insa va avea deopotriva drept rezultat o serie de actiuni constiente dar si inconstiente, din partea celor care sunt expusi mirosului sau.

Pentru studierea reactiilor umane, in cadrul studiului Wisman & Shira au fost administrate experimente diferite, utilizand Putresceina, Amoniac si apa. La experimentul in care oamenii au fost expusi la concentratii de Putresceina, nedetectabile constient, reactia lor naturala a fost de a se-ndeparta rapid de zona respectiva. Practic, este o reactie tipica de genul fight-or-flight, studiul demonstrand astfel ca oamenii si animalele nu au diferente de reactie pe acest aspect.

“We do not know why we like (or dislike) someone’s smell, and we’re usually not aware of how scent influences our emotions, preferences, and attitudes,” explain Wisman and Shira.

Este greu sa te gandesti la un miros ca fiind infricosator si totusi exista mirosuri care-i fac pe oameni vigilenti si-i tin intr-o stare de alerta. Reactia naturala a noastra nu este aceea de “face-and-fight”. Oamenii in cele mai multe cazuri aleg sa evite confruntarea, pana cand lupta este singura optiune ramasa.

Avertizare cu Miros?!

Ne gandim aici cum ar fi oare sa ai un sistem de siguranta/securitate pentru protectia anumitor zone, bazat pe difuzarea de cantitati, nedetectabile constient, de Putresceina. Sau cum ar fi o metoda de promovare a sistemelor de protectie sau a asigurarilor de tot felul, dupa ce audienta a fost expusa la un astfel de miros. Cam creepy, nu-i asa? Fiti pe pace, n-a ajuns nimeni atat de departe.

3

In timp ce Putresceina determina in noi activarea unui semnal de avertizare exista alti compusi eliberati de organism in cadrul mecanismelor de atractie. Ne referim aici la feromoni.

Nici aceasta directie nu este complet dezvaluita si implicit nici folosita de branduri, desi in mod clar ar exista potential pentru categoria Personal Care si nu numai.

Cum ar fi sa va zugraviti dormitorul cu o vopsea cu feromoni, care sa-l aiba pe “vino-incoa’”?

Stim ca iar va va parea unora dezgustator, dar de dragul stiintei va rugam sa treceti peste asta. Ati intalnit oameni al caror miros natural de transpiratie vi se pare intr-o oarecare masura agreabil, nu-i asa? Ei bine, in acest caz e posibil sa va fi aflat in fata unui caz de compatibilitate chimica avansata. Ce vrem sa spunem cu asta? Ca s-ar putea ca nasul nostru sa fie adesea mai inteligent decat noi! Lasati-va deci dusi de Nas!

1 răspuns »