Anul aCESta, plimbandu-ma prin targ. CES 2018

articol de Valentin Adrian Tenescu

Ca in fiecare an, intre 9 si 12 Ianuarie, Las Vegas gazduieste cel mai mare târg de bunuri de consum, CES. Acesta imi aminteste de momentele acelea de-atunci de cand chiuleam de la orele de tehnologie, in timpul liceului si ma duceam sa ma plimb ore intregi printre standurile de la TIBCO (Targul International de Bunuri de Consum Bucuresti).

Sa stiti ca totusi comparatia nu este chiar asa de exagerata. La TIBCO, prin 1990, am auzit pentru prima oara despre tehnologia ADSL care astazi imi permite sa vad NETFLIX pe doua linii de telefon din cupru, tehnologie care la ora aceea imi parea SF, din moment ce noi aveam internet prin dialup si abia daca puteam sa ne conectam cu viteza melcului. Cu alte cuvinte, CES e un fel de TIBCO dar la un alt nivel, daca imi este permisa comparatia. Un loc in care ne sunt prezentate noutatile si in care se pot vedea noile tendinte in lumea tehnologiei.

Anul aCESta, plimbandu-ma prin târg, am avut parte de o avanpremiera a unui viitor nu foarte îndepartat. O mare parte a noutatilor ce au tinut capul de afis al stirilor au fost cele legate de televizoare,  display-uri gigantice care iti luau ochii. Daca standardul actual se impune a fi 4K , SONY a adus un prototip de TV (X1 Ultimate)  gigant de 10.000 nit. Acest televizor, care se întâmplă să fie 8K, este de cel puțin 10x mai strălucitor decât televizoarele noastre.

Credeti că este prea luminos? Nu. Nu este tot timpul atât de strălucitor, ci doar atunci cand imaginile sunt foarte luminoase reprezentand de exemplu lumina soarelui reflectandu-se intr-o oglinda metalica… La soare te puteai uita dar la el, ba. Privindu-l pot spune doar atât: O imagine absolut uimitoare!

Se vorbeste foarte mult acum despre tehnologia 8K. Nu stiu daca pentru noi, consumatorii uzuali, ar fi chiar un lucru accesibil, pentru ca nu vad pe cineva care sa dea 10.000$ pentru un TV. Pentru un showroom am putea construi un „Canyon”, asa cum  LG a construit un veritabil „canion” din 246 ecrane OLED, in care imersiunea era aproape reala, si sa ne lasam clientii purtati intr-o lume imaginara, in care sa ne prezentam produsele in reprezentari aproape de real.

Tehnologia OLED flexibila, in care ecranul poate fi pliat indoit si curbat , exista deja de cativa ani  si probabil ca urmatorul pas va fi integrarea acesteia in obiecte vestimentare, cum ar fi de exemplu telefonul care poate fi purtata ca o bratara in jurul incheieturii.

In locul unde traiesc acum, in nordul Europei, lipsa zilelor insorite imi provoaca oaresce stari de melancolie, invecinate cu depresia. De aceea poate imi  imaginez o camera „de terapie”, in care peretii si tavanul ar putea sa fie „tapetati” cu ecrane gigantice (nu mai sunt o poveste SF dupa cum vedeti), ecrane pe care sa proiectam imagini 360°, filmate din timpul vacantelor noastre petrecute pe plaje insorite.

Cai verzi pe pereti… Tehnologie care ar veni cu lucruri bune, ne-ar aduce „soarele” aproape in zilele lungi si gri, dar poate aduce si lucruri nedorite, cum ar fi transformarea noastra in „Hikikomori”, autoizolati de societate, comunicand doar prin intermediul tehnologiei. Sa ne inchidem deci, cu gandul, intre cei patru pereti virtuali, izolati in propriile noastre camere de vis. Poate ca imaginatia lui Isaac Asimov in Caverne de Otel, scrisa in anul 1954, ne-a adus o frantura din viitor, viitor din ce in ce mai posibil, iata!

CES 2018 a fost dominat de tehnologi Video, VR, Inteligenta Artificiala  si roboti de toate felurile.  UBTECK WALKER mi-a parut, ca si „trend”, un pic cam prea indreptat spre consumatorism, spre mijloace de livrare a unui continut informational deja rumegat, fara o prea mare implicare a noastra. Probabil in curand vor aparea ecrane care ne vor citi gandurile si ne vor arata exact ceea ce dorim sa vedem.

Probabil ca in acest moment cineva se gandeste deja la niste Asistenti Virtuali,  televizoare cu dotate cu inteligenta artificiala, care in functie de strarea noastra sa ne propuna un anumit continut media, conform cu algoritmii de identificare a dispozitiei in care ne aflam.  Lucrurile astea deja nu mai par atat de indepartate.

Ce mi-a mai atrans atentia, pe langa tehnologia pusa in slujba distractiei la CES 2018, au fost cateva aspecte tehnologice in domeniul sanatatii si al inbunatatirii vietii oamenilor.  De la sosetele dotate cu senzori de temperatura, pentru monitorizarea conditiei diabeticilor, si pana la camera video pentru bebelusi, care nu numai ca transmite imagini dar si monitorizeaza respiratia copilului, printr-un algoritm de inteligenta artificiala.

Sa nu mai spun de un exoschelet, care poate ajuta oamenii cu disabilitati sa redevina mobili,  sau de senzori care ne vor transforma garderoba in mijloace de monitorizare a sanatatii.

As putea sa va vorbesc o saptamana intreaga despre ce noutati au fost anul acesta la CES 2018, dar nu vreau sa va mai rapesc atentia prea mult. Totusi nu pot sa nu va povestesc despre ceva ce cred eu ca ne poate face mai responsabili fata de mediul inconjurator. O sa ma intrebati: Dar ce au dronele cu mediul inconjurator?

Pai este foarte simplu. Din secolul VII, in China, de cand artificiile au fost descoperite, ne tot bucuram de cum dam foc la cer. Oare nu ar fi mult mai prietenos, fata de natura, sa inlocuim substantele chimice aprinse in atmosfera cu astfel de drone, care sa ne incante cu spectacolul lor? Aveti mai jos un spectacol de lumina realizat cu 260 drone Intel.

„Bei berbecule ! Ti-am spus ma ca e popã ?! Tu nu … Wonder Woman !!! Wonder Woman in the Sky ! ” …

Si pentru cei lenesi , asa ca mine, la vara sub soarele de August… parca mi-as cumpara o umbrela fantastica. Umbrela Floarea Soarelui, SUNFLOWER by ShadeCraft, care sa se intoarca singura dupa soare si sa imi aduca umbra fara sa ma ridic de pe sezlong.

S-au intamplat multe la CES 2018  si nu am apucat sa vorbesc despre tot, despre conceptul de Internetul Lucrurilor (IoT), despre case inteligente si asistenti care pot prelua comenzi vocale si care pot sa ne faca viata mai usoara, regland temperatura sau luminozitatea in camera cu ajutorul unei simple comenzi vocale, frigidere conectate la internet care pot sa comande singure si sa ne reimprospateze rezerva de bere. Am sa termin cu una din cele mai interesante prezentari de anul acesta  si anume concepul e-Palette de la Toyota. Acesta este un concept de vehicul electric, care poate tine loc de spatiu de prezentare, sau poate deveni o masina intr-un grup de vehicule folosite in car sharing, o masina electrica autonoma, care ar reduce poluarea si ar eficientiza transportul urban.

Eu inca mai visez la acel smartcity, in care  vom putea plati ca sa ne deplasam de la A la B, in masini pe care le vom folosi in comun, si pe care le vom lasa parcate in dreptul cateunui stalp de iluminat public, conectate la curent pentru a le putea reincarca bateria…

Valentin Adrian Tenescu este de profesie inginer, pasionat de gadgeturi si tehnologie dar mai ales de futurologie. Publica pe WeInvent despre subiecte aflate la interferenta pasiunilor sale cu Marketingul si Comunicarea.