Smart-π-soar…

articol de Valentin Adrian Tenescu

Acum trei zile, data de 13 Martie scrisa in formatul 3.14.2018, a fost ziua internationala a numarului PI. Asa m-am trezit gandindu-ma la o stire mai veche, si anume cea legata de  aceste urinoare,  dotate cu display-uri,  pe care utilizatorii pot primi continut de  publicitate, activat de jetul de urina (ma scuzati). Intr-o lupta continua pentru atentia consumatorului este nevoie de fiecare moment!

Mr.Friendly-locatie-Amsterdam2

O asa inventie ar putea avea oricand parte de o imbunatatire. Mergand mai departe cu ideea, am putea sa instalam in fiecare „smart-π-soar” cate un smart-analizor, ca tot e “era smart”, care sa poata detecta nivelul de alcool, prezenta subtantelor interzise, posibilii markeri  ai unor boli, detectabili in urina.

Mergi la bar, bei o bere, si apoi inainte sa pleci si sa iti conduci masina, dai o fuga la baie, iar acolo primesti un avertisment de tipul: “Atentie s-au detectat substante interzise / Nivelul alcoolemiei depaseste nivelul admis pentru a putea conduce un vehicul pe drumuri publice!”

Probabil ca aceasta directie nu va trebui urmata si pentru masina viitorului, deoarece ea va  avea proprii ei senzori, iar o Inteligenta Artificiala va detecta in respiratia noastra vapori, ce vor determina masuri de securitate, care vor bloca conducerea masinii sub influenta. Credeti ca este SF? Exista deja un proiect in acest sens, o  tehnologie numita  Driver Alcohol Detection System for Safety.

De ce nu ?! Cand  „Attention Assist”, un sistem care vegheaza asupra atentiei unui conducator auto si il avertizeaza cand acesta are nevoie de o pauza, exista deja de ceva timp in dotarea unor masini, atunci nu cred ca ar fi atat de greu sa instaleze cineva un astfel de „smart-display”, in locuri unde … apa susurã.

Stiu , in vremurile noastre unde trebuie sa fim cu totii „politically correct”,  as putea fi acuzat de misoginism,  si pentru ca nu sunt asa, va spun ca ideea va trebui extrapolata si implementata si in cabinele pentru doamne, unde display-ul poate fi instalat pe usa toaletei de exemplu.

Senzori ce comunica prin bluetooth –  cu o mica aplicatie de pe mobilul fiecaruia  –  datele furnizate de senzori vor fi  transferate doar apartinatorului, si uite asa poti avea un asistent virtual, care sa iti faca testul de sarcina „on the fly”, in toaleta fiecarui Mall mai curat din cartier. “Barza” se aude?!

Pretul exploatarii unui astfel de display inteligent ar putea fi acoperit de diferitele plasamente de produse, care pot rula in fata ochilor in acele momente de maxima intimitate, si daca se mai face si un studiu in care se va descoperi ca in „acele momente” creierul uman se afla in vreo stare “alpha”,  foarte usor influentabil, ca intr-o pasa magica, atunci acesta ar putea fi un mod foarte eficient de advertising .

Acum sa ies din starea asta de „gluma prelungita” , si va spun ca imi imaginez un viitor in care senzorii ce  vor face parte din reteaua IoT, ne vor putea comunica in timp real informatii, care ne pot ajuta sa avem o viata mai usoara.

Valentin Adrian Tenescu este de profesie inginer, pasionat de gadgeturi si tehnologie dar mai ales de futurologie. Publica pe WeInvent despre subiecte aflate la interferenta pasiunilor sale cu Marketingul si Comunicarea.