Neuralink, o interfata binefacatoare?!

articol de Marian Costache

Este dura viata pentru cineva care ajunge sa fie paralizat. Nu stiu daca v-ati inchipui vreodata in aceasta postura. Intr-o lume care e tot mai dependenta de device-uri inteligente, cum ar fi daca nu ati mai putea raspunde la telefon, spre exemplu?!

Elon Musk, copilul teribil al stiintei mondiale, s-a gandit la asa ceva, astfel a aparut Neuralink. Obiectivul din spatele primului proiect public al Neuralink consta in implantarea unor oameni paralizati, cu device-uri inteligente, care sa le permita controlul propriilor telefoane sau computere, intr-un mod care seamana cumva cu telepatia. Legaturile sau mai exact conexiunile ce vor fixa aceste implanturi sunt mai subtiri decat un fir de par uman, pentru a nu afecta neurologic, in vreun fel, pacientii supusi unor astfel de interventii, conform The Verge.

Asa cum declara Elon Musk, sistemul include 3072 de electrozi, distribuiti pe 96 de legaturi. Compania lucreaza de asemenea la o masina care va face automat aceste legaturi in creierul pacientului. Musk a dezvaluit tehnolgia Neuralink intr-un eveniment de lansare, care a fost totodata si o invitatie pentru mintile luminate, de a veni si de-a lucra impreuna in aceasta companie pionier, de la care se asteapta progrese majore in privinta implanturilor cerebrale.

Imi inchipui ca pentru Neuralink grija fata de oamenii paralizati este doar o etapa, deoarece sunt sigur ca vor exista si oameni perfect sanatosi care vor dori la un moment dat sa comande computere sau alte instalatii inteligente, direct din creier, fara sa mai fie nevoie de ochi, brate, degete, etc.. Asta pentru o mai buna viteza de reactie si nu numai. Probabil ca la un moment dat performanta in gaming, o categorie care explodeaza continuu in ultimii ani, nu va mai fi posibila fara o interfata de tip Neuralink, la purtator.

In alta ordine de idei, e foarte posibil ca Neuralink sa permita dezvoltarea de noi valente pentru “lucrul la distanta”, cu toate aspectele legale care pot fi invocate aici. Creierul poate fi la un moment dat in US, iar computerele vor putea fi oriunde pe glob.

In fine, imaginatia nu are limite, pentru posibilele aplicatii are Neuralink. Asteptam deci cu sufletul la gura. Un singur lucru nu stim exact cum se va rezolva, iar acesta este MINCIUNA. Cum vom mai putea oare minti, daca nimic nu mai filtreaza contactul cu ceilalti?!