Filmul Monstri in lupta cu monstrii din sistem

articol de Marian Costache

Dispar cinematografele din Romania. Bun, dar asta se intampla deja de vreo 30 de ani, cand usor, usor, vechile cuiburi de cinefili au fost transformate in consignatii sau pur si simplu abandonate, odata cu avantul videotecilor de parter de bloc.

monstri

Acum, un film romanesc, deci nu Statul, paralel sau perpendicular, vine sa atraga inca o data atentia fenomenului. E vorba de Monstri, care are un mesaj si posterul filmului agatat pe cinematografele Corso si Studio: “Aici ați fi putut vedea Monștri. din 27 septembrie’’. Se doreste aducerea la cunostinta publicului “situația dramatică a infrastructurii cinematografice din țară, rezultat al abandonării, degradării și dispariției sălilor de proiecție”, spun initiatorii campaniei, Transilvania Film.

Ca sa va faceti o idee despre dezastrul asta, acum mai avem 90 de cinematografe, fata de 450 in ‘90. Iar zece orase impart 70% din specatatori. Iar cele mai multe cinema-uri sunt la mall… Asta in conditiile in care romanii castiga pe banda rulanta premii in afara, la festurile de gen. Dar ce sa-i faci, da-i cu Facebook, da-i cu youtube, da-i cu Netflix, practic e cam greu sa nu devii si tu un monstru. Poate ar fi ajutat si o solutie, dincolo de constientizarea situatiei. Vorba unui film celebru, “Noi ne inecam si tu-mi descrii apa”.