Andrei Dinu: „Vrem sa avem pe scena oameni valorosi prin prisma activitatii lor si a exemplului pe care il dau comunitatii locale sau internationale”

TEDxBucharest isi propune sa fie un eveniment-spa ce se desfasoara anual in Bucuresti inca din 2009, o conferinta si o comunitate care aduc un mix eclectic de inspirational, informatie si discutii fascinante unui public curios si sofisticat in cautare de auto-evolutie si “food for thought”. Intr-o societate in continua schimbare, oamenii trec prin aceleasi schimbari si diferente.  Relatia fiecaruia dintre noi cu munca, cu timpul liber, cu cei pe care ii iubim se schimba din ce in ce mai mult in functie de stimulii pe care ii activam. Tocmai de aceea, TEDxBucharest 2019 isi doreste sa puna accentul pe cum toate aceste aspecte lucreaza impreuna si ne influenteaza, cum interactiunile pe care le avem zilnic, gandurile si parerile, actiunile noastre comune sau pur si simplu starea de pace si liniste creaza ceva cu totul si cu totul nou. In 2019, realizatorii evenimentului exploreaza schimbarea si vor sa o descopere, tocmai de aceea tema este Metamorfoza noastra, a tuturor.

Am aflat mai multe informatii din culise de la Andrei Dinu, TEDxBucharest Licensee & Event Curator.

de Romanita Oprea

FotografulTAU-0289

Cum ati ales tema evenimentului din acest an?

Tema evenimentului din acest an, “Metamorphosis”, este, pentru noi, traducerea intr-o tema de eveniment a unui mesaj greu si deopotriva omniprezent: suntem intr-o continua transformare, intr-o trecere catre ceva mai bun si complet diferit, iar acest proces este unul de amploare, dar care se construieste din eforturi si transformari individuale. Intreaga noastra societate trece prin schimbari profunde, definitorii, structurale, din ratiuni ce tin de factori externi, precum tehnologia sau accesul ubicuu la informatie, precum si din ratiuni intrinseci, ce tin de trairile si raportarea noastra la mediul extern, ca indivizi. Vrem sa capturam aceasta realitate si sa o redam pe scena, catre publicul larg, in speranta de a intelege mai bine, cu totii, cum ne putem raporta la aceste schimbari din punct de vedere profesional, personal si relational.

Care sunt principalele criterii in urma carora ati ales speakerii si ce criterii trebuie sa indeplineasca acestia?

In fiecare an invitam la eveniment si suntem onorati sa avem pe scena speakeri din domenii variate, specialisti recunoscuti in domeniile lor sau oameni care infaptuiesc niste initiative grozave ce merita sa fie promovate pe scena TEDxBucharest.

Cautam din partea speakerilor nostri diversitate in abordarea temei noastre, inovativitate si originalitatea ideilor puse pe scena. Vrem sa avem pe scena oameni valorosi prin prisma activitatii lor si a exemplului pe care il dau comunitatii locale sau internationale si nu ne intereseaza daca acestia au mai sustinut prezentari in public sau daca sunt la prima astfel de experienta.

Ca atare, verificam foarte atent cariera profesionala sau academica a acestora, precum si originalitatea ideei pe care urmeaza sa o impartaseasca la eveniment cu publicul nostru. Mai mult, ii ajutam in structurarea mesajului si a ideei pe care o prezinta pe scena prin sesiuni de pregatire si coaching, astfel incat sa poata sustine pe scena cel mai bun speech posibil.

Ne dorim, ca in fiecare an, sa avem alaturi pe scena experti de talie mondiala, cum ar fi, in editia de anul acesta, prezenta lui Dex Torricke-Barton, un comunicator cu o experienta vasta, care a lucrat ani buni ca speech-writer pentru Mark Zuckerberg si ca lider al echipelor de comunicare executiva a Facebook. Insa integram, in egala masura, si inovatori locali, precum Mihai Toader – Pasti, CEO si co-fondator al EFdeN si energiaTa, tanar care face parte din Forbes 30 sub 30 si unul din cei 100 de tineri viitori lideri din energie selectati anul acesta de Future Energy Leaders sa faca parte din programul Consiliului Mondial al Energiei.

Exista un procent pe care il aveti in gand atunci cand faceti balanta speakeri romani-speakeri internationali? De ce?

Desi nu este o reteta sigura sau permanenta, tintim catre o proportie de 50-50 intre speakerii internationali si speakerii romani, dorindu-ne sa aducem pe scena idei valoaroase, atat din tara, cat si din mediul international. Si profitand de faptul ca TEDxBucharest este derivata din conferinta globala TED, incercam sa pastram acest ADN global al ideilor care merita impartasite, fiind convinsi ca sunt initiative locale absolut valoaroase ce merita sa fie propagate in afara Romaniei precum si idei pe care le putem prelua si integra in viata noastra pentru a o imbunatati.

La TEDxBucharest vin atat speakeri internationali, cat si speakeri romani, care isi desfasoara de ceva vreme activitatea in afara tarii si suntem incantati sa ii putem “repatria” macar pentru o durata scurta, pentru cele 18 minute de inspiratie de pe scena.

Mai mult, in comunitatea noastra se regaseste si un numar considerabil de expati, speakerii straini si evenimentul derulat aproape in intregime in limba engleza (sau cu traducere simultana disponibila) oferindu-le o oportunitate grozava de conexiune cu publicul local.

Cu ce se diferentiaza in principal fata de editia din 2018?

Primul diferentiator este tema evenimentului, “Metamorphosis”, prin care transmitem un continut diferit fata de editia anului trecut, poate orientat mai mult catre schimbare personala si sociala. Si din acest punct de vedere, cu siguranta am urmat un alt drum fata de evenimentul anului trecut, un drum mai curajos, mai diversificat.

Si cred ca momentele speciale pe care le pregatim anul acesta sunt diferite si captivante deopotriva, precum momentul de performance artistic al Anei-Maria Lucaciu, una dintre cele mai valoroase coregrafe si dansatoare contemporane din Romania, sau singurul speech TEDx (inclusiv la nivel international) unde participantii la eveniment pot decide prin vot online felul in care speech-ul se deruleaza pe scena, la fel ca in inovatia Netflix – Bandersnatch.

O alta diferenta majora este si mutarea evenimentului intr-o sala mai incapatoare si cresterea numarului de participanti, urmand ca TEDxBucharest 2019 – Metamorphosis sa se deruleze in noua Aula a Universitatii Politehnice din Bucuresti, cu o audienta de peste 1000 de participanti pe durata celor doua zile de eveniment.

Cum ati spune ca s-a schimbat /diversificat sau nu publicul roman care merge la un astfel de eveniment?

Cred ca suntem in plina crestere a pietei de evenimente si conferinte din Bucuresti si din tara, acest lucru aducand cu sine cresterea numarului de oportunitati de dezvoltare personala si profesionala pe care publicul larg il are la dispozitie, diversificarea si chiar nisarea evenimentelor de pe piata si, astfel, fragmentarea publicului.

Din ce vedem la TEDxBucharest, si ne bucura foarte tare, publicul a devenit mai exigent cu calitatea pe care o cer de la eveniment, din punct de vedere organizatoric si mai ales al continutului si cred ca asistam la o educare a publicului cu privire la elementele unei experiente de succes.

Vedem in publicul conferintei noastre persoane tinere sau aflate la maturitate care care odata cu un nivel de trai crescut sunt interesate de inspiratie si de dezvoltare personala, dar si de a intoarce catre comunitate ajutor, resurse si cunostinte astfel incat sa ajute la dezvoltarea comunitatii. Si speram ca prin intermediul TEDxBucharest sa le fim alaturi pentru a ajuta la aceasta transformare, la aceasta metamorfoza.

Ce va propuneti de la aceasta editie?

Urmarim sa cream un context, sa oferim omului din sala o coala alba pe care sa isi poti asterne ganduri pe care abia ce le-a constientizat datorita ideilor speakerilor de pe scena, sa descopere idei si sa inteleaga mai bine transformarile din jurul tau sau chiar cele interioare.

Am ajuns la editia cu numarul 11 a TEDxBucharest, ne dorim sa putem sa indrumam oamenii care ne vor fi alaturi la eveniment catre noi idei, catre noi conexiuni, catre o comunitate care are la baza curiozitatea si pasiunea pentru noutate si profunzime.

Cui va adresati?

Vom avea alaturi de noi un public divers, de la persoane din domeniul corporate, care au o viata de birou intensa si a caror activitate se invarte intr-un cadru foarte bine delimitat, la antreprenori si, freelanceri care isi creeaza propriul context. Vom avea placerea sa avem in audienta atat persoane din mediul societatii civile, preocupati si activi in schimbarile societale prin care trecem, precum si tinere talente din mediul academic sau educational, cercatatori sau inovatori din spatiul public.

Vom avea peste 1000 de participanti la eveniment si, bazandu-ma pe experienta anilor trecuti, sunt sigur ca publicul va fi unul divers, provenind din domenii precum domeniul financiar, al serviciilor sau dezvoltarii IT, comunicare si PR, business process outsourcing sau alte servicii de consultanta de business precum si domenii din sfera de telecomunicatii, comert si servicii online.

Cat de importanta este pentru voi puterea povestirii (a storytellingului)?

Este o granita fina intre storytelling pus in slujba unei idei grozave si storytellingul facut de dragul povestii. Iar intre cele doua variante, noi o validam pe prima, deoarece discursurile de pe scena TEDxBucharest se concentreaza, in primul rand, pe idee.

Cele 18 minute de pe scena sunt suficiente pentru a captiva interesul oamenilor asupra unei idei ce are potentialul de a le schimba viata. Si cred ca speech-ul de pe scena poate fi cu atat mai buna cu cat orice elemente de inspiratie, informatie si storytelling sunt legate intr-un cadru captivant. O poveste buna va fi intotdeauna captivanta si lucram cu fiecare dintre speakerii nostri pentru a ne asigura ca reusim sa ii sustinem si sa ii ajutam sa isi transmita ideea cat mai bine.

68877745_2537585132958383_5153338328539463680_o

Care sunt principalele provocari ale organizarii unui astfel de eveniment?

Cred ca autodepasirea este cel mai important obstacol. Si intelegerea si invatarea din greseli. Am reusit pana acum sa gasim solutii mai mereu la probleme logistice sau de organizare, insa cea mai dificila lupta pe care o avem este cu transformarile si trairile noastre. Ca echipa, ca indivizi, ca societate. De acolo a plecat si tema evenimentului de anul acesta, “Metamorphosis”, am constientizat ca trecem prin transformari profunde si vrem sa marcam aceste momente impreuna cu comunitatea noastra.

Este probabil cel mai greu sa iti vezi greselile si sa lucrezi cu tine, sincer si asumat, astfel incat sa poti deveni mai bun, sa poti fi mai performant, sa te ridici la nivelul asteptarilor si nevoilor evenimentului si ale oamenilor care investesc timp si energie in acest proiect.

Sigur, la fiecare eveniment provocarile exterioare se schimba si ne confruntam de fiecare data cu unele diferite, fie ca tin de gasirea celor mai potriviti speakeri fie ca discutam despre obtinerea suportului partenerilor pentru a ne asigura ca putem derula evenimentul la calitatea pe care ne-o dorim. Este un proces constant si unic de invatare, si probabil ca acest lucru ne face pe fiecare dintre noi, cei implicati voluntar in acest eveniment, sa ne intoarcem si sa dam de fiecare data ce este mai bun din noi.

1 răspuns »

  1. Pingback: TEDxBucharest