5G, Coronavirus-ul si „teoria constipației”

articol de Valentin Adrian Tenescu

Nu există nici o legătură intre 5G, Coronavirus-ul si „teoria constipației”, totul este o pură întâmplare. Sau mai bine spus o pura manipulare. Cu 5G-ul alta este problema. Cei ce implementează tehnologia 5G vor sa aibă MONOPOLUL, deoarece aceasta este o tehnologie care va schimba viitorul, 5G-ul fiind un punct de cotitură in felul in care vom interacționa cu lumea.

Viteza la internet va fi incomparabil mai mare decât actualul 4G. Ca sa va faceți o idee, 4G oferă o viteza maxima, ideala, de 1Gbps, in timp ce 5G va putea oferi o viteza de transfer de pana la 10 Gbps.

Va avea cea mai mare acoperire de pana acum. Se vor putea oferi lățimi de banda mai mari, asta in contextul in care oamenii sunt din ce in ce mai atrași de materialele video, de story-uri si de orice conținut video din online. In plus, se poate ajunge sa descarci un film in format Full HD in doar câteva secunde. Latenta este mai mica (gata cu timpii de așteptare in transferurile de date sau in orice alt tip de acțiune), va exista catalizator pentru IoT (Internet of Things), astfel ca interacțiunile dintre diferite dispozitive inteligente, pentru automatizare, vor fi mai rapide.

Este normal ca pentru început se va pune accent pe consumatori, cei care prin cumpărare de terminale, telefoane/tablete sau de jocuri,  vor susține noua tehnologie. Consumatorilor li se va da ceea ce doresc, pâine si circ, rețeta ce funcționează de mai bine de 2000 de ani. Dar in spate lumea noastră se va schimba, va evolua!

Cum spuneam, pentru început vom avea content video si entertainment, teleprezență (holograme) etc. Așa cum industria jocurilor de calculator a alimentat dezvoltarea de hardware, din ani 1990-2000, prin jocuri ce aveau nevoie de putere de calcul mai mare si implicit prin cumpărarea de calculatoare mai puternice, asa vor sta lucrurile si acum. Apoi, când tehnologia va deveni matura si rata de acoperire va fi suficientă, ni se vor arata adevăratele beneficii, ale acestui nou mod de curgere a informației.

Știu, este greu sa vorbești unei audiente ce nu are puterea percepției fenomenului. Sa vorbești despre Industria 4.0 unor oameni care nu pot înțelege conceptul este ca si când ai vorbi unui pește, ce a trăit toata viața lui într-un acvariu, despre câmpiile in care caii albi aleargă liberi. E ca si cum ai încerca sa vorbești cailor albi despre cum este sa zbori. Eu vad aceste lucruri ca pe niste capsule, in care diferitele grade de înțelegere sunt segmentate si la a căror cunoaștere nu se poate ajunge decât spărgând bariere.

1

In viitor vom vorbi, sau mă rog lumea va vorbi – pentru ca noi, românii suntem  încă la acel nivel in care ne vindem aproape pe nimic timpul, ca si culegători de ceapă verde si căpșune pe plantațiile Europei – de  fabrici întregi, automate, modulare, care își vor putea schimba destinația inițială, într-o fracțiune de timp.

Roboti autonomi vor putea comunica intre ei si vor putea coordona in timp real acțiuni, unde prezenta omului nu va mai fi indispensabila. Deja in Wuhan, in cele două spitale mamut ridicate de chinezi in 8 zile, au fost introduși roboti, care sa aibă grija de pacienți si astfel sa limiteze riscul răspândirii virusului, protejând personalul medical.

Așa cum in vechile fabrici de țigarete (monopol de stat) se putea schimba peste noapte productia, si de la fabricarea țigaretelor puteau  sa treacă la fabricarea cartușelor in caz de război, așa noile fabrici ale viitorului vor putea sa treacă de la confecționarea de produse pentru igiena intima, tampoane igienice de exemplu,  la fabricarea de măști, care sa ajute la stoparea  răspândirii virusului (acum când scriu sunt ca toata populația globului închis in propria carantina).  Mai mult despre a patra revoluție industrială puteți citi aici.

La 5G este vorba de o transmisie a datelor, in care comunicarea se va face instantaneu, fără sa fie nevoie de o conexiune   (cablu, fibra optica, etc.),  iar cei ce vor controla acest flux de informație vor fi viitorii „stăpâni” ai omenirii. Problema pentru cei ce vor sa controleze aceasta este ca au luat startul mai târziu, iar China este deja, prin vârfurile sale de lance (a se citi marile companii), in postura in care pot impune standardele.

Cum poți spune peștelui ca in afara acvariului este o alta lume, in care caii aleargă iar cailor că pasările zboară?

Sa nu uitam ca Marele Popor Chinez este condus de un regim comunist, centralizat si care cu o mână fermă își dirijează întreaga expansiune, controlat. Eu ca si unul care am avut privilegiul sa pot trăi in două sisteme diferite, pana la 16 ani in comunism iar după 16 ani si pana acum in alta forma de organizare sociala, pot sa cred ca oricum ar fi comunismul numai „bun” nu este!

Problema este ca implementarea 5G este o tehnologie disruptiva, care va modifica in esență felul in care sunt interconectate rețelele, si in acel moment nu vom mai putea vorbi despre același efect pe care îl are acum Internetul, o rețea descentralizata in care informația circula liber (mă rog, in mare măsura pentru ca depindem de baronii locali, care in momentul acesta sunt ISP-urile). Tehnologia 5G va fi implementata ca si o rețea punct-la-punct,  prin care un nod central (5G) va avea controlul si va ști identitatea si locația interlocutorilor .

Daca va imaginați acest lucru la nivel global, ce stat  nu ar vrea sa aibă acces direct si instant la poziția si identitatea fiecărui punct-cetățean din rețea?! Problema este ca, în satul acesta global, in care trăim, nu exista încă un/o superstar, super putere, care sa controleze aceste mișcări de informație.

SUA au văzut ca exista o amenințare directa prin companiile chineze ce dețin monopolul acestor tehnologii si au luat masuri directe interzicând accesul acestor tehnologii, prin metode de război economic.

Bătrâna Europa este doar o aglomerare de state cu politici naționale, fiecare bazate pe propriul interes național,  incapabilă de a  dezvolta o politica coerentă de dezvoltare care să poată să concureze cu China sau SUA, si care rămâne probabil influențată de diferiți poli ai puterii, la randul lor influențați de Mama Rusia, China si SUA.

Wires of a telecom tower that was damaged by fire in Birmingham this month.Credit Carl Recine/Reuters.

Revenind la 5G, cei ce vor sa ne manipuleze profita de frica si de necunoaștere. Sa nu va fie frica de necunoscut! Acum o suta de ani se spunea ca vom muri din cauza curentului electric. Este adevărat ca o parte au mai si murit, calcați de tramvaie electrice sau curentați, cu degetele băgate in priza (chiar si eu am apucat cu mâinile goale doua fire neizolate, când eram mic),  dar cei ce am scăpat trebuie sa recunoașteți ca avem o viată frumoasa, nu mai trebuie sa învățam la lumina lămpii de gaz.

4

Dupa parerea mea, cei ce raspandesc panica si nelinistea printre noi, oamenii inteligenti,  vor sa oprească expansiunea firmelor chineze si implicit a Partidului Comunist Chinez, prin orice mijloace. Nu spun ca asta este doar o manipulare, spun in primul rand ca este ușor sa arzi ceea ce îți provoacă frică, e mult mai ușor sa distrugi decât sa construiești. Schimbarea este întotdeauna cel mai greu lucru de acceptat.

Oamenilor le este greu sa înțeleagă, mai ales atunci când sunt prost informați sau mai bine spus rău-voit informați. Toate aceste manipulări acționează direct asupra creierului reptilian, asociind diverse emoții cu lucruri ce nu au la baza nimic in comun, amalgamând diferite imagini și provocând reacții dorite, caci este ușor sa arați poza unui cățeluș bolnav si jigărit într-un padoc, cerșind sa fie luat acasă si mai apoi sa ceri ceva bănuți,  celor ce au văzut imaginea. Sub imboldul sentimentelor oamenii vor fi mai cooperanți si vor baga mana in buzunar mult mai ușor. Este doar o tehnica de manipulare, cum multe alte exista.

Este foarte greu sa ne oprim in a lua deciziile in funcție de emoții, doar suntem antrenați minut de minut, de reclamele care ne vând imaginii bazându-se e simțurile noastre. Totuși putem sa ne dam un pas înapoi si sa încercam sa privim întreg ansamblul, avem la buricele degetelor noastre o sursa imensa de informare INTERNETUL. Căutați oameni buni, căutați înainte sa luați decizi si sa va formații opinii, la prima strigare. Este  adevărat, fiecare trebuie sa înțeleagă singur, pentru ca tocmai asta este si natura umanității noastre, ne desăvârșim ca indivizi călătorind prin viată, schimbându-ne, evoluând si devenind mai buni.

Surse de documentare despre 5G

5G systems – Enabling the transformation of industry and society :

https://www.ericsson.com/en/reports-and-papers/white-papers/5g-systems–enabling-the-transformation-of-industry-and-society

Towards a New Internet for the Year 2030 and Beyond:

https://www.itu.int/en/ITU-T/studygroups/2017-2020/13/Documents/Internet_2030%20.pdf

PPP Public-Private-Partnership

https://5g-ppp.eu/wp-content/uploads/2018/01/5G-PPP-5G-Architecture-White-Paper-Jan-2018-v2.0.pdf

Why 5G requires new approaches to cybersecurity:  Racing to protect the most important network of the 21st century

https://www.brookings.edu/research/why-5g-requires-new-approaches-to-cybersecurity/

Advanced 5G Network Infrastructurefor the Future InternetPublic Private Partnership in Horizon 2020

https://5g-ppp.eu/wp-content/uploads/2014/02/Advanced-5G-Network-Infrastructure-PPP-in-H2020_Final_November-2013.pdf

Valentin Adrian Tenescu este de profesie inginer, pasionat de gadgeturi si tehnologie dar mai ales de futurologie. Publica pe WeInvent despre subiecte aflate la interferenta pasiunilor sale cu Marketingul si Comunicarea.