Taximetristi spalati-va! Ford breveteaza un gadget care va adulmeca.

articol de Marian Costache

Recent, compania Ford a aplicat pentru un patent bizar, care ar putea ajuta pasagerii Uber sa selecteze masinile, pe baza mirosurilor lor.

Ideea este de a echipa masinile cu senzori ce pot detecta mirosurile puternice, dupa cum mentioneaza publicatia Roadshow. Daca acestia detecteaza un iz neplacut, pe care pasagerii l-au blacklist-at intr-o aplicatie, masina respectiva si pasagerii in cauza nu se vor intalni niciodata. Acest lucru se poate explica mai clar si pe baza faptului ca mirosul este un indicator de confort, care nu permite foarte multe nuante. Mai mult decat atat, oamenii cu alergii serioase vor putea considera comandarea unei masini drept o experienta mult mai sigura.

1

Companiile adesea patenteaza tehnologii pe care pana la urma nu au nicio intentie sa le dezvolte. Ford a refuzat sa comenteze in vreun fel pe marginea acestui patent, de aceea este inca neclar daca fabricantul va merge mai departe cu acest sistem de detectare a mirosului.

Schitele brevetului de inventie prezinta cum va functiona sistemul, cu senzori detectand si updatand constant mirosurile din interiorul vehiculului, determinand daca pasagerii pot fi cuplati cu soferul si respectiv masina. Drept “bonus” aplicatia ofera reminder-e, privind curatarea masinii, soferilor care au fost respinsi, ca urmare a mirosurilor neplacute. Nu este foarte clar daca sistemul este proiectat doar sa trieze preferintele legate de miros sau este focalizat mai mult pe riscurile medicale, generate de alergeni sau fumul de tigara.

Oricum, noua ni se pare mult mai riscant sa-i spui unui taximetrist/uberist sa se spele pe sine insusi, eventual si masina, decat sa induri niste bieti alergeni, care nu au bata de baseball in buzunarul de portiera. Noroc cu aplicatiile astea, care probabil ca vor face voturile nasoale sa fie anonime…