Senzorul de mancare stricata si gunoi

articol de Marian Costache

Cum ar fi ca fiecare ladita din standul cu fructe si legume sa aiba un indicator de prospetime?! Cum vi s-ar parea sa aveti asa ceva in propriul frigider sau in bucatarie?!

Este posibil ca un nou senzor sa poata preveni risipa de mancare, sustin cercetatorii de la MIT. S-a constatat ca monitorizarea unui anumit hormon din plante poate dezvalui momentul in care fructele si legumele sunt gata sa se strice.

Pe masura ce florile infloresc si fructele se coc, acestea emit un gaz incolor, cu miros dulceag, numit etilena. Chimistii de la MIT au creat un senzor minuscul, care poate detecta acest gaz, chiar si atunci cand este in concentratii foarte mici, de pana la 15 parti, la un milliard. Acestia cred ca acest tip de senzor poate fi folositor in prevenirea risipei de mancare.

banner1 v3

Senzorul, care este construit din cilindri semiconductori, de forma unor nanotuburi de carbon, poate fi folosit pentru monitorizarea fructelor si legumelor, atunci cand sunt transportate si depozitate, ajutand astfel la evitarea risipei, asa cum declara Timothy Swager, profesor de chimie la universitatea John D. MacArthur, din cadrul MIT.

In afara de rolul sau natural, acela de hormon natural, etilena este de asemenea cel mai raspandit compus organic, utilizat in producerea hainelor si a plasticelor diverse. Un detector de etilena poate fi foarte util totodata, pentru monitorizarea acestor tipuri de deseuri.

Cu alte cuvinte, numai lucruri bune ne asteapta. Urmeaza sa traim intr-un mediu tot mai controlat si sigur, probabil ca o retea de astfel de nanosenzori va putea trimite informatiile inclusiv in Waze, ca sa stie omu’ daca trece printr-o zona mai de kakao sau nu. Toate ca toate, numa’ sa scapam de COVID, ca p-asta nu-l detecteaza nimeni deocamdata…