O noua categorie la Effie – Best Use of Bobonete

articol de Razvan Matasel

Marturisesc ca sunt printre putinii care lucreaza in publicitate si inca mai au un televizor la care se si uita. Nu va ascund ca de multe ori aceasta indaratnicie a mea, de a ma uita la televizor, m-a pus in situatia delicata in care toti din jurul meu (oameni de bine din marcom) bravau ca ei nu mai au televizor si eu recunosteam rusinat ca inca mai am…

Aceasta situatie tragicomica imi aminteste de un client caruia religia nu-i permitea sa se uite la televizor, dar care ne intreba pe noi cum arata reclama lui la TV… Cred ca si colegii fara TV procedeaza la fel si intreaba cate un “dinozaur” ca mine cum le arata reclama pe sticla…

Daca tot am inceput cu marturisirile, recunosc ca sunt putin sadomasochist si nu numai ca nu evit reclamele, dar si caut calupurile pentru a ma bucura de mostre de “creativitate” pura…

#tazzlivreazaskol

Imi iau niste cirese si astept… si demareaza mult aclamata reclama Tazz, construita in jurul unui mesaj diferentiator si original de categorie (vazusem laudele si multumirile prin social media). Apoi urmeaza o reclama la Skol in care doi dintre protagonistii din prima reclama isi continua replicile pline de acelasi umor …

#movieplacement

Pentru cateva secunde am avut impresia ca intregul calup este cumparat de Bobonete, care il vinde pe bucatele catre diferite marci. Eu credeam ca product placementul se intampla in timpul filmului, acum avem movie placement si filmul “Las fierbinti” se intampla in timpul reclamelor….

Si incep sa rememorez si sa sap dupa toate brandurile care l-au folosit pe Bobonete. Si mi-am amintit/ am gasit (sa ma ierte creativii ale caror opere nu sunt mentionate aici): Croco si Nutline, Bosch, McDonalds, Lenovo, Brico Depot, Penny.

Sa nu ma intelegeti gresit. Eu nu am nimic cu Bobonete si chiar ma bucur pentru el. Doar ma gandesc ce argumente au agentiile cand il propun si mai ales ce criterii iau in calcul clientii cand accepta. Oare nimeni nu se gandeste ca folosirea aceluiasi tone of voice si a aceluiasi personaj confuzeaza consumatorul si il face sa nu-si mai aminteasca marca (poate doar cu exceptia marcii care investeste mai mult), ca folosirea lui Bobonete, ca sa mascheze lipsa unei idei strategice, poate functiona cel mult pe termen foarte scurt  sau ca Bobonete si-a pierdut din credibilitatea de a recomanda un anumit produs sau serviciu?

Eu zic ca industria poate invata multe din studierea asocierii unor marci cu Bobonete. Asa ca militez pentru o noua categorie la Effie, unde sutele de jurati sa decida daca este sau nu eficient sa-l folosim pe Bobonete.