Vrem sa integram new media art ca o modalitate de expresie care deschide noi layere in comunicarea dintre artist si public

One Night Gallery este prima galerie de new media art din Romania care imbina arta si tehnologia intr-un nou concept de expozitie ad-hoc, sustinand tinerii artisti si designerii romani prin crearea unor experiente artistice alternative, completate de inovatie si tehnologie.  Punte intre artisti si tehnologie, One Night Gallery a facilitat crearea celei mai cuprinzatoare platforme de arta in realitate virtuala si augmentata, promovata pana acum in cadrul a doisprezece editii, patru galerii pop-up si doua expozitii colective.

Urmatorul eveniment, intitulat „Love Aurel Eye”, va avea loc pe 27 februarie, la Casa Universitarilor, Bucuresti.

Pana atunci, ne-am intalnit cu Sorina Topceanu si Madalina Ivascu, co-fondatoarele proiectului, si am aflat mai multe detalii despre inceputuri, provocari, dar si viitor.

interviu de Romanita Oprea

📷 Miluta Flueras ↠ http://fb.com/miluta7

Care au fost principalele provocari cu care v-ati confruntat pana in prezent? ( atat din punct de vedere tehnic, cat si organizatoric)

N-am putea sa spunem ca ne-am confruntat cu ele, ci mai degraba am incercat sa ne lasam provocati de orice a aparut in organizarea One Night Gallery sau a altor proiecte pe care le-am dezvoltat in ultimii doi ani. Si credem ca succesul nostru vine din faptul ca am pana acum (si speram ca si mult timp de acum inainte) am facut totul cu mult entuziasm si dedicare.

Ne-am propus sa ne auto depasim in continutul pe care il dezvoltam pentru fiecare editie avand un apetit pentru noile medii de expresie si inovatie.  Expozitiile One Night Gallery si toate proiectele adiacente au presupus fost multa munca si timp, dar si multa satisfactie la finalul fiecarui eveniment.

Probabil punctual, challenge-ul nostru a fost sa nu gasim solutiile la indemana si sa reusim de fiecare data sa venim cu experiente noi si cu spatii aparte.

Cum a evoluat evenimentul de la editie la editie, din punctul vostru de vedere? 

Principala evolutie s-a vazut in complexitatea expozitiilor, a instalatiilor, in gasirea spatiilor neconventionale. Un rezultat care ne incurajeaza sa dezvoltam si mai mult ceea ce facem este si numarul de vizitatori care a crescut de la editie la editie. Vrem sa ne extindem in continuare, dezvoltand proiecte proprii, sa curatoriem proiecte conexe care vizeaza aplicabilitatea tehnologiei in arta si sa oferim vizitatorilor experiente cat mai complexe.

De asemenea, vrem sa integram new media art ca o modalitate de expresie care deschide noi layere in comunicarea dintre artist si public.

Care sunt criteriile de alegere a artistilor contemporani cu care colaborati?

Selectia este facuta de echipa noastra. Pentru noi este important sa fie un artist dispus sa-si extinda universul stilistic si prin diferite medii tehnologice. Avem in spate un research pe care il facem constant, urmarim artisti si suntem la curent cu evolutia lor. Si pentru ca ne-am propus sa aratam stiluri cat mai diversificate, suntem atenti sa alegem artisti din diferite arii si cu stiluri si tehnici diferite.

Va pot si ei (cei interesati) contacta? Si daca da, care este procedura?

Sigur ca ne pot contacta. E de ajuns sa ne trimita un mail/mesaj pe Facebook si de acolo preluam.

Dar in ceea ce priveste locatiile? 

Fiind vorba de o galerie de o singura noapte ne-am setat ca obiectiv sa transformam spatii care nu sunt tocmai la indemana, in spatii expozitionale. Arhitectura cladirii este o componenta importanta in ecuatia noastra, iar publicul foarte numeros face ca alegerea acestor spatii sa fie o provocare.

Cum se desfasoara intregul proces? (lucrarile sunt realizate special pentru expozitie, cand intra in actiune si artistul care se ocupa de zona de AR, cat de strans lucreaza acesta cu celalalt artist, ati avutsi artisti care au creat cap coada eventul – adica s-au ocupat tot ei si de AR/ VR?)

Gasim impreuna cu artistul directia, selectam din lucrarile existente sau vine el cu propuneri noi. Legat de cum cream experiente noi folosind tehnologia, de cele mai multe ori, artistii cu care am lucrat nu aveau neaparat experienta in zona de new media art, asa ca a urmat un proces prin care acestia au conlucrat cu ceilalti colaboratori ai nostri, pentru a gasi directiile si pentru a crea instalatiile. Pe langa partea de organizare si curatoriat, avem in-house si componenta de content development ceea ce ne permite sa creionam rapid intreaga scenografie a evenimentului.

Ati inceput cu un eveniment pe luna, care tinea o singura noapte, asa cum ii spune si numele, insa ati evoluat si ati avut expozitii care s-au extins inclusiv pe parcursul a doua saptamani si au fost chiar si in etape. Ce v-a determinat atunci sa faceti acest pas? 

Nu am avut o agenda in sensul asta, lucrurile au crescut pur si simplu organic. Oamenilor le-a placut ce am facut si asa au aparut proiectele conexe. Interesul nostru e sa promovam cat mai intens aceasta alaturare care noua ne place foarte mult, de arta si tehnologie.

Aceste side projects au facut si ca business-ul si echipa sa se extinda si, totodata, sa experimentam lucruri noi care poate nu s-ar fi intamplat in cadrul editiilor noastre, cum a fost cazul cu primul concert augementat din Romania pe care l-am facut la evenimentul de lansare George Street Gallery sau augmentarea cartii pentru copii, Selfie cu Elfii, prin dARe by Samsung, un proiect initiat de Samsung.

Toate aceste evenimente au creat oportunitati pentru noi colaborari si astfel am ajuns sa avem multiple proiecte cu freelanceri si studiouri de tehnologii si in cel de-al doilea an de existenta am pus bazele propriului festival de new media art – RADAR – Romanian Artists Developing Alternative Realities.

Veti mai avea astfel de „extensii” de brand – devieri de la formatul original sau veti ramane cu pozitionarea initiala?

Avem planuri mari pentru 2020. Extindem editiile One Night Gallery si in tara si vom organiza cate o editie in Timisoara si Cluj si dezvoltam in paralel si cea de-a doua editie RADAR, cel mai complex festival de new media art, care va reuni atat artisti locali, cat si internationali. In paralel, cream continut tailor made din zona artei si tehnologiei brandurilor care isi doresc o abordare neconventionala bazata pe experiente imersive folosind video-mapping, VR, AR, instalatii sau AI.

Ati avut de asemenea un eveniment la Brasov in care ati expus toti artistii cu care ati lucrat pana la acel moment. De ce tocmai Brasov? 

Propunerea a venit din partea unora dintre colaboratorii nostri care ne-au invitat sa co-curatoriem festivalul de arta vizuala, Amural, pe care il organizeaza la Brasov. Am organizat o expozitie capsula cu lucrari de-ale artistilor care expusesera la One Night Gallery si primirea a fost foarte buna.

Am continuat aceasta colaborare si anul urmator cand am dus in premiera o instalatie dezvoltata in-house bazata pe inteligenta artificiala, in noul lor spatiu de evenimente, Visssual.

Aveti in plan sa mai organizati astfel de evenimente si in alte orase ale tarii? Daca da, care si de ce? 

Asa cum ziceam mai sus, in luna mai vom merge in Timisoara si Cluj. Credem ca exista un public curios si dornic sa descopere evenimente de genul acesta si mai departe de Bucuresti.

Ne dorim ca in curand sa ajungem si in Iasi, Sibiu si Constanta.

Care este telul vostru cu One Night Gallery?

Am pornit cu dorinta de a promova artisti vizuali romani si sa ii provocam atat pe ei, cat si pe noi, si sa folosim cele mai noi tehnologii pentru a depasi granitele unei expozitii de arta. De asemenea, vrem sa invitam publicul sa experimenteze noi modalitati de a interactiona cu arta si sa extindem spatiul de manifestare culturala de new media art.

Cum au reactionat marketerii la propunerile voastre la inceput si cum s-a schimbat aceasta in timp? 

Foarte bine si e firesc sa fie asa.  Integrarea noilor tehnologii in dialogul dintre public si brand-uri este din ce in ce mai des intalnit.  Intentia este de a crea ceva memorabil si care starneste imaginatia si curiozitatea deopotriva.

Ne mandrim cu proiectele inovatoare care ne-au facut sa invatam foarte multe intr-un timp atat de scurt si sa experimentam cu atatea tipuri de  tehnologii datorita parteneriatelor cu Samsung, George, Dunhill, Epson si Lidl.

Vizitatorii au putut folosi de-a lungul editiilor diverse aplicatii de mobil. Va ganditi sa va creati propria aplicatie care sa functioneze pe viitor pentru toate evenimentele? Ar avea sau nu sens un astfel de demers?

Impreuna cu Samsung am dezvoltat aplicatia dARe by Samsung prin care putem augmenta lucrarile expuse in cadrul editiilor. Pana acum am lucrat constant la imbunatatirea aplicatiei – de la editie la editie am reusit sa adaugam feature-uri noi prin care oamenii pot interactiona cu lucrarile intr-un mod neconventional (animatii 3D, location tracking).

Dezvoltarea noastra este mai mult in zona de content si de aceea in 2020 exploram si crearea de filtre pe Spark AR.

Cum credeti ca tehnologia va schimba arta in anii care vor urma?

Cu singuranta tehnologia schimba si revolutioneaza orice domeniu si deja tratam expozitiile de arta ca artshow-uri imersive si interactive.  Un exemplu din portofoliul nostru este proiectul Lili GAN – Solve et Coagula, expus la MARe.  Lili GAN (Generative Adversarial Network) este un sistem compus dintr-o pereche de retele neuronale de tip actor-critic, care genereaza arta dupa analiza prealabila a unui set vast de imagini. Important de stiut, un GAN nu este direct programat sa produca arta, ci sa invete prin ”deep learning” caracteristicile comune ale setului de imagini, pentru a putea ulterior sa genereze noi imagini cu aceste caracteristic.

Si noi suntem cu adevarat entuziasmati si curiosi sa vedem cum va evolua imbinarea dintre cele doua.