Vine dintr-un sat de Bucovina, iar dupa cativa ani de asistenta de regie si o scoala in Los Angeles a devenit regizor cu acte in regula. Spoturile lui Andrei Mindru le-ai vazut cu siguranta in ultimii ani la TV in pauzele publicitare, dar recent a incoltit in minte si gandul de a face un serial. Andrei nu crede ca si-a definitivat inca un stil al sau, dar daca o sa-i urmaresti productiile, sigur vei vedea anumite elemente care-l recomanda. Spune ca stilurile clasice vor ramane mereu la moda, dar e loc mult si pentru inovatie, e loc pentru fiecare. Sta mult pe Tik Tok, iar ca freelancer isi balanseaza bine rutina de lucru cu activitatile care-i fac viata mai diversa, fie ca e vorba de gaming sau baschet.
un interviu din seria #reinventyourself #reinventyourbusiness
Pentru cei care nu te știu foarte bine, cum te-ai descrie ca regizor, om de imagine?
As zice determinat. A fost si este un challenge aceasta meserie despre care imi asum in fiecare zi ca nu stiu nimic.
Care e background-ul tau, cum te-ai apropiat de zona de regie, advertising, ce te-a atras și cum ai inceput sa lucrezi in domeniu?
Am copilarit intr-un sat din Bucovina unde pop culture-ul a patruns destul de greu. Incet incet am devenit obsedat de orice tip de media intalneam, de la videoclipuri pe Atomic/MTV, la filme sau fotografie. Simteam ca vreau sa fac ceva in zona asta de mic insa nu aveam nici un exemplu apropiat care sa imi arate drumul. Initial am incercat fotografia dar o vizita pe set mi-a deschis ochii la aceasta lume a filmului. Au urmat cativa ani de asistenta de regie si apoi o scoala in Los Angeles. Nu am cautat neaparat advertising insa anii de ucenicie m-au invatat foarte bine sistemul asta si a fost apoi mai mult un challenge sa vad daca as putea si eu sa fac asta.
Cat de mult te solicita mental un job de regizor?
Asta e unul dintre avantajele de a fi freelancer. Am control destul de mult asupra programului si reusesc sa il combin cu sport si alte activitati. Baschet, serigrafie, putin gaming dar si deep dive-uri pe youtube, ma scot foarte repede din rutina.
Zi-ne mai multe despre povestea din spatele proiectului Diploma
Diploma e un fel de giving back. Mi s-a parut cool ideea de a luat costumele deja selectate in cadrul festivalului si sa le ofer o alta perspectiva. La toate cele 3 filme pre productia a durat maxim 2 saptamani, timp in care am construit scenariu, adunat echipa, scouting etc. A venit natural sa le fac complet diferite pe fiecare si din frica de a nu ma repeta, dar si din inspiratia pe care mi-o ofereau hainele complet noi de fiecare data.
Anul acesta a fost un tur de forta al Silvanei Mihai care a interpretat 8 monologuri in stiluri complet diferite inspirate din povestea fiecarei tinute. Inca de la inceput am incercat sa lucrez cu acceeasi echipa si pentru fiecare dintre ei a devenit un proiect personal. Grafica dementiala a lui Cuscrew, montajul Dianei Radulescu, colorizarea lui Andu Radu, muzica lui Sebastian Hogea si Alex Bittman sau grafica lui Reg dar si imaginea lui Bogdan Barbu. All star game in lumea mea.
Spotul Samsung All Out, pare desprins din alta lume, cum a fost productia in cazul lui, cat a durat sa pui cap la cap totul?
A fost inca un proiect fun cu agentia Leo Burnett si Est Now. Greu dar fun. O zi de filmare lunga dar cu o post productie ce a eclipsat orele petrecute pe set. Am lucrat in mare cu echipa de post de la Diploma, cam toti ce mentionati mai sus dar si cu o echipa de productie de la Stay Sharp care au facut tot posibilul sa ducem la capat viziunea. Sunt multe nume de mentionat in aceasta colaborare si clar totul incepe de la curajul celor din agentie care imping genul asta de idei dar si clientii carora nu le este frica sa impinga limitele. Proiectul este o oda tinerilor, un fel de respect in cartier pentru toti cei care urmeaza sa apara cu ceva nou sau ceva reintepretat, ce sfideaza regulile sau rescriu unele noi.
Ce s-a mai schimbat prin industrie in ultimii ani, ce cauta lumea, clientii și cat de mult se potriveste cu ce le oferiti voi, regizorii?
Fiecare generatie are un mod tipic de a cumpara, unii se uita la TV, altii pe Tik Tok sau Instagram, insa produsul este acelasi. Pana la urma trebuie sa ai o poveste ce merita spusa si de acolo sa lasi lucrurile sa isi urmeze cursul, sponsored sau nu. Era un studiu care zicea ca tinerii americani nu mai folosesc google pentru review-uri restaurante sau cum sa schimbi un bec, ei isi gasesc toate informatiile pe Tik Tok si Instagram. O informatie mult mai personalizata cu iz de entertainment.
Ce spoturi sau seriale misto ai vazut in ultima perioada?
Spoturi vad in fiecare zi, ma minunez si apoi le uit. Insa am vazut un serial ce m-a captivat complet, The Bear. Try it, merita.
Cum ai defini stilul tau sau ce elemente comune crezi ca au toate spoturile / shorturile / filmele tale?
Eu inca nu il simt, mi-e greu sa le pun pe toate intr-un context mai ales ca in ultimii ani am incercat cam toate stilurile. Este mult trial and error, mai vorbim in cativa ani despre asta.
Zi-ne mai multe de spoturile Fashion Days și Salveaza Miorita, nu sunt chiar genul de productii pe care le vezi mereu la TV, cum a decurs procesul acolo?
Vis a vis de stil nu ma pot pronunta, insa proiectele curajoase, cu o latura sociala, au fost tot timpul ceva ce m-a interesat. Aceste doua proiecte sunt diferite ca si constructie si mesaj, insa ambele extrem de importante. Unul vorbeste despre self love si acceptare iar celalalt despre oprirea transportului de carne vie. Doua probleme ce au nevoie de continua dezbatere in spatiul public si la care sunt mandru ca pot sa ajut. Ambele subiecte sunt vazute rar in media, se dau batalii in comentarii unde ce e mai rau in oameni nu ezista sa apara. Dar putem fi si mai curajosi de atat si imi doresc sa pot lua parte la cat mai multe proiecte care sustin minoritatile si probleme sociale de orice fel, inclusiv animal rights.
Muzica e parte importanta din ce faci, zi-ne mai mult de latura asta, cum au evoluat lucrurile pe parte muzicala?
La inceput mi se impuneau bugete de librarie si pierdeam foarte mult timp incercand sa gasesc ceva sa se potriveasca, sa nu se simta fake sau cheap, un proces pe care il uram. Progresiv am inceput sa dezvolt relatii cu producatori de muzica, mai tineri sau consacrati, cu care am incercat sa aduc un plus fiecarei productii printr-o compozitie originala. Asta m-a facut sa lucrez si la partea la care simt ca sunt cel mai vulnerabil. Incerc acum sa gandesc fiecare proiect de la inceput si din acest punct de vedere.
De ce nu vedem mai multe clipuri semnate de tine?
La videoclipuri e fun insa nu le caut niciodata. Vin natural proiectele si de obicei friends and family. Nu stiu exact de ce a trecut asa mult de la ultimul insa sunt cateva oportunitati in viitorul apropiat pe care abia le astept.
Ce crezi ca iși pune amprenta cel mai mult pe industrie, Netflix-ul, Tik Tok-ul, Instagram-ul, site-urile, videoclipurile?
Stau destul de mult pe Tik Tok in ultima vreme, e cam cel mai interesant playground. Vad foarte multi creatori ce reusesc sa faca exact ce facem noi in publicitate, sa spuna povesti intr-un timp foarte scurt folosindu-se de montaj, muzica, voice over. Chiar daca la un nivel rudimentar, ele sunt fun si inovative.
Crezi ca va urma o revenire la zona retro, filme pe 16 mm, Woodstock , poate chiar spre anii 80 sau totul tinde sa devina din ce in ce mai SF?
Nu cred ca va disparea zona clasica de filmmaking, chiar are un revival international iar procesul analog intereseaza din ce in ce mai multi tineri creatori. Dar cred ca va functiona foarte bine in paralel cu toate noile variante de storytelling, meta verse sau altele. Exista un public pentru toate variantele.
Ai de gand sa lucrezi la un serial, ne poti da mai multe detalii despre el?
E clar cel mai de neatins goal in acest moment. As vrea sa fac serial si explorez deja cateva idei in aceasta directie chiar daca pare un drum lung si anevoios. The future is bright!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.