Odata cu digitalizarea accelerata impusa de pandemie, multe branduri au inteles ca trebuie sa fie prezente

Fabrica de PR este o agentie de comunicare, creare si implementare de strategii de imagine pentru companii si vedete, care are in portofoliu branduri precum One United Properties, 2Performant, Global Records, Horia Brenciu, Editura Trei, chef Florin Dumitrescu, cramele Recas, KADRA, etc. Am vorbit cu Camelia Cavadia si Alina Sin, Managing Partners, despre inceputurile agentiei, pasiunea pentru comunicare, cariera, dar si cum a fost 2020 si adaptarea la “noua realitate”.

un interviu de Romanita Oprea, din seria #reinventyourself #reinventyourbusiness

Cum v-ati cunoscut si cand a fost momentul in care ati decis sa lansati agentia?

Alina: De cunoscut, ne-am cunoscut prin 2005. Atunci cand eu m-am alaturat echipei de PR ProTV. Cami lucra deja acolo din prima zi de existenta a postului. Acela a fost momentul in care ne-am intalnit, imi amintesc prima zi in care am vazut-o, miniona, cu parul foarte scurt si ochelari de vedere, ascunsa dupa un computer mare si extrem de serioasa. Ani mai tarziu, cand deja ne legau multe proiecte comune si momente de toate felurile petrecute la serviciu, dar si in timpul liber, i-am spus in prima vacanta in care am plecat impreuna, cu familiile noastre, „Cami, hai ca e chiar misto cu tine, ma distrez!”. Asa ne-am descoperit noi, de la o zi la alta, de la o provocare la serviciu la alta, de la o cafea bauta impreuna la alta.

Acum ne leaga nu numai o agentie, ci si o prietenie foarte stabila, muncita, frumoasa, de incredere. Cand ma gandesc la Cami si la ai ei, ma gandesc la o parte din familia mea. Agentia am lansat-o in 2017, cand deja stiam ca profesional formam un duo eficient, cand ne doream sa fim independente si sa cream si cand s-au aliniat astrele.

#prietenia

Camelia: Are mare dreptate Alina, noi ne-am descoperit si ne-am apropiat pas cu pas, experinta dupa experienta si am devenit in timp de la colege de birou la prietene apropiate, parte din familie, care-si pot impartasi orice si se pot baza una pe cealalta in momente si situatii dintre cele mai bizare, intense, neobisnuite.

Ce e poate cel mai frumos in prietenia noastra e insasi calatoria pe care am parcurs-o impreuna pana acum si daca la inceput, cand ne-am cunoscut, eram extrem de diferite, as spune ca in timp diferentele s-au atenuat, am imprumutat una de la cealalta diverse calitati, aptitudini, slabiciuni – fara sa ne dam seama sau ne impunem catusi de putin – ne-am modelat cumva personalitatile si cred ca fiecare a avut o influenta asupra celeilalte.

In momentul in care s-a pus problema infiintarii agentiei eu stiam clar ca nu as vrea si nu as putea sa fac lucrul acesta decat impreuna cu ea. Asa ca pasul a fost unul firesc si ma bucur ca am avut amandoua curajul atunci sa pornim pe drumul nostru, chiar daca stiam ca nu ne va fi usor. Insa atunci cand ai un drum lung in spate la care sa te uiti, privesti mult mai increzator si viitorul.

Care au fost factorii determinanti?

Alina: Maturitatea profesionala, o doza mare de curaj, dorinta de a face impreuna ceva stabil, care poate creste organic in timp si cateva proiecte care au venit concomitent spre noi, ca un semnal ca putem incepe. Eu sunt genul care risca, dar o face stiind ca are mereu un plan B salvator. Si mai cred ca lucrurile ni se intampla atunci cand trebuie si cand suntem pregatiti pentru ele, nu cand ne dorim noi.

Camelia: Ne doream de multa vreme sa putem face ceva pe cont propriu impreuna, dar niciodata nu am simtit ca e momentul potrivit si ca suntem pregatite pentru acest pas. Insa, in momentul in care ne-am decis sa plecam pe acest drum tot contextul parea sa ne fie favorabil, in plus, venisera deja catre noi niste propuneri de proiecte, asa ca tot ceea ce ne mai lipsea era curajul. Eu reactionez uneori mult mai puternic la stimuli emotionali decat la cei rationali si marturisesc cu sinceritate ca a existat o clipa in care stiu ca m-am uitat in ochii Alinei si am inteles ca acela e momentul pe care-l asteptam. Iar ea stiam ca e partenerul perfect pentru mine.

Care ati spune ca au fost experientele profesionale cele mai importante care v-au pregatit si inspirat in antreprenoriat?

Alina: Antreprenoriatul este o carte noua pentru noi, pe care o citim zi de zi si despre care invatam permanent. Ne-au inspirat oamenii care ne-au iesit in cale, unii dintre ei clienti ai agentiei, povestile despre perseverenta, incredere, ne-au ajutat sfaturile primite de la antreprenori cu mult mai multa experienta decat noi, ne-au motivat rezultatele pe care le-am obtinut, ne-au slefuit cei care ne-au pus in situatii mai putin confortabile. Cred ca fiecare om cu care ne-am intalnit a avut si are un rol important in evolutia noastra.

Cum ati ales numele de Fabrica de PR?

Alina: Foarte greu, sa stii. Dupa intense propuneri, cautari, idei. Ne doream ceva simplu de tinut minte, dar care sa sublinieze totodata efortul din spatele meseriei.

Cum se pozitioneaza agentia pe piata?

Alina: Am pornit la drum ca o agentie boutique si ne place acest sentiment de intimitate. Nu suntem o agentie mare si nici nu ne-am dorit asta. Am vrut mai degraba sa avem posibilitatea de a ne concentra pe povesti, sa croim strategii pe masura fiecarei povesti, sa avem ragazul sa cunoastem oamenii din spatele cuvantului „client”, sa ne facem meseria in stilul nostru, dupa regulile noastre. Mizam pe o experienta lunga in media relations, creare de continut, strategii de comunicare „tailor made”. Cu fiecare proiect nou ne-am demonstrat ca putem iesi din sfera entertainmentului pe care il exersasem ani de zile in TV, astfel ca in prezent domeniile pe care le acoperim sunt foarte variate, de la tehnologie, la real estate, design, arhitectura sau educatie.

Cu ce servicii ati inceput si cum s-au diversificat acestea intre timp?

Alina: Am inceput cu media relations, creare de strategie de PR, creare de continut, comunicare de criza. In functie de cererile avute, am extins gama serviciilor si catre social media, comunicare interna, strategie de brand.

Care au fost cele mai solicitate servicii in 2020 si de ce credeti ca s-a intamplat acest lucru?

Alina: Crearea de continut si strategia de imagine, cu focus pe mesajele personalizate si insight puternic in valorile brandului, precum si adaptare la noul context generat de pandemie. Cred ca odata cu digitalizarea accelerata impusa de pandemie, multe branduri au inteles ca trebuie sa fie prezente, sa comunice adaptat contextului general, sa iasa in fata cu atuurile lor si sa arate ca au continut pentru toate tipurile de media.

Cum a inceput 2020 si a evoluat pentru voi?

Alina: A inceput in forta, cu multe proiecte in derulare, astfel ca pandemia ne-a prins cu piciorul pe acceleratie. In starea de urgenta am luat decizia de a lucra remote si de a limita intalnirile la cele strict necesare. A fost o decizie cu care fiecare membru al echipei s-a simtit confortabil, astfel ca pe toata perioada lui 2020 am lucrat remote. Este un stil de lucru care noua ni s-a potrivit, care nu ne-a afectat activitatile dedicate fiecarui client in parte, am reusit sa ramanem organizate in ciuda distantei si sa acoperim nevoile tuturor proiectelor. Ni se potriveste acest stil flexibil de lucru, axat pe rezultate, am invatat sa privim partile bune, sa valorificam altfel timpul, sa ne organizam agendele in functie de prioritatile fiecaruia. Nu in ultimul rand, eu personal am castigat timp infinit de pretios alaturi de familie. 

#planuri

Camelia: 2020 parea sa fie un an ca toti ceilalti, la inceputul caruia aveam deja tot felul de planuri, atat la nivel personal, cat si profesional, insa pandemia mi le-a dat pe toate peste cap. Este anul in care am simtit pentru prima oara in viata ca lumea se poate schimba iremediabil intr-o clipa, am inteles cat suntem de vulnerabili ca indivizi, dar si ca specie, ca nimic nu e definitv si ca totul se poate termina oricand. Munca si proiectele in care am fost implicate cred ca ne-au ajutat mai mult decat ne dam seama sa ne pastram o doza de echilibru, de firesc si normalitate.

Chiar daca am muncit poate mai mult decat in orice alt an, am fost fericite sa descoperim ca putem functiona la fel de bine (de fapt mult mai bine) adaptand toate activitatile la lucrul remote. Daca nu s-ar fi intamplat acest lucru, probabil nu ne-am fi dat seama niciodata ca munca noastra, prin esenta ei, ne permite o libertate de alegere de care nu eram deloc constiente. Faptul ca fiecare dintre noi a putut lucra de oriunde s-a simtit confortabil, ca ne-am  bucurat mai mult de prezenta familiilor din jurul nostru, de libertatea de a dispune singure de programul si locul de unde sa ne facem treaba ne-a invatat ca intr-adevar, orice rau aduce dupa el si lucruri bune.

Cum v-ati adaptat la noua realitate si cat de mult v-a afectat sau nu pandemia?

Alina: Ne asteptam sa fie un an cu multe provocari, un an cu foarte multa munca si, poate, bugete mai mici. Suntem multumite ca am reusit sa pastram linia pe care ne-am impus-o la inceputul lui 2020, cu un volum de munca insa ceva mai mare decat estimasem initial. Pandemia a insemnat adaptare a stilului de lucru, adaptare a strategiilor de comunicare la contextul actual, totul intr-un timp foarte scurt. Avem incredere ca 2021 va fi un an bun, in care ne vom putea implementa planurile de crestere.

Cum ati caracteriza industria de comunicare din Romania acum?

Camelia: Nu stiu daca sunt in masura sa fac o astfel de caracterizare. Bineinteles ca am citit/urmarit ce si cum s-a comunicat in aceasta perioada, dar am facut-o in mod sporadic, mai putin decat intr-un an normal, atat cat ne-a permis timpul. Am preferat sa ne folosim energia si resursele pentru elaborarea propriilor strategii potrivite pentru fiecare client in parte. Asa cum spuneam, noi suntem o agentie de PR mai degraba boutique, tocmai de aceea abordam fiecare client in functie de necesitatile sale particulare, de nevoile sale prioritare, prin urmare incercam sa croim modele de comunicare cat mai potrivite profilului lor, fara a urma neaparat niste trenduri.

Ca o observatie, nu stiu daca este intr-adevar una corecta, dar, per ansamblu, mi s-a parut ca a existat un apetit mai mare al bradurilor/clientilor pentru comunicare. Nu stiu daca acest lucru s-a datorat agentiilor de PR care si-au sfatuit clientii sa nu inceteze sa comunice sau a venit chiar din partea acestora din urma.

Ce va doriti cel mai mult de la 2021 si de ce?

Camelia: Ne dorim un an un pic mai linistit pentru toata lumea. Predictibilitatea in business ne ajuta pe noi, oamenii de comunicare, sa conturam strategii a la longue, conform unor planuri stabile, eficient targetate. Anul ce tocmai s-a incheiat a fost lipsit de predictibilitate, cu mult neprevazut si adaptare rapida a deciziilor de business si, implicit, de comunicare. Insa tocmai aici e frumusetea lucrului in echipa si probabil ca in astfel de momente se vede cat de importanta este colaborarea dintre cele doua parti.

Ne dorim sa continuam si sa consolidam ceea ce am cladit in anii trecuti in proiecte care deja sunt de cursa lunga, suntem dornice sa descoperim si alti oameni noi pe filonul nostru, vrem sa acumulam experiente noi, sa avem parte de proiecte compatibile cu stilul nostru de lucru si de valori si sa nu ne pierdem bucuria de a lucra cu oamenii, curiozitatea de a invata chiar si atunci cand ceva ni se pare complet strain, placerea de a face aceasta meserie. Si, la fel de important, sa ne bucuram de echipa frumoasa pe care am construit-o, de norocul pe care l-am avut in a avea langa noi nu numai profesionisti foarte buni, ci si oameni de calitate.

Care sunt cele mai mari provocari cu care v-ati confruntat de cand sunteti antreprenoare? Cum le-ati depasit?

Camelia: In primul rand au fost provocarile legate de partea administrativa, organizatorica. Mi-aduc aminte ca, la inceput, obisnuita cu metalitatea de angajat, de multe ori, uitam sa trimit facturile la final de luna J. La primul P&L ne-am uitat destul de lung si cu mare teama, dar usor-usor ne-am acomodat cu toate si inca invatam.

La inceputul pandemiei ne-am temut ca nu vom sti sa ne descurcam in toate situatiile ce puteau aparea. Toate proiectele din zona de entertainment s-au blocat, iar acela a fost un moment in care chiar ne-am intrebat cum ne putem adapta. Din fericire, la fel de repede am gasit solutii, colaborari noi, au venit spre noi proiecte interesante si provocatoare. Astfel ca am avut un an in care am invatat multe despre stabilitatea business-ului.  

Ce va inspira si va atrage cel mai mult la meseria de specialist in PR?

Camelia: Pentru mine e deja un stil de viata. Fac meseria asta de 27 de ani si nu ma vad facand altceva (in afara de a scrie carti). Cred ca frumusetea meseriei de PR consta tocmai in faptul ca nu te lasa niciodata sa te plictisesti. Mereu esti in cautarea celor mai bune si interesante subiecte de comunicat, in gandirea si concepere unei strategii de PR care sa se potriveasca perfect clientilor tai. Noi, la Fabrica de PR, ne propunem sa nu ne pierdem bucuria de a lucra pentru fiecare proiect si om in parte, invatam continuu, incercam sa inovam si sa facem lucrurile in asa fel incat nu numai clientul sa fie multumit, ci si noi.