Corina Oprea, antreprenoare în agri-business (Crăița Merelor): „Atunci când ai certitudinea că pentru orice există o soluție, ai și mai mult curaj să pui chiar si cea mai nebună idee in practică.”

O livadă de familie plantată de bunici, dezvoltată de părinți și transformată într-o poveste antreprenorială de succes de către cele două fiice cu experiență corporatistă. Despre acest exemplu frumos și curajos de antreprenori tineri în agricultură (ceva ce pare utopic în România, dar nu e) am povestit cu Corina Oprea și sora ei Alina, co-proprietarele livezii și brandului „Crăița Merelor” – și, de puțin timp, și ale business-ului agro-turistic „Crăița Merelor – The Place”

Am descoperit sucul și mai ales cidrul de mere de la Crăița Merelor la Târgul de producători de la Agronomie, la sfârșit de săptămână. Mi-au plăcut mult produsele, dar și atitudinea prietenoasă și totodată smart a familiei Oprea, așa că iată povestea lor de antreprenoriat, comunicare și mai ales de creștere a unui business ce reușește ceva ce ne dorim cu toții probabil: să facă o diferență benefică în viețile oamenilor printr-un business care îi pasionează.

un interviu de Cristina Enescu Aky, din seria #reinventyourself #reinventyourbusiness

Care e istoria livezii și, mai recent, a brandului Crăița Merelor?

Povestea livezilor a început acum mai bine de 60 de ani, atunci când bunicii plantau primii meri. Pe atunci merele erau la mare căutare, iar soiurile cele mai întâlnite erau Ionatan, Parmen Auriu, Frumos de Voinești, Winter Banana, Reinette și Crețesc. Majoritatea acestora încă se găsesc în livezile noastre. În Voinești pomicultura nu este doar o tradiție ci un mod de viață; părinții noștri au dezvoltat aceste livezi, iar azi eu si sora mea, sub acest brand, ne-am propus nu doar să ducem tradiția mai departe, ci să o facem într-un mod actual și autentic.

Brandul ”Crăița Merelor – cu tradiție din Voinești” a luat naștere în 2019, atunci când am decis că mărul și tradiția lui din familia noastră merită să devină cunoscute lumii întregi. Am urmat pașii ca la carte și în 2 luni, împreună cu un specialist în branding, am creat acest brand ce ne reprezintă în totalitate atât pe noi, ca familie, cât și livezile noastre (de meri dar avem și alți pomi fructiferi): un brand natural și simpatic, diafan și totodată puternic, conținând și o doză mare de determinare, muncă, pasiune, frumos.

Ce v-a inspirat pe tine și sora ta (amândouă lucrând în zona corporatistă) spre a deveni și antreprenoare în acest business de familie?

În primul rând pasiunea pentru ceea ce facem zi de zi în job-urile noastre. Amândouă avem performanțe la locul de muncă și am realizat că am putea să ducem business-ul familiei la un nou nivel folosindu-ne de cunoștințele acumulate în cei peste 25 ani de muncă (adunați împreună 😉). Așadar, la cunoștințele tehnice și de producție ale părinților noștri am alăturat competențele mele din zona de management, project management și comunicare și cele ale surorii mele din vânzări și marketing.

Împreună, în 2 ani, am reușit să inovăm și să aducem „banalul” măr în atenția publicului prin branding, social media și evenimente dar în special prin focusul pe care îl avem pe educarea comunității în ceea ce privește cultura merelor si „how apples are made”. Am demarat comerțul online și livrările în țară, am diversificat producția, de la mere și suc natural de mere, la mere deshidratate și alte produse ce urmează să fie scoase pe piață.

Cum ați conturat brandul, cum vă poziționați și spre ce vreți să evolueze?

Cum spuneam, am colaborat cu un specialist în branding, dar la proces a participat întreaga familie: discuții, chestionare, variante și apoi decizia finală: un brand care ne reprezintă atât pe noi cât și efortul și pasiunea pe care le punem în această muncă. Dacă vreți, așa cum o balerină muncește fără oprire pentru a ajunge pe Broadway, cu determinare, pasiune, forță, consistență, îndurând dureri îngrozitoare de multe ori, menținându-se însă diafană și feminină pe scenă – pentru ca mărul de calitate să fie savurat de către clienții noștri, noi suntem „balerina” din livadă. Aceeași muncă, dăruire, consistența și depășirea momentelor critice, mereu privind spre „lumina reflectoarelor” din toamnă, când recoltăm merele, iar asta ne motivează an de an.

#natural

Înainte aveam un logo creat de noi, cum am putut, pentru a putea autoriza și vinde Sucul Natural de Mere, era doar o etichetă colorată care exprima doar produsul în sine: „Suc 100% Natural – Mere de Voinești”. Azi ne poziționăm ca un brand high quality ce oferă clientului doar produsele naturale, de calitate pe care le consumăm noi înșine. Totodată suntem un brand ce ține să ofere nu doar produse ci și informații despre cum să alegi cele mai bune fructe pentru tine și familia ta. E modul nostru de a fi alături de clienții chiar și când nu cumpără de la noi.

Ne dorim să evoluăm spre un brand premium cu o varietate de mere dar și diferite produse procesate din ele. Iar în următorii ani un concept cu produse pe bază de mere (diferite mâncăruri cu mere, nu numai dulciuri – printre altele mere murate, salate de crudități, mâncăruri de mere cu carne, etc.) în special pentru turiștii ce ne vor vizita la proaspăt deschisa locație din livada cu meri : „Crăița Merelor – The Place” – locul unde natura e la ea acasă. Este o locație premium, creată împreună cu un designer talentat, unde vizitatorii au la dispoziție livada cu o serie extinsă de soiuri de fructe precum și o grădină de legume de care să pot bucura în voie.

Cum vă ajută experiența corporatistă, și ce a trebuit să învățați în plus odată ce ați devenit și antreprenoare?

Experiența corporatistă a fost unul dintre cele mai mari atu-uri. Project management, vânzări, cunoștințele de organizare operațională, managementul timpului, cunoașterea diferitor principii  de marketing, organizarea logisticii pentru livrări, comunicarea brandului, elementele de marketing ce însoțesc comenzile, crearea site-ului, adaptarea rapidă la situații noi, utilizarea resurselor din online pentru inspirație, apoi organizarea de evenimente si workshop-uri in livadă – toate au fost posibile datorită experienței acumulate în corporații. Atunci când ai certitudinea că pentru orice există o soluție, ai mai mult curaj să pui chiar si cea mai nebună idee in practică.

Când am devenit și antreprenoare am învățat de toate: am urmat cursuri de vânzări, de marketing și de social media management, am învățat să fac editare de imagini, să lucrez cu Canva (life saving!) și am studiat softuri pentru curierat și livrări (încă mergem pe crearea manuală a traseelor de livrare, însă lucrăm la procesul și pașii necesari implementării unui procesul de livrare la domiciliu și în țară, nu numai în București). Am studiat și contabilitate, tipuri de finanțare și câte și mai câte.

Ce rezultate și feedback-uri ați obținut până acum?

Rezultatele au fost și continuă să fie încântătoare și motivante, deja mulți clienți recunosc Crăița Merelor și caută produsele noastre atât în online cât și în offline, la târguri. Feedback-ul este foarte bun atât pentru produse cât și pentru abordarea onestă și nepretențioasă pe care o avem în social media, pentru apropierea pe care o avem față de clienți dar și pentru eforturile de a-i informa prin conținuturile relevante și educative pe care îl împărtășim cu comunitatea noastră.

Cum e publicul vostru?

Publicul nostru este minunat și variat: de la familii cu copii și tineri ce doresc fructe sănătoase până la persoane de vârsta părinților mei ce au regăsit la noi în livadă gustul merelor din copilărie (aromate, crocante, roșii sau verzi), sau pur și simplu persoane de toate vârstele care își doresc un stil de viață sănătos.

Ai observat ceva schimbări în cerințele clienților?

Oamenii au început să ceară soiuri mai variate de mere dar și alte tipuri de produse, de exemplu borcane cu umplutură pentru plăcintă cu mere, cidru, oțet de mere sau chiar chipsuri de mere.

Ce alte activități organizați la livadă?

Vizitele la culesul merelor au avut mare succes, în special printre familiile cu copii care s-au bucurat de o zi în livadă, unde au învățat despre soiurile de mere, cum se culeg acestea și au plecat cu tolbele pline. Pe timp de vară picnicurile în livada sunt la mare căutare, iar primăvara – ședințele foto printre merii înfloriți sunt un deliciu. Anul acesta ne propunem să merge un pas mai departe și să organizăm un mic festival al merelor, la noua locație destinată cazării „Crăița Merelor – The Place”, pe care vă invităm să o vizitați pe Facebook și mai ales live 😊.

Cum vezi antreprenoriatul tinerilor în agricultură? Care sunt principalele dificultăți dar și oportunități?

Noi am văzut că se poate face antreprenoriat în agricultură. E un domeniu frumos, în care e nevoie de tineri cărora să nu le fie teamă să își suflece mânecile și să se implice hands on. Deși poate părea un clișeu, agribusiness-ul sau antreprenoriatul în agricultură nu este doar despre a produce și a vinde un anumit produs, ci și despre extrem de multă creativitate și inovație, despre curiozitate și curajul de a privi în afara zonei de confort, și despre a te inspira din povești de succes din țară și din afară, din industria asta și nu numai.

Principalele dificultăți rămân forța de muncă, piețele de desfacere, investiția foarte mare pentru începerea de la zero a unui agri-business și așteptările realiste (agricultura nu este un business rapid, ci unul de durată). Oportunitățile sunt nenumărate, așa cum spuneam, iar curiozitatea, inovația și ieșirea din zona de confort, sunt principalele atuuri pe care le avem noi, generația de azi. Favorabilă pentru antreprenorii tineri e și deschiderea tot mai mare a pieței către produse noi.

Cel mai dificil lucru este timpul, pare că se scurtează dramatic atunci când ai multe de rezolvat sau multe fructe ce trebuie culese în același timp. Cea mai mare sursă de satisfacții este feedback-ul clienților și aprecierea muncii noastre, inclusiv a fructelor imperfecte, pe lângă satisfacția oferită de a avea o comunitate mai informată și educată în privința produselor noastre.