Timișoara. Proiectele PLAI, Ambasada,, Faber.community, de la sfârșitul lui 2020 și Centrul Cultural Plai – building.a.comunity, un spațiu dedicat „antreprenorilor atipici”.
De peste 15 ani, în Timișoara Andreea Iager-Tako și „tribul” ei creativ-antreprenorial construiesc, cizelează și susțin comunități – de oameni, idei, proiecte. Au fost festivaluri, proiecte de reconversie a unor zone industriale, (re)valorificarea spațiului urban și social, proiecte artistice și de comunicare – toate menite să aducă împreună și să stimuleze lucrurile, oamenii, contextele creative care aduc plus valoare comunității locale și nu numai. Un foarte bun exemplu de bune practici, tenacitate, antreprenoriat smart și foarte mult drive pentru a pune lucrurile în mișcare – sau, când ele nu se mișcă, pentru a crea fie căi noi, fie realități noi.
Oameni, precum cea cu care puteți citi mai jos un interviu, care coagulează alți oameni, idei, comunități, cultură și societate. Oameni care caută să construiască împreună, să se conecteze cu alții, să participe cu sens și plusvaloare la mersul comunității și al societății.
Un rezumat al multelor lucruri faine pe care le-a făcut și le face Andreea Iager-Tako găsiți aici: http://toyp.jciromania.ro/andreea-iager-tako/
Patru dintre marile proiecte de care își leagă numele Andreea Iager-Tako sunt cam așa:
PLAI: „S-a născut din dorinţa unei comunităţi de a crea un un festival cum nu au găsit în oraş. Suntem o comunitate de voluntari dedicaţi acţiunilor civice pozitive şi schimbării sociale. Suntem voluntarii care au visat la un oraş cultural activ şi care au acţionat în direcţia asta. Suntem visul pe care fiecare tânăr îl are înainte de a creşte. Suntem adulţii care au pus Muzeul Satului Bănăţean pe hartă, suntem umbrela a tot ceea ce înseamnă Ambasada, suntem forţa creativă din spatele JazzTM.” https://www.plai.ro/festival/
Ambasada: „Centrul Cultural independent, întreprindere socială, model de antrepenoriat cultural, cu baza unei organizații non-profit, Ambasada a devenit un loc de întâlnire a oamenilor faini (ONG-uri, freelanceri, artiști, muzicieni, oameni pasionați, companii), cu idei faine – pe care noi ne-am propus să-i ajutăm să mute munții din loc (dacă asta vor). Cu facilități și servicii gratuite pentru mediul creativ și non-profit, oricine poate să pună la cale aici un proiect, training, eveniment sau o simplă ieșire.” http://www.plai.ro/ambasada/
#spirit
Faber.community: „La nici un an de la deschiderea porților, Faber a ajuns printre cei 3 finaliști la categoria “Clădiri renovate în spiritul circularității” în cadrul primei ediții a premiilor New European Bauhaus, în urma unui vot public deschis la nivel european. Aproape concomitent, clădirea FABER, respectiv arhitecții acesteia – echipa FOR, au fost nominalizați la prestigiosul premiu european pentru arhitectură, Mies Van Der Rohe.” https://faber.ro/
Centrul Cultural Plai, Building.A.Community: „Așa cum pentru AMBASADA am visat și muncit la un model de sustenabilitate prin care un ONG cultural, o întreprindere socială, în plus, să fie partener egal în economia locală și să genereze un exemplu de ‘se poate’ prin găzduirea creativilor și a inovatorilor sociali, building.a.community este un living lab, un studiu de caz hibrid, care se dezvoltă ascultând nevoile antreprenorilor atipici, care sunt suflul creativ al unei comunități funcționale. Creat din containere maritime scoase din uz și cu interioare naturale din placaj brut de plop, spațiile vor găzdui unii dintre cei mai activi antreprenori creativi din Timișoara într-un exercițiu hibrid de reziliență”.
un interviu de Cristina Enescu Aky, din seria #perspective

Andreea Iager-Tako, cine ești, de unde vii și încotro vrei să mergi ca proiecte și obiective?
Sunt un om care crede în puterea, responsabilitatea individuală și magia care se naște în comunități diverse și funcționale. Am avut șansa de a experimenta și învăța alături de o plajă diversă de organizații, să lucrez pe diferite subiecte, așa că pot spune și că vin din antreprenoriatul cultural și social din Timișoara și mă îndrept spre tot mai multe lucruri frumoase și cu sens făcute de comunitățile din jurul meu, fie că vorbim despre cele globale, în jurul unor teme de interes care mă preocupă sau sunt aici, locale, în jurul orașului în care m-am născut și unde m-am întors mereu.
PLAI Festival a fost locul în care, alături de colegii mei, toți voluntari, am simțit pentru prima oară că avem pentru cine construi proiecte creative, sociale, cu impact pentru dezvoltarea urbană sănătoasă și este proiectul care îmi reconfirmă anul speranța în comunitate și puterea pe care ea o are.
Ambasada cui este „AMBASADA” timișoreană?
E a oamenilor care aleg sa fie parte dintr-o soluție, care aleg să acționeze pentru un bun comun. Este AMBASADA celor care au nevoie de sprijin în proiectele lor de impact comunitar, fie că sunt culturale, sociale sau creative. E locul în care suntem alături de ONG-uri și asociații care au nevoie de un loc de întâlnire, de găsit sfaturi și sprijin cu know-how, de oameni care să îi inspire și de spațiu pentru a testa o idee, toate astea într-o comunitate care îi înțelege și poate să ofere un feedback constructiv.
Este un spațiu de colaborare dar și de reprezentare. Un spațiu care a oferit o soluție logistică, dar, mai important de atât, una de comunitate și apartenență, conectare și amplificare. Aici regăsești atât organizații bine dezvoltate, din toate domeniile de acțiune civică posibile și unele la care nu te-ai gândit, cât și organizații la început de drum sau grupuri de oameni care încă nu s-au gândit că ar putea să își înceapă propria organizație, dar și oameni care vin pur și simplu la cafea sau la câte un eveniment pentru că simt că este un loc care este și al lor.
building.a.community: De ce, pentru ce/cine, cum, ce face în prezent și ce planuri de viitor are acest proiect?
building.a.community este răspunsul nostru pentru comunitatea din jurul AMBASADA din perioada de lock-down. Atunci ne-am dat seama că funcțiunile spațiilor comunitare sunt esențiale, însă ele se pot și schimba dramatic. De la spațiu împărțit și comun, la nevoia de spațiu personal, individual. Iar building.a.community și-a propus să răspundă la întrebarea ‘care e calea de mijloc?’. Spațiul fizic și-a arătat astfel valoarea și puterea de a strânge la un loc oameni diverși dar care, în mare, sunt animați de aceleași gânduri și dorințe: a face bine comunității. Oameni creativi, antreprenori sociali, artiști sau artizani, organizații care nu aveau un loc al lor, dar care aveau nevoie să se simtă unii pe ceilalți într-o comunitate.
În Timișoara, building.a.community oglindește comunitățile ei diverse și combină într-un mod care inspiră atât subiecte sociale, de mediu, cât și cele creative. Credem că b.a.c. în orice comunitate trebuie să servească nevoile și funcțiunile care îi lipsesc. Din acest motiv sunt extrem de curioși și entuziasmați să vedem ce forma ar putea lua în Reșita, Brașov sau București.
Ce mai face antreprenoriatul cultural și creativ în 2022, în România? Și dacă vrem să vedem ce face, de unde să începem?
Știm cel mai bine să ne uităm în ograda noastră, iar la noi lucrurile se mișcă bine. Suntem entuziasmați de faptul că apar mereu noi inițiative și sectorul cultural și creativ este extrem de efervescent. Asta nu înseamnă că este foarte ușor să activezi în acest domeniu. E necesară o anumită reziliență și încăpățânare să alegi să faci lucrurile diferit, însă cred că tocmai în această abordare stă și cea mai mare satisfacție! Poate că este unghiul din care am privit mereu, dar eu aș începe prin cafenele mici, locurile unde strâng oameni diverși, evenimentele nișate, organizațiile care se ocupă de subiecte fără lipici și care nu sunt în mainstream. E suficient să ajungi la 2-3 oameni din comunitățile diverse și ei îți vor recomanda și te vor direcționa spre cei care fac această muncă de pionierat.
Cred că și sectorul nostru creativ se maturizează și deja se identifică niște branduri foarte puternice la nivel de țară. Pe aceia îi asimilez mai degrabă brandurilor antreprenoriale clasice, pentru că au aplicat rețete și modele universale și au reușit să le facă să funcționeze în zona creativă. Ceea ce mă inspiră pe mine mereu sunt aceia care deschid drumuri.
#sustenabilitate
Suntem încă la început de drum când vine vorba de sustenabilitate (reală! nu ca și buzzword, ci regăsită în toate procesele unei organizații indiferent de profil), incluziune, inovare (acel diferit nu doar de dragul inovării sau atractivității tehnologiei folosite oriunde cu pretextul inovării, ci acele soluții simple și naturale care schimbă status quo și îmbunătățește vieți) și impact comunitar lărgit.
Sunt pălării mari, dar știu (pentru că am văzut) că ele pot fi integrate într-o misiune antreprenorială care să contribuie la ele, schimbând astfel și metricii economici de succes. Este foarte clar că nu mai putem să ne imaginăm că vom face business așa cum făceam acum 10, chiar și 3 ani. Dacă privim spre viitor cu sinceritate recunoaștem că sistemul financiar cu care am crescut este perimat și acum este momentul când rescriem modul de funcționare pentru el și pentru cum funcționăm ca și societate.
De ce calități sau aptitudini au nevoie cei care se implică în proiecte culturale și în industriile creative astăzi?
Cred că cel mai important este să continui să înveți, să rămâi curios și să îți exersezi anduranța. Dacă vrei business as usual, sau un domeniu comod și previzibil, atunci acest sector nu e potrivit. Poți face voluntariat de relaxare, dar dacă dorești să generezi impact și să faci muncă cu sens, aceasta vine cu mult stres, incertitudine, lipsă de resurse și recunoaștere și rezultate care vor face totul să merite, dar în timp. Te înscrii într-un maraton care vine cu surprize și un carousel de situații pe care nu le poți anticipa și pentru care nu te poți pregăti decât trecând prin ele. Dacă ești (așa cum ar trebui, din punctul meu de vedere să fie mereu) interesat și de latură socială a impactului industriilor culturale și creative lucrurile sunt cu atât mai complexe.
#despretine
Din exterior pare că vei face doar lucruri frumoase și relaxante; odată ce ești în mijlocul lor și responsabil ca ele să se întâmple, îți dai seama că sunt complexe și dacă nu te oprești la entertainment sau consumerism clasic, trebuie să fii extrem de creativ în toată partea de implementare, să combini rolul de antreprenor cu cel de promotor, avocat, activist, mentor, în procese mult mai complicate și complexe decât ai anticipat. În primul rând e important să te cunoști și să știi despre tine ce te motivează și care e efortul pe care ești cu adevărat să îl depui. Să fii sincer/ă, indiferent dacă pare dezirabil sau nu, pentru că miza este să generezi impact dintr-o zonă care să te și hrănească și să ți se potrivească.
Este foarte periculos să cazi într-o zonă de sacrificiu și sănătatea mentală și starea de bine sunt deseori neglijate atât în cultura noastră, dar mai ales în sector. Sinceritatea față de tine este cheie pentru a decide încotro și cu ce viteză alegi să mergi. Nu există o singură cale sau o rețetă anume. Ea trebuie descoperită și scrisă și este extrem de personală, în funcție de individ și de domeniul cultural/comunitar pe care alege să acționeze.
Care sunt cele mai importante lecții și resurse pe care le-ai extras pentru tine personal și în proiectele tale din ultimii doi ani?
Cea mai mare lecție cred că a fost (și este în continuare) faptul că , indiferent de experiență, știm tot mai puțin. Există o nevoie enormă de a provoca lucrurile înspre bine și asta ne afectează într-o grămadă de aspecte. Atât în modul în care gândim, ne raportăm la viață și muncă, cât și la sistemele enorme, optimizate, pe care am lucrat colectiv ca și societate timp de zeci de ani. Ele sunt deja perimate și să accept asta a fost și este un proces de învățare continuă. Să uit unele lucruri învățate deja sau să ajung acum să le provoc starea de fapt în care au ajuns, aceasta a fost provocarea pe care mi-am asumat-o încă de înaintea pandemiei.
#global
Există această frumusețe de a fi conectat global de tematici transversale care sunt importante pentru noi toți, precum comunitatea, reziliența, impactul social, inovarea, însă odată cu acești termeni care ajung să fie de interes și la modă, vine și pericolul de a fi super-folosiți și scurși de însemnătate. În plus, cultural și social, suntem programați să înțelegem lucruri diferite chiar dacă folosim aceeași limbă. Această traducere și explicare continuă a devenit tot mai importantă atunci când lucrezi în și alături de comunități diverse. Și este un proces solicitant și obositor, dar necesar atunci când miza este rezultatul sustenabil și de impact.
Cred că la bază trebuie să ne ghidăm mereu de calitatea vieții tuturor și asta a fost un unghiu pe care nu îl aveam acum 3 ani. Biodiversitatea dar și contextele atât de diferite în care trăim unii lângă alții, chiar dacă pare că suntem pe planete diferite. Toate ne afectează și afectează modelele de business pe care le gândim, indiferent de domeniu. Nu suntem încă complet conștienți de asta, însă a fost unul dintre aspectele asupra cărora am reflectat tot mai mult în ultimii ani.
Ce invitație lansezi publicului timișorean dar și celui din afara orașului pentru următoarele luni?
M-aș bucura să își hrănească curiozitatea și să nu se sature niciodată să descopere. Există o magie în a te bucura veșnic de învățarea aceasta experiențială, prin trăit. Nu putem să fim conștienți de toate problemele pe care le avem ca și societate, de toate provocările comunitare, conștienți de crize climatice și sociale din lume. Dar putem să ne informăm și să descoperim oameni pasionați de aceste subiecte, putem să-i ascultăm și să vedem unde putem contribui noi sau îi putem susține. Există o putere și o voce comunitară care are valoare doar atunci când e amplificată de fiecare dintre noi. O putem face doar prin a fi în cunoștință de cauză.
Nu vom putea face toți voluntariat sau deveni antreprenori sociali sau culturali, dar avem puterea de a susține modele care ne inspiră și să le ducem povestea mai departe, oriunde ne-am afla. Dacă ne gândim strict la Timișoara, ne bucurăm mereu de oaspeți, de oameni care doresc să descopere ce se întâmplă în curtea noastră dar și în afara ei 🙂 Din 2018 suntem parte și din Faber.community, alături de partenerii noștri: Cristina și Valentin Mureșan, Adrian Erimescu și echipa FOR. Pregătim o grămadă de întâlniri memorabile acolo și în alte părți ale orașului cu mulți parteneri și pe subiecte foarte diverse. Le găsiți centralizat aici: www.plai.ro dar ne puteți urmări și pe facebook.com/ambasadaPLAI, unde anunțăm tot ceea ce pregătim.
Categorii:#perspective, Antreprenori, Campanii, Interviu, Opinii, social
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.