O discutie relaxata cu dl. Bogdan Savonea, unul dintre actionarii companiei care a lansat in colaborare cu Phoenix Media, aplicatia The Pole. Aplicatia permite derularea, extrem de accesibila, de campanii cross-media, cu urmatoarele componente: mobile, social media, web & OOH digital.
M.C.: Ok. Actiune! Motor! Salut Bogdan!
B.S.: Salut Marian!
M.C.: Ne-am intalnit sa-mi povestesti despre premiera de-acum. Am inteles ca e o zi mare pentru voi. S-a lansat The Pole.
B.S.: Da. S-a lansat pe 28.11, ora 10:00, o varianta functionala a aplicatiei The Pole. Binenteles ca in perioada de dupa lansare, mai exact in weekendul care urmeaza, vom face niste reglaje fine, pentru a creste cat mai mult aplicabilitatea si utilitatea. Adevaratul „recital” va urma, cel mai probabil, de la-nceputul saptamanii viitoare incolo.
M.C.: Ce este de fapt The Pole, pentru ca pana acum nu am apucat sa ma familiarizez prea mult cu aplicatia? Am vazut doar un scurt material pe ZF.ro, in care nu se spunea mare lucru. Pe scurt, ce e de fapt The Pole?
B.S.: The Pole este o aplicatie pentru telefoane mobile. Momentan functioneaza pe iPhone, in urmatoarea luna va veni si varianta pentru Android. Scopul The Pole este sa afiseze postere ale evenimentelor care se-ntampla intr-un timp foarte apropiat de momentul postarii. Fie ca sunt concerte, fie ca sunt evenimente sportive, fie ca sunt materiale pur si simplu de promovare a unui business…
M.C.: Adica, lasa-ma putin sa ma lamuresc. Daca eu, de exemplu, sunt organizator de evenimente si-as avea de promovat evenimentul pe care intentionez sa-l produc, practic folosind aplicatia asta as putea sa-l promovez? Cum si unde?
B.S.: Binenteles! Exista patru variante de promovare a evenimentului. Este o varianta free, in cadrul careia se creaza un poster in aplicatie, procesul este simplu…
M.C.: Adica pur si simplu pe telefon?
B.S.: Da. Pe telefon se creaza un poster. Acesta poate fi posterul tau personal creat special pentru eveniment sau se poate crea un poster folosind template-uri predefinite, editabile si o poza facuta cu telefonul.
M.C.: Si e nevoie sa am cine-stie-ce notiuni de informatica sau de IT&C, ca sa ma descurc?
B.S.: Nu. Totul e gandit sa fie foarte prietenos si foarte intuitiv. Asta e varianta free. In momentul in care se apasa butonul „Create” posterul se urca in aplicatie. Va fi astfel vizibil pentru orice utilizator al aplicatiei.
M.C.: Va fi vizibil doar in aplicatie pentru cei care sunt deja acolo, pentru subscribe-ri? Eu de exemplu, daca am o companie organizatoare de evenimente, ma intereseaza ca afisul sa-l vada potentialii spectatori, participanti…
B.S.: Da. In varianta free posterul este vizibil doar in aplicatie…
M.C.: Doar pentru ceea ce definiti voi ca fiind acea „society”… Aplicatia fiind parca, din ce-am vazut, The Pole Society.
B.S.: Exact. Adica pentru oamenii care au download-at aplicatia si o deschid. Un criteriu esential este geolocalizarea, pentru ca algoritmul de afisare al posterelor este in functie de locatia omului. Daca eu sunt acum in Centrul Vechi, prioritate fata de mine, vor avea poster-ele relativ la niste evenimente mai apropiate de mine, ca loc de desfasurare. Scopul aplicatiei fiind acela de a oferi solutii pe termen scurt …
M.C.: Lasa-ma putin sa-nteleg. Daca eu am un telefon de tip SMART (am inteles ca deocamdata e gandita sa functioneze doar sub IOS dar va functiona si sub ANDROID), si download-ez aceasta aplicatie in varianta free, practic aplicatia ma localizeaza si-mi trimite o informare sau imi trimite calup toate poster-ele care au legatura cu coordonatele mele, cum face?
B.S.: Da. Aplicatia iti spune ce se-ntampla de fapt in jurul tau. Ce evenimente, ce business-uri sunt in jur.
M.C.: Aha. Am inteles. Deci asta e varianta free.
B.S.: Exista functie de share in toate retelele sociale. Pagina noastra de Facebook promoveaza in ziua evenimentului, toate evenimentele care urmeaza sa se desfasoare.
M.C.: Publicate toate acolo. Adica eu intru in „The Pole”, construiesc un eveniment si-atunci el e automat promovat si in retelele sociale. Care ar fi varianta cu plata? Banuiesc ca maine dimineata se lanseaza aceea.
B.S.: Varianta cu plata nu e doar una sunt de fapt 3 variante cu plata. Apropo, ieri dimineata plata a fost nefunctionala pentru ca …
M.C.: Faceti voi cinste!
B.S.: Facem noi cinste 24 de ore, ca sa se familiarizeze oamenii cu aplicatia asta. Facem cinste impreuna cu Phoenix Media, partenerii nostri pe partea de afisaj digital.
M.C.: Excelent!
B.S.: Sa le luam pe rand. Prima se numeste Premium si-nseamna ca pe ecranul telefonului nu apar 4 postere, ci apare unul singur, mare. De asemenea posterul asta apare si pe site-ul http://www.cooltivator.ro , la sectiunea speciala dedicata The Pole. Prin functia asta am incercat sa dam posibilitatea oamenilor sa-si faca publicitate atat pe terminale mobile, cat si in Web, intr-un site care promoveaza evenimentele cool din oras. A doua functie cu plata este Mobile to OOH.
M.C.: Si-aici apare Phoenix Media.
B.S.: Aici apare Phoenix Media. Ecranele-s de doua categorii: cu LED-uri, de mari dimensiuni, in principalele piete din Bucuresti si LCD-urile de-aici din Centrul Vechi. Sunt separate pentru ca ecranele au specificatii diferite si pentru a avea rezultate optime in privinta ad-ului a trebuit facuta diferentierea, pentru ca altfel riscam sa intre un ad care sa fie „stretch”, sa nu se-nteleaga…
M.C.: „Stretch?!”
B.S.: Intins… Sa nu se-nteleaga ce-i acolo.
M.C.: Adica exista o aplicatie prin care poti sa postezi pe TV Screen-uri, in intersectii si poti sa ai o alta aplicatie prin care sa rulezi doar in Centrul Vechi, reteaua de LCD-uri. Inteleg ca practic acum poti avea o varianta de promovare dedicata exact acestei zone (Centrului Vechi), zona care din cate stiu eu e mereu doldora de tot felul de evenimente.
B.S.: Da. Ideea din spatele separarii a fost aceea ca vrem sa oferim optiunea oamenilor…
M.C.: Antreprenorilor…
B.S.: Antreprenorilor, business-urilor mici si mijlocii, in special, de-a se promova exact acolo unde au nevoie. Asta a fost ideea de la care am plecat, sa facem advertisingul in outdoor, disponibil.
M.C.: Ma rog aici nu e doar outdoor, nici macar doar outdoor digital, ci e vorba de campanii cross-media. Daca eu am de exemplu o ceainarie si organizez cine-stie-ce serate culturale la mine-n ceainarie, daca folosesc aplicatia si promovez evenimentele organizate in ceainarie, inteleg ca informatia va ajunge si in Internet si-n Social Media si binenteles simultan si-n reteaua de ecrane Phoenix Media, de-aici din Centrul Vechi. Atunci interesul pe care pot sa-l suscit e mult mai mare. Nu e vorba ca am o chestie pe telefon care-mi permite sa postez outdoor si-atat. Imi dau seama ca aplicatia e astfel gandita incat targeteaza un public care-i dedicat, pentru ca functioneaza sub geolocalizare si mai mult decat atat, imi permite sa am acces la expunere intr-o retea de ecrane plasate in puncte cheie.
B.S.: Exact!
M.C.: Dar cum v-a venit voua ideea? Vreti sa ajutati IMM-urile? Ha, ha, ha… De ce nu salvati balenele? De ce nu colorati delfinii in verde?
B.S.: Ha, ha… E o poveste foarte interesanta despre cum a „plecat” aplicatia. Ea a plecat de la cu totul altceva.
M.C.: Sa nu spui c-ai vrut sa-ti faci o bacanie OnLine!
B.S.: Nu chiar… Am vrut sa facem un … STALP!
M.C.: Ah, d-aia se cheama „The Pole”.
B.S.: Exact! Si arata ca un stalp. Noi dezvoltam mai multe produse si la una din intalnirile de brainstorming, Matei, unul dintre asociatii nostri, a venit cu o-ntrebare: „Bai baieti, de ce nu facem un STALP pe telefon?! N-am mai mers demult cu autobuzul, asa ca acum venind incoace cu autobuzul am vazut ca sunt foarte multe postere pe stalpi, majoritatea cu „vand par” sau „sap puturi”…”
M.C.: E chiar o metafora asta…
B.S.: Asa a plecat. Sa facem un spatiu virtual, amuzant, unde oamenii sa puna postere. Acesta urmand sa mimeze cumva un stalp real. Ni s-a parut interesant si din discutie in discutie am ajuns la ideea ca de multe ori se promoveaza si concerte pe stalpi iar daca tot se promoveaza concerte, hai sa facem si-un modul de ticketing, ca sa oferim oportinitatea oamenilor sa vanda si bilete. Si-am dezvoltat si modulul asta. Deja a-nceput sa aiba o alta amploare aplicatia, nu mai era asa ceva de distractie.
M.C.: Si nu mai era doar un stalp.
B.S.: Iar asta vara, plimbandu-ne noi prin Centrul Vechi, am vazut ecranele lui Dio. am stat si ne-am uitat, spunand ca noi daca tot facem un stalp pe care punem postere, de ce sa nu lasam oamenii sa urce posterele pe un billboard?!
M.C.: Mda, inteleg. In alegerea evenimentelor oamenii au actiuni de tip impuls. Ies in Centrul Vechi, vin pe-aici si iau o decizie la nivel de secunde, despre unde sa mearga.
B.S.: Exact! Din studiile pe care le faceam noi legate de spectacole, teatre sau filme, ne rezulta ca partea de last-minute e o nisa care exista. Sunt foarte rare momentele/spectacolele la care locurile se vand 100%. Ne-am dat seama ca o functie de genul asta ar fi fost foarte interesanta pentru un teatru de exemplu, ca in ziua evenimentului sa-si puna un afis: „Astazi mai avem 20 de locuri, pe care le dam cu un discount de 50%”.
M.C.: „Cu toate ca am fost sold-out cu doua saptamani inainte…”
B.S.: Ceva de genul asta. De-aici discutia a evoluat foarte mult. Ne-am intalnit cu Dio…
M.C.: Si asta v-a ajutat sau v-a incurcat? Zi-o pe bune!
B.S.: Ne-a ajutat foarte mult! Noi am ramas surprinsi de deschiderea pe care a avut-o Dio. El ni s-a parut genial pentru ca a venit cu idei. Ne-a povestit despre reteaua lui, cu ecrane plasate in zone cheie. Si ecranele care sunt in zone mai putin centrale, pot fi interesante pentru micile afaceri din zonele respective, care nu-si permit sa sustina o campanie integrata.
M.C.: 360…
B.S.: Daca am un Mini-Market intr-un anumit cartier, mi-ar folosi sa vada lumea reclama mea: „La Mitica, pe colt, oferta speciala la cutare chestie”. Vazand reteaua lui Dio de TV Screen-uri ni s-a parut foarte interesanta varianta asta, plus ca sunt multe IMM-uri, care nu au bugete seriose de promovare. Multe nu au deloc.
M.C.: Si singura performanta pe care au facut-o in ultimii ani a fost ca au ramas inca deschise.
B.S.: Ha, ha… Da. Exact! Din pacate, da. Asa am ajuns la varianta aplicatiei de-acum.
M.C.: Spune-mi putin despre voi. Daca chestia asta e o premiera, daca lucrurile sunt atat de inspirate, spune-mi despre compania voastra. Am inteles ca nu esti singur, ca ai niste parteneri. Compania se numeste chiar The Pole?
B.S,: Compania este impartita in doua. E firma din Romania care se numeste Freedom Mask si…
M.C.: Adica Masca Libertatii?!
B.S.: Da. Ceva de genul asta. Suntem foarte visatori in tot ceea ce inseamna conceptul de Internet si …
M.C.: Sunteti foarte visatori in privinta Libertatii…
B.S.: Da. Cred ca da.
M.C.: Asa. Si asta e o subsidiara a unei companii americane sau invers?
B.S.: E invers. Compania romaneasca are o subsidiara deschisa in Statele Unite, pe care urmeaza s-o activam in primele luni din 2014.
M.C.: Urmand ca pe-acolo sa vindeti aplicatiile?
B.S.: Speram sa facem acelasi lucru pe care-l facem in Bucuresti si in Statele Unite.
M.C.: Deci de data asta avem in fata o premiera care se-ntampla la Bucuresti inainte sa se-ntample in America.
B.S.: Noi am insistat foarte mult sa lansam in Bucuresti, pentru ca discutiile le-am inceput si la New York si la Dubai pentru a furniza serviciul asta acolo dar trei dintre noi, dintre actionari, suntem romani si …
M.C.: Si-al patrulea e din Dubai?
B.S.: E un cetatean francez care e localizat in Dubai, se numeste Abdel Bendaoa.
M.C.: Ok. Deci sunteti patru parteneri, trei romani si un francez si aveti acest start-up. Vreau sa-nteleg ce anume va recomanda, cum ati ajuns sa construiti asa ceva?
B.S.: Sa ne luam pe rand, suntem patru persoane extrem de diferite. Eu am aproape cinci ani de experienta in sectorul guvernamental. Am fost in Ministerul Comunicatiilor pana anul trecut. Nu am plecat din cauze politice. Am plecat pentru a dezvolta afaceri in OnLine care au fost si ramas pasiunea mea. Eu nu am background tehnic, am studii de Relatii Internationale si Diplomatie dar de cand ma stiu eu m-au fascinat Internetul si Calculatoarele. Pe vremea lui Ceausescu mergeam la Clubul Copiilor, unde erau niste HC-uri…
M.C.: Da’ ce varsta ai Bogdane?
B.S.: 30 de ani, fac 31.
M.C.: Multi inainte! Deci e pasiune. Ceilalti parteneri?
B.S.: Dan Florea vine din sectorul economic, a fost consultant pe parte de transporturi si in special pe parte energetica, a lucrat mult pe parte de Orient Mijlociu in zone precum Iraq. Dan are niste povesti interesante… Matei care e cel mai mic dintre noi e pe Social Media, a condus …
M.C.: Matei si mai cum?
B.S.: Matei Psatta.
M.C.: Aaaa … Matei Psatta.
B.S.: Inteleg ca-l cunosti.
M.C.: Da, da. tatal lui l-a facut celebru cu o gramada de povesti, inclusiv pe Facebook. E deja personaj, ce sa mai… Ok, deci celebrul Matei Psatta.
B.S.: Exact. Iar Abdel are douazeci si vreo cinci de ani in sectorul tehnologic. El a lansat pe piete emergente companii precum HP-Compaq sau Microsoft, acum Google, fiind Head Of Emerging Markets acolo.
M.C.: In Dubai.
B.S.: Da. The Pole este unul din cele trei proiecte pe care le dezvoltam dar …
M.C.: Celelalte nu pot fi dezvaluite?
B.S.: Celelalte sunt inca in lucru. Unul are legatura cu publishingul.
M.C.: Am inteles, toate la vremea lor. deci maine dimineata la 7:00, Freedom Mask pune-n opera Premiera.
B.S.: Intr-adevar. Avem vreo cinci luni de cercetare pe partea asta. Am vrut sa vedem cine, ce-a mai facut.
M.C.: Si cine, ce-a mai facut?
B.S.: Nu exista momentan o solutie permanenta de advertising din telefonul mobil pe un TV Screen sau un outdoor. Nu exista. Ne bucuram ca nu exista, ca putem s-o facem noi. Au fost tot felul de campanii mai mici dar nu ceva care sa fie permanent, care sa ofere in mod constant optiunea asta oricui, practic.
M.C.: Am inteles.
B.S.: Si aici vine Premiera. De maine Bucurestiul va putea face advertising, si nu doar Bucurestiul…
M.C.: Ok. Si-o sa poti sa-mi arati cum functioneaza?
B.S.: Sigur ca da!
M.C.: Hai sa vedem!
B.S.: Se apasa pe logo-ul The Pole, de unde se deschide meniul de creare. Se apasa butonul „Create a Poster”, unde avem cele patru optiuni si sa zicem ca mergem cu informatii despre fiecare optiune. Atunci daca vrem, alegem LCD ca sa intram in Centrul Vechi. Apoi intram in interfata de creare a unui poster, unde avem niste template-uri presetate de la noi, complet editabile la nivel de text si imagine. Sa luam de exemplu un template random, apsam pe „Click To Upload Picture”, pentru a adauga fundalul. Putem sa facem o poza sau putem urca o poza pe care o avem deja.
M.C.: Adica e posibil ca si utilizatorul sa aiba un template sau un afis gata lucrat?
B.S.: Hai sa vedem un afis gata lucrat. Uite afisul de teasing de la The Pole. Dupa ce-am urcat poza avem o interfata de editare grafica a pozei, in cazul in care vrem sa-i adaugam filtre, efecte stckere, sa umblam la focus sau vrem sa-i schimbam orientarea. Putem s-o facem alb-negru sau color. In cazul in care suntem multumiti cum arata apasam simplu „Done” si revenim in interfata. Aici putem lucra pe template direct. Avem sample intro text. Va aparea doar partea care o completam. Uite, scriem TEST – Centrul Vechi si „Done”. Inainte de-a trece la ecranul urmator trebuie sa alegem o categorie iar aici putem sa mergem pe Classified si Informative. Astea definesc categoria in care va fi plasat posterul. Apasand pe next ni se cere sa localizam evenimentul. Aici scriem pur si simplu adresa sau il localizam cu un pin pe harta. Ultimul ecran este un preview, despre cum va arata posterul, categoria in care e incadrat si-aici se completeaza categoria „cu plata” sau fara, ora si data evenimentului sunt obligatorii, titlul evenimentului e obligatoriu, pentru ca il indexam. Adresa evenimentului poate fi modificata, in caz ca nu ne-a luat-o bine Google Maps. Daca avem un website, il completam aici. Numarul de telefon daca-l avem mentionat in settings, se completeaza automat, daca nu, se poate introduce aici, la fel si e-mail-ul. Ultimul pas este sa apasam pe „Create”. Prima data cand intram sa realizam un poster Premium vom fi intrebati daca dorim sa instalam Mobile Pay, care este wallet-ul MasterCard. Urmatorul ecran este interfata de plata. Mesajul de maine este: „Azi e totul gratis. Enjoy!” Asta e tot procesul.
M.C.: Eu sunt foarte curios cati dintre antreprenorii romani, mici si mijlocii vor fi in stare sa parcurga toti pasii astia. Am senzatia ca trebuie sa fie unii care trebuie sa fie prietenosi cu gadgeturile si internetul. Adica, metoda asta de promovare se-ndrepta cumva catre antreprenorii tineri, daca-mi dai voie sa spun.
B.S.: Teoretic da, dar ce-am facut ieri a fost sa luam aplicatia si s-o dam unei persoane care n-a folosit niciodata un iPhone, este utilizator de Blackberry si i-am pus telefonul in mina si i-am spus: „va rog frumos faceti un poster”. Prima data a durat undeva la doua minute, pana a citit ce-nseamna fiecare lucru. A doua oara cand a intrat sa creeze posterul a durat treizeci de secunde.
M.C.: Am inteles. Isi va cumpara un iPhone, renunta la Blackberry, sunt convins! E un junk!
B.S.: Promisiunea a fost promisiune, acum sa vedem rezultatul. Ha, ha… Noi ne-am straduit sa facem aplicatia cat mai prietenoasa si cat mai intuitiva. Sunt cativa pasi dar…
M.C.: Sigur, utilizarea va slefui cumva aplicatia voastra…
B.S.: Evident si noi o vom perfectiona in timp, vom veni si cu mai multe optiuni. Deocamdata sunt niste optiuni cu care pornim la drum.
M.C.: Mie-mi place foarte mult si sunt convins ca pentru antreprenorii tineri, care intr-adevar sunt foarte deschisi catre tot ceea ce-nseamna tehnologie, pentru ei The Pole va fi de un real folos. Bine. Ma bucur ca ai avut amabilitatea sa-mi povestesti, mai ales ca in pragul unei premiere imi dau seama cat sunteti de agitati si emotionati si-ti doresc din tot sufletul succes!
B.S.: Multumesc! Ma bucur c-am avut oportunitatea sa vorbim. Suntem familiari cu ceea ce faci. Blogul a fost de multe ori o sursa pentru cercetarea noastra.
M.C.: Ia uite! Bine. Ma bucur!
B.S.: Si merci mult de tot!
M.C.: Cu mare placere!
Categorii:cross media, Evenimente, Mobile, Neconventional, News, Online, Outdoor, Proiecte Speciale
un interviu bun, dar , fara suparare, facut in genunchi. La tinerimea voastra lucrurile ar trebui sa fie mai efervescente si mai taioase. Ma rog. Succes!
Multumesc pentru apreciere. Nu-nteleg totusi, ce-nseamna „in genunchi”?
Legat de efervescenta, nu stiu ce sa zic… Am 45 de ani si scriu numai despre Proiecte Speciale sau Neconventional. Scriu cam inginereste si evit sa ma las purtat de val. O fi bine sau rau, n-am apucat sa-mi dau seama inca. Am invatat sa fiu mai rezervat si vad ca inca sunt citit.
Multumesc inca o data si pentru asta. We-Invent.ro e un demers pro bono destinat industriei de comunicare, drept sursa alternativa de documentare. Nici nu trebuie sa-nsemne mai mult. Atat si e foarte MULT! 😉