Luni seara am fost la Gala Effie, unul dintre evenimentele de mare tinuta din industria romaneasca de Comunicare. Sigur, mi-a placut. Am constatat cu placere ca apar noi tineri talentati in agentii, ca echipele care au castigat aveau in general media varstei destul de aproape de 30 de ani. Probabil ca datorita spiritului lor competitiv a fost de altfel si foarte aprinsa disputa in diverse categorii.
Desigur ca mi-ar fi placut si mai mult ca toti cei care veneau pe scena sa ridice premiul sa fie pregatiti pentru asta. Nu era nevoie de mare lucru, doua-trei vorbe si o prezentare ceva mai ampla a lor si a echipei. Era elegant. Unii n-au facut-o.
Pentru o privire de ansamblu mai clara asupra evenimentului am cules de la cativa dintre cei prezenti Luni seara la Ateneul Roman, cateva impresii. I-am intrebat pe fiecare in parte cum li s-a parut Gala in general, cu puncte tari sau slabe. I-am rugat de asemenea sa-mi spuna ce alte chestii li s-au mai parut interesante, astea toate vazute din perspectiva proprie.
Victor Dobre – Director IAA Romania:
Mi-e greu sa aleg ce sa raspund, pentru ca Effie, an de an, e si proiectul meu. Cred ca Gala a fost punctul forte al acestei editii. A fost, poate, cea mai buna din ultimii ani. La polul opus eu cred ca prezenta. Ma asteptam la o prezenta mai mare a industriei. Poate ca suprapunerea cu Cannes Lions n-a fost o idee prea buna. In rest, aceleasi pasiuni, trairi, emotii, firesti intr-o competitie cu o miza atat de importanta atat pentru agentii cat si pentru clienti.
Costin Radu – Managing Partner The Geeks:
Mi s-a părut că a fost una dintre cele mai bune Gale Effie până în prezent. Organizatorii și-au făcut treaba excelent și mă bucur că Effie, festivalul care stă cel mai aproape de disciplina de strategie, a rămas și este cel mai respectat festival de publicitate local. Nu e simplu să organizezi atât de bine un festival cu o asemenea miză, mai ales când sunt foarte multe orgolii implicate. Cred că, din acest punct de vedere, cu toții ar trebui să fim mai toleranți și să-i felicităm pe cei care fac acest festival să se întâmple.
Punctul forte al festivalului este și sper că va rămâne orientarea spre rezultate aduse prin intermediul comunicării. Nu vorbim exclusiv de rezultate de business, ci de rezultate de comunicare, care contribuie la sau aduc rezultate de business.
Punctul slab: o parte dintre jurați. Din punctul meu de vedere, există foarte puțini oameni care sunt capabili cu adevărat să citească și să evalueze pertinent cazuri de Effie. Adică persoane care să se uite nu doar la ce date sunt în caz, ci și la ce date lipsesc pentru a putea atribui campaniei de comunicare rezultatele pe care aceasta pretinde că le are.
E important ca Effie să premieze acele campanii în care comunicarea a contribuit decisiv la rezultate. Din acest motiv, trebuie ca jurații să evalueze dacă datele sunt suficiente pentru a putea atribui succesul respectivei campanii. Faptul că s-a întâmplat o campanie în același timp cu niște rezultate bune, nu este suficient pentru a premia campania. Mai ales cu Gold. Datele trebuie să arate, pe cât posibil din datele existente, impactul în rezultate pe care l-a avut advertising-ul. Mai mult, fiecare jurat trebuie să evalueze relevanța pentru business a datelor prezentate. Degeaba crești traficul unui site, dacă site-ul nu monetizează traficul sau degeaba crești un indicator de imagine dacă el nu este driver în categorie. Ori tind să cred că nu toți jurații trec datele prezentate prin toate filtrele necesare pentru a acorda un premiu atât de valoros. Dar, cum spuneam, orice e perfectibil.
Oricum, problema nu este specifică festivalului Effie, ci a industriei de comunicare. Se presupune că juratul ideal într-un festival are cunoștințele, experiența și funcția să evalueze cazurile înscrise. Din păcate, există în jurii persoane care au doar experiența și funcția, nu și cunoștințele. Uneori au doar funcția, nici măcar experiența. De aceea, sper ca în anii care vin, să se discute în Comitetul de Organizare al Effie (ca de altfel a tuturor festivalurilor locale) despre o modalitate de selectare ceva mai riguroasă a juraților și, eventual, despre posibilitatea de a reduce drastic numărul de persoane care fac parte din juriu. Poate chiar să se introducă criteriul unanimității în selectarea juraților, acolo unde nu este folosit. Soluțiile nu-s foarte ușor de găsit, dar sunt convins că se poate face mai bun, ceva ce este încă bun și benefic pentru industrie.
Noi ne bucurăm pentru premiul obținut în categoria Others pentru brandul Mercador.ro. Campania “Pune anunț pe Mercador și găsești cumpărător” a contribuit la crearea unui nou lider în categorie pe criteriile relevante. E o campanie care și-a consolidat rezultatele în anul care a urmat valului înscris în festival și pe care toată lumea a apreciat-o pozitiv. Clientul, competiția, noi și, mai ales, vânzătorii și cumpărătorii de produse, care pun anunțuri de mică publicitate.
Razvan Matasel – Managing Partner Arsenoaiei & Matasel:
Un an dominat de conventional si de modelele clasice de comunicare, cu bugete mari in spate. Nu mi s-a parut ca juratii au luat in calcul (cu mici exceptii) dimensiunea bugeteleor in raport cu rezultatele. Am vazut mult OUTSPEND si putin OUTSMART. Un an in care mai mult ca oricand s-au vanat vrajitoarele. Juratii mi-au parut hotarati sa caute bubele si problemele de ordin tehnic, nu sa judece in spiritul competitiei. Multa ura in jurul intregului proces.
Repet si pe aceasta cale faptul ca se acorda prea usor calitatea de jurat EFFIE si ca juriul este mult prea mare. Si cred ca acest festival merita un presedinte de juriu strain. Inca nu s-au rezolvat niste probleme mai vechi de regulament si de organizare, care tot nasc victime.
A fost frumos ca am vazut campanii care au luat si prestigioase premii de creatie, demonstrand un lucru in care eu cred 100% : CREATIVITATEA VINDE!
Am pariat pe Ghita si cred ca este un Grand Effie super corect. Este o campanie frumoasa care a intrat in folclor si care nu va fi usor uitata, spre deosebire de alte cateva campanii premiate, care cred ca au fost uitate chiar si de jurati, imediat ce au iesit din salile de jurizare…
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.