Mind the GAP: Arta vs. Publicitate

Arta si advertising-ul si-au dat mana de nenumarate ori pana acum, si, trebuie sa recunoastem, uneori ies lucruri exceptionale. Pe la festivalurile internationale se simte imediat cand e mana unui regizor intr-un spot publicitar, asa cum la expozitia AdPrint am putut vedea de multe ori cu ochii nostri, pe perete, campanii semnate de fotografi profesionisti.

Nu stiu exact cum sa definim “artvertising-ul”. Atunci cand un artist paseste intr-un spot, cand trage un cadru, pe care-l vinde ulterior la pret de regizor artist se pune ca e arta sau publicitate? In fine, poate nu are sens sa ne zbatem in definitii. Ci, doar sa analizam rezultatul.

GAP a lansat recent o serie de spoturi artsy, regizate, din ce am inteles, si de Sophia Copolla, printre altii. Sincer, pe mine nu m-au dat pe spate, cred ca puteau fi facute lejer in house, dar uite ca altfel nu aveam o stire in media de specialitate. Iar sloganul Dress Normal, dupa toata nebunia care se intampla in spoturi, nu stiu daca e cel mai potrivit. Dar imi place directia. Poate e din cauza varstei 🙂 Stiu ca atunci cand am citit titlul, am zis, clar, asta e de blog.

Dar citind pana la capat, vazand lucrurile, incep tot mai des sa realizez ca e doar un alt stunt de PR. Care vad ca sunt acceptate, daca-s impachetate frumos. Cumva, incepem sa ne mintim in cerc, castiga fiecare o perioada, dupa care, incepem sa pierdem pe rand. Ca la Caritas. (Ca o paranteza, aici, voi v-ati mai uitat in ultima perioada la spoturile romanesti de pe TV? Chiar e jale, ma intreb in ce domenii s-au refugiat oamenii cool din advertising. Arta e probabil unul din raspunsuri. Si asa inchidem paranteza.)

Hai sa aruncati si voi un ochi pe GAP-uri, poate vedeti altceva. Tip: eu am apasat play la toate simultan, asa ca in 45 de secunde aproape ca le vezi pe toate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s