(interviu cu Alina Galeriu, Corporate Communication Manager The Group)
M.C.: Am vazut ca ati avut acest seminar cu COTY, despre miros/parfum. Mi s-a parut absolut extraordinar, a fost ideea ta?
A.G.: Intr-adevar am avut un training despre familii olfactive, sustinut de COTY pentru angajatii The Group. Face parte dintr-un program mai amplu de activitati de comunicare interna care sa rupa monotonia, sa ne ajute sa gandim out of the box si sa ne ajute sa aplicam principiul “invatam ceva nou in fiecare zi”. Este o idee pe care o avem de mult si acum i-a venit randul sa capete viata. De exemplu, in aceeasi nota pot sa iti spun ca am mai avut luna trecuta un training despre principii de asociere a vinurilor cu diverse mancaruri. Degustarea de vinuri a fost imbogatita cu informatii valoroase de la expertii in vinuri ai Domeniilor Samburesti.
M.C. Intr-o lume moderna asa cum e cea in care traim, suntem cu totii, barbati si femei, consumatori de cosmetice. Majoritatea au un anumit parfum iar noi stim foarte putin despre semnificatii sau despre cum sa le-alegem altfel decat pur subiectiv. Pe voi ce v-a-nvatat COTY?
A.G. Sugestiv inititulata “de la igiena la hedonism”, prezentarea COTY ne-a purtat pe urmele istoriei parfumului, inca din antichitate. Am aflat o multime de informatii inedite, cum ar fi faptul ca in secolul al XVII-lea, apa de colonie a inlocuit apa si sapunul la curtea Regelui Ludovic al XV-lea. De asemenea, de-acum avem o idee clara despre un alt reper istoric important in istoria inmiresmata a lumii: datorita revolutiei industriale din secolul al XIX-lea si lui Francois Coty, parfumul devine “affordable luxury”. Dar, dincolo de aceste repere de istorie, am invatat si putina chimie. De exemplu, am primit o definitie simpla si clara a parfumului: un mix de materiale brute, de origine vegetala, animala sau sintetica, dizolvate in alcool. Apoi am facut distinctia intre parfum, apa de parfum, apa de toaleta, apa de colonie, avand drept criteriu concentratia de uleiuri parfumate.
In plus, am aflat despre notele de varf, notele de mijloc si notele de baza ale parfumului. Notele de varf sunt cele pregnante in primele minute de la pulverizare si sunt de obicei florale. Notele de mijloc apar dupa 30 de minute de la pulverizare, iar cele de baza sunt de obicei note lemnoase care persista un timp mai indelungat. Calatoria initiatica in lumea parfumurilor a continuat cu prezentarea familiilor olfactive: familia florala, familia ciprata (compusa din note de licheni, rasina, patchouli si bergamota), familia aromata (pe baza de ierburi si condimente: cimbru, lavanda, menta, rozmarin), familia orientala si familia citrica.
M.C.: Ne cunoastem de ceva vreme dar n-am avut ocazia sa te-ntreb… Tie ce parfum iti place si de ce? Acum cred ca poti sa-mi explici in mod avizat. 🙂
A.G.: Sa stii ca imi plac mai multe parfumuri. Aleg in functie de stare, de anotimp sau de ocazie. Insa, iti pot spune ca parfumurile mele preferate au in comun note lemnoase si elemente din familia aromata, uneori si cu accente florale, insa nu dominante.
M.C.: De ce-ar fi nevoie pentru cineva care lucreaza intr-o mare agentie de publicitate sa aiba aceste notiuni despre parfumuri, care-s cu mult peste nivelul mediu?
A.G.: Cred ca in viata nu este nevoie sa facem decat foarte putin lucruri. Insa, este util pentru evolutia noastra sa facem cat mai multe din cele de care nu este neaparat nevoie. Asa ca, e util sa stim cat mai multe lucruri despre orice, inclusiv despre parfumuri, fie ca lucram in publicitate, fie ca nu. Pentru simplul fapt ca numai asa crestem, ca oameni. Iar in mod particular pentru colegii mei, cred ca e util pentru ca suntem zilnic sub presiunea de a veni cu propuneri cat mai creative. Ori, cu cat avem orizonturi mai largi, cu cat detinem repere mai diverse despre fel si fel de lucruri, cu cat traim experiente mai variate – sau multisenzoriale, un cuvant care stiu ca iti e drag tie -, cu atat reusim sa fim mai creativi.
M.C.: Exista si nivelul urmator in povestea asta? Adica exista branduri parfumate pentru care agentia lucreaza in prezent si-al caror parfum ar merita comunicat in strada catre consumatori?
A.G.: COTY se numara printre clientii thegroup, asa ca povestea continua, da… in propunerile pe care colegii mei de la creatie urmeaza sa le faca si colegii de la media sa le implementeze, pe fel si fel de canale, probabil si outdoor.
Categorii:Evenimente, Interviu, Multisenzorial
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.