How To Web, How To Start Up

Ati vazut saptamana trecuta balonul cu aer cald din fata TNB? Ei bine, eu nu l-am ratat si pentru ca m-a intrigat am vrut sa aflu mai multe despre evenimentul petrecut in Teatrul National. Am stat de vorba cu Gabriela Bejan, PR Executive, How To Web si cu Anamaria Gheorghe, Business Development Director, Interactions.

Interviu de Marian Costache

Am aflat ca How to Web este un eveniment care aduce inovația și antreprenoriatul în tehnologie în prim plan și un eveniment de business în care networking-ul se concretizează, de cele mai multe ori, în parteneriate. La editia din acest an feedback-ul primit a fost foarte bun, cei prezenti au confirmat calitatea participanților, iar invitații care au urcat pe scenă au fost impresionați de ospitalitatea și sentimentul de apartenență la comunitate, pe care l-au simțit.

enty_ixia_innovation

Au fost vizate anumite domenii in care startup-urile se bucura de mai multa atentie?

La How to Web Startup Spotlight, programul de dezvoltare a afacerilor în tehnologie căutăm, în primul rând, produse care se adresează unei piețe globale, care au tracțiune și care inovează în domeniul tehnologiei. Nu ne uităm, specific, la un anumit domeniu, însă startup-urile care sunt acceptate în program dezvoltă produse care înglobează cele mai noi tehnologii și uneori predomină o industrie sau alta.

Anul acesta am acceptat în program startup-uri din toate industriile, dar am avut un focus special pe startup-urile în securitate cibernetică, fintech și gaming & entertainment. Motivul principal este faptul că o componentă semnificativă a programului o reprezintă partea de mentorat și întâlniri unu la unu cu profesioniști din aria de interes a startup-urilor. România are expertiză în zonele menționate anterior și am vrut să capitalizăm și să valorificăm cât mai mult acest atu al industriei locale și regionale.

fun

Care au fost principalii sponsori ai evenimentului si de ce a fost importanta asocierea lor?

Principalii sponsori ai evenimentului au fost Telekom Romania, IXIA, Bitdefender si Cyberghost cărora le suntem recunoscători pentru că ne-au fost alături și de această dată. Am reușit să construim o relație profesională cu aceste companii de-a lungul ultimilor ani, iar implicarea lor este foarte importantă pentru succesul programului. Cei care au fost la eveniment au putut observa că toți investitorii și invitații din afara țării au vorbit foarte mult despre colaborarea dintre startup-uri și companii. How to Web este un eveniment la care exact asta facem: aducem la aceeași masă companii și startup-uri în tehnologie și este foarte important ca profesioniștii din aceste companii să fie deschiși spre inovație și să împărtășească bune practici cu echipele pe care le întâlnesc. Mai ales în zona de business development, acolo unde startup-urile au cea mai mare nevoie de informații pentru a accelera dezvoltarea afacerii.

Ne-au mai fost alături și cleverbridge, hub:raum, EIT Digital și Microsoft, precum și Ambasada Statelor Unite și Ambasada Canadei cărora le mulțumim în egală măsură.

speakers

Ce fel de activari au fost la event si cum au fost primite?

How to Web este un eveniment la care noi, organizatorii, suntem mai puțin în centrul atenției. E vorba mai mult despre ei, despre oamenii care participă. De altfel, chiar în deschiderea evenimentului spuneam că este de datoria fiecărui participant să profite cât mai mult de oportunitățile pe care noi le-am pus la dispoziție, noi putem doar să le oferim toate mijloacele necesare și contextul în care lucrurile să se întâmple.

telekom-area-5
Anul acesta obiectivul a fost să aducem 50 de startup-uri în București, printre cele mai bune din Europa și am reușit să atingem obiectivul. Am facilitat interacțiunea cu ele, atât prin standurile amenajate, cât și prin evenimentele de networking. Teatrul Național ne-a dat o libertate mai mare din perspectiva spațiului, astfel încât toată lumea a interacționat mai ușor.

Telekom Romania a avut pentru al treilea an consecutiv o zonă interactivă, mergând mai mult pe generarea unor experiențe în relație cu brandul decat pe promovarea produselor și serviciilor. Plecând de la ideea “experiențe împreună”, Telekom a creat o zonă interactivă pentru participanții la eveniment, invitând în același timp parteneri din zona de start-ups (precum NOD Maker Space și Escreo) pentru prezentarea soluțiilor proprii. Toată zona alocată evenimentului a avut 100% acoperire wi-fi de la Telekom, iar ca un element de noutate Telekom a înălțat un balon cu aer cald invitând start-up-urile să își țină prezentările către investitori din balon.

Ce va urma?

Urmează How to Web 2017, am anunțat deja că va avea loc între 31 octombrie și 1 noiembrie. Deja începem să ne gândim la ediția care urmează, probabil vom merge pe același format, dar încă nu am apucat să tragem concluziile și să stabilim exact ce vom face. Oricum, va continua să fie un eveniment puternic orientat pe business și evidențierea startup-urilor din regiune.

balon-cu-aer-cald5

Organizat în parteneriat cu Telekom Romania, IXIA, Bitdefender, si Cyberghost cu sprijinul cleverbridge, hub:raum, EIT Digital și Microsoft, How to Web Conference 2016 a pus accentul pe poveștile fondatorilor de startup-uri care au construit companii globale. Ediția din acest an a reunit 50 dintre cele mai bune startup-uri în tehnologie din Europa, 20+ fonduri de investiție, sute de profesioniști în tehnologie din 18 țări, iar programul evenimentului a cuprins 13 prezentări, 7 discuții unu la unu cu lideri din industrie, 6 dezbateri la scenă deschisă și 2 sesiuni interactive susținute de profesioniști din domeniu. În total, 45+ invitați internaționali și-au împărtășit experiențele de business cu participanții la eveniment. How to Web este cel mai important eveniment dedicat inovației în tehnologie și antreprenoriatului din Europa de Sud-Est. Conferința se adresează inovatorilor în tehnologie, antreprenorilor, dezvoltatorilor de produse tech, agențiilor și companiilor de outsourcing interesate de inovație, investitorilor și tuturor celor interesați de tehnologie și inovație.

Interactions, agentie de comunicare interactiva, a lucrat in parteneriat cu Telekom Romania pentru acest eveniment, a asigurat ideile creative si implementarea calitativa a acestora din zona Telekom Romania. Interactions si-a inceput activitatea in ianuarie 2009. A avut o crestere stabila an de an, iar cifra de afaceri preconizata pentru 2016 este de aproximativ 1 milion Euro. Forbes a plasat Interactions in topul agentiilor interactive din Romania (din punct de vedere al cifrei de afaceri si profitabilitatii). Este un partener de cursa lunga: colaborarile cu toti clientii majori sunt sau au fost de minim 3 ani, unele chiar si de 7 ani. Echipa Interactions este la fel de stabila: majoritatea membrilor s-au alaturat echipei cu cel putin 3 ani in urma, unii chiar de aproape 8 ani. Interactions a castigat peste 25 premii creative, pentru 70% din clientii portofoliului, incluzand titlul de Agentia Anului la IAB Mixx Awards 2013 dar si primul premiu creativ obtinut de o agentie din Romania la IAB Mixx Awards Europe (in 2014).