articol de Marian Costache
Cand am vazut stirea ca Alibaba lanseaza o gama de roboti dedicati industriei hoteliere mi-am dat seama cat de repede se misca lucrurile prin unele parti de lume. Pana nu demult credeam ca Alibaba nu este decat un marketplace. Mare, ce-i drept, dar doar atat. Acum am aflat ca mai nou sunt lansati in cercetarea legata de inteligenta artificiala. Sigur ca foarte multi dintre voi au vazut deja depozitul inteligent al celor de la Alibaba, dar probabil ca nu va gandeati ca ei vor fi interesati sa duca lucrurile mai departe.
Cu ocazia The Computing Conference 2018, care a avut loc pana pe 22 Septembrie in Hangzhou, China, orasul in care Alibaba are cartierul general, compania a anuntat ca din Octombrie va lansa roboti pentru industria hoteliera, prin departamentul special destinat cercetarii inteligentei artificiale.
Industria hoteliera a depins, pana in prezent, aproape in totalitate de munca umana. Serviciul robotizat poate interveni, insa, aproape oriunde, de la preluarea lenjeriei si pana la servirea mesei. Asta ne arata, de fapt, cum vor arata hotelurile in viitor, in viziunea celor de la Alibaba. Oaspetii pot comanda robotii vocal, prin atingeri sau gesturi, iar raspunsurile inteligentilor artificial sunt gestionate de softul AliGenie, acelasi care a gestionat si smart speaker-ul Tmall Genie, al laboratoarelor A.I. Alibaba.
“We are excited by this tremendous development that is helping us bridge the gap between guest needs and the response time that they expect. Alibaba A.I. Labs’ robot is the next step in the evolution towards smart hotels. In addition, it is solving pain points in the hotel sector, such as enhancing service efficiency, with our leading AI technologies,” says Lijuan Chen, General Manager of Alibaba A.I. Labs. “The robot will be the ultimate assistant for hotel guests who want everything quickly and conveniently at their fingertips.”
Atat cat am putut sa ne dam seama, robotul celor de la Alibaba e foarte sexy. Specificatiile tehnice mentioneaza carcase de aluminiu, functionalitati multisenzoriale si moduri de calcul ce permit raspunsuri cu viteza luminii. Robotul mai este de asemenea echipat cu o harta semantica, un sistem de navigatie si de identificarea obstacolelor autonom, un sistem de comunicatii ce permite controlul elevatoarelor, precum si un altul pentru recunoastere faciala.
Robotul are o inaltime de mai putin de un metru si se poate deplasa cu un metru pe secunda. Dupa ce va trece testele dintr-un hotel, Laboratoarele I.A. Alibaba vor certifica functionarea si pentru alte domenii, precum spitale, restaurante si chiar si birouri. Conform Federatiei Internationale de Robotica, piata globala de roboti de serviciu este in crestere. Se asteapta ca piata sa creasca cu 25% pana in 2020, in vreme ce previziunile in vanzari sunt in jurul de 27 miliarde de dolari, in perioada 2018-2020.
Ca tot am vorbit despre el, e bine sa stiti ca Tmall Genie este deja cel mai popular smart speaker in China, cu peste 5 milioane de unitati vandute, de la lansarea sa in 2017.
Sigur ca pentru noi, cu mintea de-acum, poate fi ciudat sa vorbesti cu un robot si sa-l vezi ca face lucruri pentru tine. Totusi, banuiesc ca dupa ce trece o vreme si-ncepi sa te obisnuiesti sa-l vezi prin preajma, iti dai seama ca exista multe beneficii fata de un asistent in carne si oase. Spre exemplu inteligentul artificial iti poate pune muzica ce-ti place, poate mirosi controlabil si cu siguranta nu va vorbi in plus.
Altfel spus, daca ar fi sa ne limitam doar la industria hoteliera, lucrurile ar deveni mult mai controlabile, pe zona de brand equity, si asta cu niste costuri rezonabile, fara training-uri interminabile, care urca pana-n cer costurile cu personalul.
Categorii:Evenimente, Inventii si inventatori, News, Opinii, Uncategorized
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.