Experimentand sanatos viata

Am avut sansa zilele trecute sa stau de vorba cu dl. Dr. Ciprian Ene, Medic Coordonator al Centrului de Medicina Integrativa Quantum Therapy, in urma unei prezentari sustinute in cadrul unui eveniment Pharma Nord. Recunosc ca pana sa primesc invitatia nu stiam ce inseamna medicina integrativa si nu puteam sa-mi imaginez cat de mult iti poate schimba perspectiva asupra vietii, in primul rand pe niste aspecte simple.

Va las sa descoperiti cateva dintre acestea in continutul de mai jos, s-ar putea sa va surprinda la fel de placut modul ingineresc in care Dr. Ciprian Ene prezinta lucrurile legate de organismul uman.

interviu de Marian Costache

Seleniul si Coenzima Q10 lucreaza chiar atat de bine impreuna?

Seleniul si Coenzima Q10 putem intr-adevar considera ca au un “mariaj fericit”. Actioneaza foarte bine impreuna, amandoi sunt definiti ca antioxidanti, ajuta organismul sa se apere de radicalii liberi, care practic sunt cauza tuturor relelor, sunt sinonimi cu starea de inflamatie cronica, de la baza multor procese patologice.

Sigur ca fiecare indeplineste si anumite roluri separate, in sensul ca spre directia de activare a mitocondriilor se indreapta mai mult Coenzima Q10, iar spre procesele de detoxifiere se indreapta mai mult Seleniul.

Cat de importanta este preventia in conditiile vietii moderne?

In societatea moderna suntem expusi cu totii la o gama larga de toxine, unele mai vazute, mai “palpabile”, cum sunt metalele grele si pesticidele, altele mai subtile, cum ar fi radiatiile electromagnetice si stresul, diferitele emotii negative, care rezulta din viata de zi cu zi.

La toate acestea incercam fiecare sa facem fata cat putem mai bine. Printre metodele care sa ne ajute la a rezista mai bine ar intra si ideea de evitarea acestor lucruri. In conditiile poluarii oraselor, in conditiile introducerii unor tehnologii de comunicare, care implica niste intensitati foarte mari ale undelor electromagnetice, nu putem spune cine este complet ferit. Atunci cred ca fiecare dintre noi ne putem gandi si la o latura de preventie, nu doar sa asteptam sa apara niste patologii concrete, pentru a fi motivati sa luam apoi anumite masuri.

Printre aceste masuri s-ar putea enumera si o stimulare a reactiilor proprii de detoxifiere, la care contribuie Seleniul. Acesta reuseste sa faca treaba si singur, in sensul ca este cel mai simplu chelator de metale grele. Le prinde, reactioneaza cu ele si creaza saruri, in felul acesta metalele grele (Hg2+Se2-) se pot elimina din corp.

Ne putem pune problema si de a rezista cat mai bine la radiatiile electromagnetice. In primul si-n primul rand ele perturba sistemul imunitar, care poate fi si el ajutat de Seleniu si de Coenzima Q10, pentru ca pana la urma globulele albe, limfocitele, au si ele mitocondrii. Le trebuie o anumita energie pentru a functiona si a face fata solicitarilor.

Ce legatura exista intre metalele grele si tesutul adipos?

In momentul in care vorbim de procesele de detoxifiere, trebuie sa ne gandim si la anumite reactii pe care le produce corpul uman, in momentul in care sistemele acestea de detoxifiere nu pot fi destul de abile, incat sa rezolve toate toxinele la care suntem expusi.

Atunci organismul apeleaza la anumite masuri secundare, cum ar fi de exemplu sinteza de colesterol, care uneori apare in valori crescute in analize, tot ca o reactie la toxine. Dintre acestea metalele grele au fost dovedite de catre cardiologii americani, ca intr-adevar contribuie la cresterea nivelului de colesterol rau (LDL colesterol), in detrimentul colesterolului bun (HDL colesterol).

Pentru faptul ca multe din metalele grele sunt lipofilice si s-ar duce in grasimea corpului, grasimea viscerala, grasimea organelor sau grasimea din creier, pentru a nu se-ntampla aceste lucruri ficatul produce colesterol in exces, tocmai pentru a servi o grasime, care sa fie un fel de tampon pentru metalele grele.

#grasimea

La fel se-ntampla si cu grasimea abdominala, cu grasimea de pe coapse sau din alte zone si sunt foarte multe persoane care incearca prin diferite diete, prin sport, prin diferite intentii, sa scape de aceasta grasime. Ea este de multe ori refractara, nu asculta foarte mult de noi, ca vrem sa facem sport intens si sa scapam de toata grasimea din corp si de pe corp. In momentul in care metalele grele sunt problema, chiar daca am scapa de acea grasime, ele s-ar duce in alte zone din corp, s-ar redistribui in mai multe tesuturi si de aceea multe persoane se simt mult mai rau, dupa ce-au urmat o cura de slabire, dupa ce-au facut o perioada de sport intens.

Atunci solutia ramane tot stimularea proceselor de detoxifiere, privite la modul cel mai stiintific, si in felul acesta metalele grele sunt mai bine eliminate din corp si nu mai necesita astfel o tamponare din partea ficatului, prin productie de colesterol.

De ce este important acest tandem de Seleniu si Coenzima Q10 pentru sportivi, chiar si pentru sportivii amatori?

Ceea ce ar fi bine de stiut este faptul ca prin anumite masuri, pe care incearca anumite persoane sa le adopte, nu intotdeauna ajungem la rezultatul scontat. Anumite diete restrictive sau un efort fizic exagerat nu vor rezolva intotdeauna problema colesterolului, atunci cand stim ca acesta este generat de toxine, inclusiv de metalele grele.

Mai mult decat atat, in momentul in care o persoana face sport, incearca sa-si mentina un anumit tonus al organismului, si este totusi gasita de medicul cardiolog cu colesterol crescut si primeste statine (medicatie pentru scaderea colesterolului), prin scaderea sintezei de colesterol se scade si sinteza Coenzimei Q10, care este foarte importanta fix pentru muschi. La fel se blocheaza sinteza unui alt compus numit Dolicol, care este foarte important pentru creier si pentru sinteza de proteine.

#efectecolaterale

Atunci, avand o gama mai larga de efecte decat cel asupra colesterolului, statinele pot genera uneori niste efecte nedorite, care se pot resimti la mai multe categorii. Un om foarte activ, un om care vrea sa-si foloseasca muschii la sala de sport, ar putea sa simta ca prim efect colateral tocmai durerile musculare, pentru ca se inhiba sinteza de Coenzima Q10.

La fel se poate resimti o oboseala, pentru ca e nevoie de Coenzima Q10 la aproape toate celulele din corp, la nivel de mitocondrii, acele organite celulare care produc energie, si sigur ca o lipsa de energie ne poate retine de la niste activitati placute.

Cat de importanta este biodisponibilitatea suplimentelor nutritive?

In momentul in care recomandam anumite suplimente nutritionale, noi medicii ne gandim la calitatea acestora, pentru ca efectul asupra pacientilor sa fie cat mai bun si sa nu fie niciun fel de efecte nedorite.

In acelasi timp ne gandim ca in acel supliment continutul sa fie cel corect. Doza, in primul rand, sa fie adecvata necesarului acelui pacient. In momentul in care spunem 100 micrograme, atat sa fie in acel compus, nu mai mult nici mai putin, si absorbtia acestuia sa fie foarte buna, asa incat doza respectiva sa ajunga la ”locul faptei” si sa se manifeste efectele pe care le dorim, in corpul pacientilor.

In acest sens este foarte bine sa selectam anumite suplimente nutritionale, cu o biodisponibilitate foarte buna, cu absorbtie digestiva buna si cu un acces catre tesuturi cat mai bun, pentru a obtine efectele dorite.