20 de ani de Voltaj, 20 de ani de spirit romanesc

Saptamana trecuta am avut placerea sa stau de vorba cu solistul trupei Voltaj, Calin Goia, deoarece Voltaj trece anul asta printr-o frumoasa aniversare, pe care o marcheaza printr-un Concert – Eveniment, “Ca la 20 de ani”, la Sala Polivalenta, pe 27 Noiembrie.

Interviu de Marian Costache

IMG_3615

Cum s-a reinventat Voltaj?

Anul acesta am implinit 20 de ani, mai precis am implinit 20 de ani in formula actuala, cu stilul muzical actual, pe care l-am inventat cumva in 1999. In Februarie se-ntampla, atunci lansam primul single in aceasta formula.

Numele Voltaj e mai vechi, dateaza din 1982, cand doi componenti ai formatiei Iris au plecat si si-au facut o noua trupa, Voltaj, dupa care in 6 luni s-au reintors la Iris, numele Voltaj fiind dus mai departe de multi, multi alti muzicieni. Chitaristii nostri, respectiv chitara solo si chitara bass, au venit la Voltaj in 1988, deci cu 11 ani inainte de mine. Eu i-am cunoscut in 1998 si in 1999 am scos primul material discografic. Asadar de 10 ani se chinuiau sa tina pe piata acest nume, era un alt stil de muzica, anume heavy metal.

#cevanou

Cand m-au cooptat in trupa le-am spus ca vin cu mare drag, doar ca mie nu mi se potriveste acel stil. Daca vor sa pornim la un drum nou, o fac cu mare deschidere. Ei au zis ca exact asta isi doresc, sa fim 5 oameni noi, care sa construim ceva nou. Asa s-a si intamplat, in momentul in care am vrut sa scoatem primul material discografic si ne-am dus la casa de discuri Roton ni s-a spus “e foarte misto single-ul dar schimbati numele, ca e un nume “prafuit”.”

Gabi colegul meu de la chitara, care se chinuia de 10 ani sa pastreze acest nume viu, a zis “orice dar nu schimbam numele, chiar daca este un dezavantaj pentru noi, vom merge inainte cu numele asta!” Si-asa a si fost, a fost un dezavantaj la-nceput, pentru ca au fost foarte multi, dintre cei vechi, care criticau un nou stil. Au fost altii care auzisera de Voltaj si aveau alta imagine asupra acestui nume.

Cu toate astea, incet-incet am cladit si am reusit sa facem din Voltaj ceea ce este azi. Mai ales atunci, in primul an, era ceva extrem de fresh cu un nume vechi.

Voltaj, brandul. Cu ce valori v-ati asociat in acesti 20 de ani?

Intotdeauna noi am compus si am cantat despre ceea ce ni s-a intamplat, despre ceea ce simteam in perioada respectiva si de aceea si muzica noastra si temele pe care le-am ales de-a lungul acestor 20 de ani au variat foarte mult. La-nceput ne-am dorit sa fim cea mai energetica trupa din Romania. Intotdeauna ne-am dorit sa ramanem optimisti, nu am fost pe acea parte a spiritului de fronda, pe revolta, pe rebeliune. Am fost pe energie pozitiva.

E amuzant ca prin 2005-2006 ne-au scris niste psihologi de la Universitatea Babes – Bolyai din Cluj, spunand ca vor sa ne premieze pentru muzica noastra. Ei reuseau sa faca terapie prin muzica, folosind piesele noastre. Aveam atunci foarte multe teme despre depasirea greutatilor, hai sa avem incredere, hai sa luptam, sa ne atingem visurile, s.a.m.d..

Pe parcurs am ramas cu acelasi mesaj optimist, inca il avem, inca avem energia de la inceput dar mai facem si alte lucruri. Facem si balade, de cativa ani buni suntem si foarte implicati social si cumva si muzica noastra are o astfel de tenta. A aparut piesa “De la capat”, dedicata copiilor ramasi singuri acasa, fara parinti. A aparut piesa “Nu doar de ziua mea”, avand la fel o puternica componenta emotionala, referindu-se la relatia dintre copiii adolescenti si parintii lor, lupta asta dintre generatii, copii care traiesc in familii in care parintii se cearta si divorteaza. Am atins mai multe astfel de teme deoarece le-am vazut in jurul nostru.

#emotii

Intre timp, de la Albinuta incoace, din floare-n floare, am devenit si parinti. Avem familii si atunci cumva atentia noastra s-a indreptat mult spre latura asta a copiilor, a emotiilor s.a.m.d.. Ramanem o formatie care canta despre dragoste, la modul pozitiv, mai multe piese de iubire decat de despartire.

Nu ne-am propus niciodata sa construim un brand si nici nu am fi stiut cum s-o facem, cred ca poate doar intuitiv. Noua ne-a placut intotdeauna sa cantam si intotdeauna am fost sinceri. Am dorit cu fiecare piesa si cu fiecare album, pe care l-am scos, sa devenim din ce in ce mai buni si sa ramanem in actualitate.

A fost foarte multa munca in spatele celor 11 albume. La atatea am ajuns cu albumul “Ca la 20 de ani” pe care-l lansam, apropos, pe 27 Noiembrie la Sala Polivalenta, cu un mare concert aniversar. Asadar am construit pas cu pas si am investit foarte mult in instrumente, in show-uri. Am ajuns sa cantam la Sala Polivalenta si la Sala Palatului, cel putin o data la 2 ani, cu niste productii foarte mari, cu invitati speciali.

Cred ca toate lucurile astea au contribuit cumva la asezarea brandului nostru pe piata. Nu ne-am certat, un alt lucru foarte important, am reusit sa ne acceptam unul pe celalalt asa cum suntem, cu bune si rele. Sa stim la ce e unul mai bun decat celalalt si sa-i respectam opinia atunci cand au aparut divergente.

Unitatea asta si dorinta noastra a tuturor celor 5 membri, de a face lucuri care sa dureze, cred ca au facut, fara sa vrem neaparat, din Voltaj un brand foarte bine asezat pe piata, dupa 20 de ani.

Este Voltaj 100% despre Romania si romani?

O alta tema pe care am simtit-o si am si abordat-o a fost asta cu Romania. Noi intotdeauna am cantat romaneste, ne-am identificat cumva cu poporul roman, pentru ca aici traim, asa simtim. Nu cred ca am fi credibili in engleza, vorbind despre “fara griji si fara bani”, pentru poporul britanic, de exemplu.

In 2007 a fost prima piesa despre Romania, pe care am compus-o, se numea MSD2, prescurtarea de la“Mai sus de locul 2”, din dorinta noastra de a face din oamenii din fata scenei sau din oamenii care asculta piesa niste romani mandri ca sunt romani, nu rusinati ca sunt romani. Atunci intram si in Uniunea Europeana, era un intreg context.

#dintoatainima

Intr-adevar, de-a lungul timpului noi am avut teme mai profunde sau mai simple si mai de distractie. Daca ma uit in urma, piesa “Albinuta” este fix o piesa de distractie, de energie, de relaxare. Piesa “Din toata inima pentru Romania” este o piesa puternica, ea a aparut in 2015, asadar la ceva distanta de prima, tot asa, simtind un moment prielnic pentru a raspandi acest mesaj, ca avem si noi locuri frumoase, avem si noi oameni de valoare.

Din 2007 incoace, romanii nu erau foarte bine vazuti in afara iar presa, atat locala cat si cea de dincolo de granite, prefera binenteles sa scoata in evidenta aspectele negative ale romanilor. Ori exista inca foarte multe lucruri pe care lumea nu le stie despre romani, de la inventatori la oameni de valoare, creiere pe care le-am exportat prin America, Anglia, Germania si in alte parti.

Noi asta am vrut sa facem, sa aratam campioni romani, locuri frumoase din Romania. Daca va uitati la clipul “Din toata inima pentru Romania” o sa vedeti niste imagini superbe si oameni superbi, dintre care-l amintesc pe Ivan Pataichin, care este multiplu campion olimpic, adica oameni cu care ne putem mandri.

#energie

Ne bucura faptul ca a prins extraordinar de tare piesa asta si ca acum, dupa patru ani, la concerte e la fel de ceruta, la fel de cantata. Cand se termina ultimul refren de multe ori am obiceiul sa mai cant cu ei unul, pentru ca ii simt ca mai doresc sa-l mai cante o data si ii simt foarte plini de energie.

Piesa “Din toata inima pentru Romania” a venit in urma participarii noastre la Eurovision, cand am reprezentat Romania si ne-am simtit cu-atat mai mandri ca suntem romani. Am simtit o tara intreaga in spatele nostru, mai ales in seara finalei, am avut un sentiment unic. Ne-am dat seama ca noi, din postura noastra de artisti, trebuie sa facem cat mai multe pentru a scoate Romania la lumina. Cred ca la fel ar trebui sa gandeasca fiecare om care traieste aici, sa faca pe partea lui cat poate de bine, astfel ca noi ca popor sa ajungem din ce in ce mai sus.

Binenteles ca toate pleaca de-acolo de sus, ca se si spune ca “pestele de la cap se-mpute”. Noi vedem un pic altfel lucurile, ca daca tot vedem ce avem “sus” (acum Doamne-ajuta sa se mai schimbe lucrurile) noi de-aici trebuie sa schimbam viziunea lor si sa le demonstram ca nu suntem niste hoti, nu suntem niste mincinosi, nu suntem niste oameni lenesi. Trebuie sa schimbam cat putem lucrurile din jurul nostru, cat sa ne placa sa traim aici in Romania.

#centenar

In 2018, cu prilejul Centenarului, am mai facut o treaba legata de Romania, am provocat fanii sa ne trimita versuri. Noi le-am promis ca o sa le punem pe muzica si asa a aparut piesa “100 de ani”. A iesit super bine si foarte repede si a fost o placere sa ne uitam prin toate mesajele oamenilor, sa luam de ici de colo cate o idee, sa le punem cap la cap si sa facem o piesa pe ideile lor. Mi s-a parut ca e o piesa facuta intr-o mare gasca si n-are cum sa dea gres pentru ca practic intruchipeaza dorintele si simtirile tuturor celor care ne-au scris.

Eu cred ca trebuie sa continuam drumul asta, ne pare bine ca putem s-o facem fiind atat de credibili. Lumea ne percepe ca un brand 100% romanesc, nu avem influente din muzica de-afara, iar cu temele pe care le-am abordat chiar suntem de pe un plai mioritic.

Cum a fost in acesti 20 de ani pe scena?

Uite ca s-au implinit 20 de ani de cand sunt pe scena cu Voltaj. Au trecut foarte repede, parca a fost ieri inceputul asta. Ne bucuram ca in fata scenei si in 2019, asa cum era si in 1999, exista oameni care canta la unison cu noi, de la prima pana la ultima piesa. Chiar daca unii dintre ei, pe care-i si cunoastem, au devenit parinti si-aduc copiii acum la concerte si vedem in fata noastra mai multe generatii, de la copii pana la oameni de peste 40 – 50 de ani, a ramas cumva aceeasi unitate si aceeasi energie.

Este un lucru care mie-mi place extrem de tare, imi da o satisfactie foarte mare la concerte. Atunci cand ajungem la scena, nu suntem genul acela de trupe pe care sare lumea (wow!). La-nceput se-asteapta sa-nceapa concertul dar dupa concert e exact acea atmosfera, in care lumea vine in spatele scenei, vrea sa faca poze, ne-aplauda, ne biseaza. Ne dam seama ca reusim sa crestem atmosfera prin muzica si prin ceea ce facem pe scena. Asta e de fapt cea mai mare satisfactie a unui artist.

Ne-am apucat de muzica din placerea de-a canta, nu de-a fi vazuti sau de-a fi persoane publice sau de-a aparea la televizor. Reusind sa faci prin muzica o asemenea schimbare de energie intr-un om din fata scenei e o satisfactie si o provocare. De fiecare data urcam pe scena plini de energie si vedem cum incepe lumea sa se miste, sa vibreze cu noi, iar cand bucla se intoarce primim energia aia inzecit, incat la sfarsit e cu mult mai multa energie din fata, decat a ramas pe scena.

#rezonanta

E un sentiment foarte placut, pe care-l ai, sa poti sa vezi ca atata lume rezoneaza cu mesajul tau, cu muzica ta, ca se simte bine. De unde erau poate mai plictisiti la-nceput, la sfarsit sunt cu zambetul pe buze. Asta e marea noastra dorinta, sa-i facem pe oameni ca doua ore, cat stau la concert, sa uite de griji, sa zambeasca si sa aiba o stare buna.

De aceea spun ca 20 de ani au trecut foarte repede pentru ca nu sunt mari deosebiri intre cum era atunci si cum e acum, cel putin in concertele live. Noi putem fi dupa un drum de Bucuresti – Satu Mare sau Bucuresti – Oradea, suntem obositi, iesim din masina mai incet, dar in momentul in care ne-am urcat pe scena devenim alti oameni si ne incarcam de energie si gasim acolo un public minunat, astfel ca plecam cu inca o amintire frumoasa. Sunt peste 1500 de concerte in anii astia, asa ca avem foarte multe amintiri.

Inca 20 de ani?

Cand ne intreaba lumea ce ne dorim, asa in general, profesional vorbind, ne dorim sa fim inca 20 de ani pe scena. Asta am zis-o si de-acum 10 ani, faceam cumva legatura cu piesa “20”.

Intr-adevar, ne dorim sa ramanem pe scena atat timp cat suntem relevanti si cat lumea isi doreste sa ne vada. Suntem la al 11-lea album, il lansam in data de 27 Noiembrie 2019, la Sala Polivalenta, printr-un Concert – Eveniment intitulat “Ca la 20 de ani”.

Vom continua sa facem muzica, vom continua sa scoatem piesa dupa piesa si la 3 – 4 ani sa le punem pe un album, astfel incat sa ramana oranduite bine. Speram sa ramanem relavanti, ne gandim sa investim in continuare, in ceea ce inseamna tehnica, astfel incat sa avem un show foarte bine pus la punct si un sound la fel de actual si in 2019. Cum am facut foarte multe lucruri inovatoare in toti anii astia, vom incerca sa facem si in continuare, sa incercam sa inventam si muzical si in ceea ce priveste show-ul lucruri noi.

Ma bucur ca suntem intr-o echipa in care nu vad ce-ar putea merge prost. Nu vad cum ne-am putea desparti noi vreodata, ceea ce cred ca e foarte important, sa ai o echipa cu care sa mergi inainte. Sper sa ne auzim si peste 20 de ani, povestind cum e la 40 de ani de Voltaj.