International Advertising Association – IAA Romania s-a extins in mai 2019 la Cluj-Napoca si deja are in vedere realizarea de proiecte pentru pasionatii de marketing din Transilvania. Infiintata in 1993, IAA Romania este o asociatie profesionala a industriei de marketing si comunicare din Romania, iar in prezent reprezinta interesele a peste 110 companii. In vizita mea la Cluj Napoca m-am intalnit cu Anca Rarau si am discutat mai multe despre primii pasi ai chapterului regional si despre cum a evoluat pana acum.
interviu de Romanita Oprea
Cum v-ati hotarat sa lansati IAA Cluj? Care este povestea?
Ideea de a inrola si de a aduce si oameni din tara in IAA Romania, nu doar din Cluj, ne-a venit undeva prin 2013. Discutam cu oameni din IAA, chiar cu membri ai Boardului de atunci, cum o extindere sau – poate mai bine zis – o atragere de noi membri din tara, in cadrul IAA, ar fi un proiect care mi s-ar potrivi, in care m-as implica. Eu sunt clujeanca, iar din 2012 ma stabilisem in Bucuresti, prin urmare am declarat inca de atunci ca ma pot ocupa de Cluj. Nu s-a legat insa in acel moment pentru ca eu nu eram prezenta local in Cluj, lucru care conteaza foarte mult. De la distanta e cam greu sa activezi o comunitate. Dupa vara lui 2017, cand m-am intors acasa, proiectul a devenit din nou de actualitate, dar si cu mare potential de a fi pus in practica.
Asadar, de la aceasta initiativa, lansata in 2013, si pana la pornirea efectiva a chapterului din Cluj au trecut cativa ani. Am mai discutat intre timp cu Victor Dobre (n.r. Director Executiv IAA Romania), ne-am mai intalnit, am reiterat propunerea anul trecut in vara (2018) si atunci am lansat foarte concret ideea unui IAA Chapter la Cluj. Apoi, tot anul trecut, intr-o seara ploioasa de noiembrie, am primit un telefon de la Maria Predoiu (n.r. ex-Presedinte Board IAA Romania, acum membru al Board-ului) care venea din Bucuresti la Cluj si fusese informata de Victor despre disponibilitatea mea de a deschide biroul din Cluj. Imi propunea sa discutam concret. Ne-am intalnit intr-o locatie unde avea loc un eveniment IAA Young Professionals, impreuna cu Andrei Tiganas care era atunci inca presedinte al IAA YP Cluj, si – fara prea multe discutii, dar cu mult entuziasm – am pus bazele echipei. Aveam aceeasi viziune.
Din noiembrie 2018 pana in mai 2019 au trecut 6 luni, perioada in care am conturat strategia si am definit „de ce-ul” acestui demers, cum il facem, ce va aduce benefic pentru comunitate.
Eu consider ca IAA merita sa aiba aceasta expunere aici, iar beneficiile sunt foarte mari pentru profesionistii din Cluj si din Transilvania, in general.
Cum ati ales momentul lansarii?
Momentul a fost dat, cum spuneam, de prezenta oamenilor care se pot ocupa de chapter. Acum a fost timpul prielnic pentru a ne mobiliza si a incepe activitatea. Eu am revenit in Cluj in vara lui 2017. Andrei si cu mine suntem catalizatorul acestui demers, dar acum sunt aici si alti oameni care isi doresc si pot sa faca lucruri frumoase. Este o intalnire a profesionistilor, a dorintei si a determinarii de a face asta. Fiind o activitate realizata in afara jobului si a business-urilor noastre, daca nu esti motivat sa iasa treaba bine, nu ar trebui sa te apuci sa o faci. Noi avem resortul asta intern sa aducem hubul regional la un nivel de care sa fim mandri cu totii, dar, in primul rand, ne uitam sa foloseasca industriei de marcomm din Cluj si din intreaga Transilvanie. Consider ca acum s-au intalnit oamenii potriviti, la locul potrivit.
Cat de mult conteaza pentru voi faptul ca exista deja IAA Young Professionals Cluj si succesul acestui chapter?
Acesta cred ca a fost un punct in plus pentru care boardul a fost atat de deschis la propunerea noastra. Tinerii nostri au demonstrat ca aici se pot face lucruri foarte faine si ca exista dedicare. Ei au castigat Innovation Award anul trecut la IAA Inspire Awards. In plus, multi dintre acesti tineri sunt angajati in departamentele de marketing ale multor companii si fac o treaba foarte buna. O parte dintre ei mi-au fost si colaboratori si pot spune ca se simte ca au avut experienta IAA YP si au fost expusi la anumite mesaje, workshopuri, au cunoscut si au avut acces la alti profesionisti. Si in special la profesionisti care practica in aceasta industrie, nu la teoreticieni.
Care sunt telurile voastre ca organizatie in Cluj, pentru primul an?
Ne-am propus sa aducem in Cluj unele dintre principalele proiecte IAA, sa le aratam oamenilor care sunt beneficiile membrilor acestei organizatii si sa reusim sa ii implicam pe cat mai multi dintre ei. Primii pasi sunt crearea cu adevarat a unei comunitati de profesionisti din Cluj si din regiune si implementarea proiectului Academia IAA. Am luat legatura cu facultatile care au si profile care duc spre marketing si comunicare, am gasit deschidere la nivelul departamentelor specializate, am si semnat acorduri de colaborare. Este un pas catre includerea studentilor din Cluj in acest proiect in care ai acces la mentori care vin direct din „productie”, din agentii, din departamente de marketing sau comunicare ale companiilor mari din Romania, din multinationale. Eu, la randul meu, sunt mentor in acest program, iar in prezent lucrez cu doi studenti si un absolvent de comunicare.
De asemenea, un proiect „mare” pe care ni-l dorim la Cluj este Scoala IAA. Cluj-Napoca este o piata minunata, foarte dezvoltata din punct de vedere al afacerilor, care cere continuu foarte mult knowledge de marketing si comunicare. Am intalnit owneri, persoane din top managemnt care isi doresc sa se dezvolte, sa inteleaga mai mult despre cum se construieste un brand, cum promovezi un produs, cum devii relevant si printr-o comunicare adecvata. Ei cauta si isi doresc sa aiba acces la profesionisti, acces la studii de caz, la exemple concrete, isi doresc sa angajeze cei mai buni oameni de marketing, iar o entitate cum este Scoala IAA este ceea ce poate contribui la acest demers. Pe de alta parte sunt tinerii care isi doresc sa lucreze in marketing, in comunicare, in publicitate – in mod special, sunt cei care incep sa acceada in industrie si au nevoie sa acumuleze cunostinte, sa isi deschida orizontul. Vad acum, lucrand in consultanta de branding si marketing strategic, cum ownerii isi doresc oameni de marketing foarte bine pregatiti. Si este normal. Concurenta in toate industriile e mare, iar un departament de marketing care performeaza va face diferenta. Se simte nevoia de oameni foarte bine pregatiti, asadar, in piata locala.
In plus, sunt foarte multe branduri locale care vor sa se extinda, sa francizeze sau vor sa se repozitioneze. Ca marketer trebuie deja sa stii sa te misti foarte bine daca vrei sa fii un catalizator al schimbarii in compania pentru care lucrezi.
Prin urmare, e clar necesara o punte intre cererea si oferta din aceasta zona: companiile care cer oameni foarte bine pregatiti pe marketing, comunicare, PR, pe de o parte, respectiv pasionatii de marketing – studenti, absolventi ori practicieni din industrie – care vor sa se perfectioneze. Scoala IAA este solutia, aici.
Cum ai caracteriza piata de marcomm din Cluj?
Dupa cum spuneam si mai devreme, cererea de specialisti este foarte mare. Este o piata foarte buna si pentru recrutare, foarte multi studenti sunt deschisi si isi doresc sa lucreze in zona de marcomm. Foarte multi din profesionistii actuali se perfectioneaza la locul de munca, dar sunt si multi care isi doresc sa participe la cursuri, sa mearga la workshopuri, sa inteleaga, sa vada, sa puna intrebari din perspectiva si experienta lor, direct catre anumiti oameni. In acest context, a crea o comunitate de seniori in marketing pe Transilvania este un pas ce trebuie facut.
Piata este insetata in a se dezvolta in ritmul in care se dezvolta industriile creative, si acest oras, si aceasta zona. Pentru ca „motorul” de business este foarte mare, cineva trebuie sa stea la butoane foarte profesionist si sa il miste in directia in care trebuie. Marketerii profesionisti sunt cheia, sunt printre cei mai importanti vectori, in acest caz.
Cum va propuneti sa ajutati piata de publicitate locala? Care credeti ca este nivelul agentiilor din zona si cum poti fi sustinute?
IAA-ul este o organizatie in care trei zone ale advertisingului se intalnesc: agentiile de publicitate, companiile (clientii) si trusturile media. Eu cred ca mai este loc de crescut in ceea ce priveste implicarea agentiilor pe care le avem in zona Transilvania, in proiecte majore, de anvergura nationala sau internationala. Si mai este loc si pentru ca unele agentii sa isi defineasca mai bine directia. Sunt foarte multi care fac de toate. Oamenii sunt creativi si buni, dar cred ca le lipseste drive-ul de a se face mai bine auziti si vazuti si a lucra cu tara, nu doar regional. Sunt cateva agentii care o fac, dar destul de putine. Unele lucreaza in parteneriat cu agentii internationale si din Bucuresti, dar nu isi fac cunoscut numele in proiect, numele lor nu este vazut.
Hub-ul regional IAA din Transilvania, de la Cluj, isi propune sa ofere posibilitatea reprezentantilor agentiilor de a se intalni cu toti ceilalti membri ai industriei, inclusiv pentru a intelege ca pot avea mai multe perspective, intrand in acest context si, da, ca este timpul sa fie mai indrazneti, mai vizibili in piata.
Pentru companiile locale va fi, de asemenea, mult mai convenabil sa aiba acces atat la un networking largit, cu mult potential de dezvoltare a business-urilor, cat si la un tip de interactiune – dialog cu agentiile, ceea ce de multe ori lipseste, sa recunoastem. In afara unei organizatii constituite pe criterii profesionale, intalnirea client – agentie are loc de cele mai multe ori in situatii de pitch sau cand exista proiecte urgente ori intr-un cadru foarte formalizat cand nu este „loc” pentru discutii principiale, despre schimb de opinii pe subiecte de interes general in industrie.
Prin IAA Regional Cluj Hub incercam sa punem impreuna actorii industriei marcom din regiune, pentru a crea o comunitate profesionala care sa interactioneze, sa dialogheze, sa construiasca impreuna cat mai multe proiecte importante, durabile, sa dea exemple de bune practici, sa creasca generatii de profesionisti in publicitate, in marketing.
Cum a fost pana in prezent primit Hub-ul si cu ce ganduri intrati in 2020?
Dupa ce am avut discutii punctuale, face to face cu mai multi profesionisti marcomm din Cluj, incluzand aici oameni de marketing din companii, agentii, dar si mass-media, ne-am dat seama ca interesul este mare si ca e momentul sa organizam primul meeting IAA Regional Cluj Hub.
Intalnirea a avut loc in decembrie si, personal, m-am bucurat mult de numarul mare al oamenilor care au raspuns prezent, dar m-au bucurat si mesajele prin care marketeri care nu erau in oras la data respectiva ne-au transmis ca vor neaparat sa ne vedem ca sa discutam ulterior.
Este clara nevoia de networking, de schimb de idei si de gasire de solutii la probleme cu care se confrunta breasla. Iar variantele pe care le pot identifica impreuna oamenii de marketing, alaturi de cei din agentii sau din companiile media vor fi cu atat mai valoroase cu cat vor fi validate prin discutii – dezbateri directe, cu transparenta.
Prin acest cadru, creat de IAA Regional Cluj Hub, care este o pledoarie pentru aderarea la International Advertising Association, am convingerea ca vom fi si mai eficienti. Pana la urma, beneficiile oferite de IAA oamenilor de marketing din companiile membre, alaturi de formarea unei puternice comunitati marcomm locale sunt argumente valide ca sa facem pasi inainte in demersul nostru. Intram, asadar, in 2020, cu incredere si cu planuri de dezvoltare.
Mai multe despre Anca Rarau
Anca Rarau are o experienta de peste 20 de ani in marketing strategic si operational, pozitionare de brand, customer experience, employer branding, research si PR. Inainte de a intra in consultanta, a detinut timp de 15 ani pozitii de management in doua dintre bancile de top din Romania, coordonand si lansand in piata branduri si proiecte de anvengura nationala si internationala. De-a lungul carierei, a castigat, impreuna cu echipele pe care le-a condus, numeroase premii pentru eficienta campaniilor de marketing (Effie Awards), dar si pentru proiecte de Public Relations si Corporate Social Responsibility.
In 2017, Anca Rarau intra in antreprenoriat si lanseaza BRANDOCRACY – un concept bazat pe metoda care abordeaza puterea brandului dintr-o perspectiva integrata: business, branding, marketing, cultura organizationala si customer experience. In portofoliul sau de clienti se numara companii locale si internationale din domeniile: medical, IT, constructii, financiar, HoReCa, educatie, turism, juridic, arhitectura, productie materiale de constructii, cultural, media, precum si clienti individuali – pentru zona de personal branding.
Anca Rarau a absolvit Facultatea de Stiinte Economice din cadrul Universitatii Babes-Bolyai Cluj-Napoca, are un master la ASE Bucuresti si un Executive MBA la CNAM Paris.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.