Am stat de vorba zilele trecute cu Gabriel Vasile (35 ani), un tanar surprinzator in mai multe privinte. Gabriel este inginer, expat in Asia de Sud-Est si totodata antreprenor in Romania.
Jobul lui este de inginer software, in domeniul IT, in Singapore, la o companie de IoT, pe segmentul smart building. In momentul actual lucreaza la optimizarea cladirilor de birouri, pentru reducerea consumului de energie electrica. Domeniul in care lucreaza e unul eco, dar care opereaza totodata in directia micsorarii costurilor.
un interviu de Marian Costache, din seria #reinventyourself #reinventyourbusiness


Cum ai ajuns sa lucrezi in Singapore?
Acum vreo 3-4 ani am facut o calatorie prin Asia, de vreo 6 luni, mi-am luat o vacanta. Una din tarile vizitate a fost tara, orasul, insula Singapore, un loc destul de mic dar foarte interesant. Desi nu este decat de vreo 2-3 ori mai mare decat Bucurestiul, e foarte plin de viata. Uneori feeling-ul este ca si cum as fi ajuns in New York, pentru ca intalnesti, la fel ca in filme, acele strazi luxoase si cladiri americane.
Doar ca aceasta cultura asiatica este foarte diferita de cea din SUA. Oamenii sunt diferiti dar sunt foarte politicosi, mancarea e foarte diferita, si e o alta lume.
E o alta lume pe care ti-o doreai? Practic, lucrul in IT te-a antrenat atat de mult cu proiectiile in viitor, incat ti-ai dorit sa traiesti intr-un oras ceva mai SF?
Mi-am dorit, intr-adevar, de cativa ani visam la Singapore. Nu ma gandeam neaparat sa ma mut, mai degraba imi doream sa vad locul asta. Imi doream sa vin aici si sa vad Marina Bay Sands, care este un hotel reprezentativ de aici, pentru ca arata foarte interesant, futurist.
De cati ani lucrezi acolo?
De aproximativ doi ani. Dupa vacanta de care spuneam, logodnica mea si viitoarea sotie si-a dorit foarte mult sa venim aici si a-nceput sa-si caute de lucru. Ea lucreaza tot in IT, doar ca pe alt domeniu, SAP. A primit o oferta de la Apple dar a fost mult mai mica decat ne asteptam, asa ca am venit in tara.
Dupa un an de zile, a raspuns o alta companie, cu care era in legaturi. De la ei a primit o oferta foarte buna si asa am ajuns in Singapore. Practic, ea a fost prima care si-a gasit de lucru aici, pentru ca eu nici macar nu-mi cautam. Era important ca mai intai sa-si gaseasca ea, pentru ca eu sunt mai flexibil. Pot sa fac site-uri, aplicatii mobile, software engineering, frontend, backend, s.a.m.d..
Cand am venit aici, am inceput sa-mi caut de munca. Dupa vreo doua-trei luni, am fost acceptat de o firma, un startup care-si dorea sa faca o aplicatie mobila. Intre timp, acel startup a “murit”, cu Covid-ul in floare, pentru ca n-au mai avut finatare.
M-am miscat, insa, foarte repede si in plina pandemie, cand toate companiile opreau angajarile, am primit o oferta de la o alta firma, Envision Digital. Este vorba de o companie din China, care are birouri si aici.



Practic tu lucrezi in optimizarea constructiilor, astfel incat ele sa fie mai eco friendly si mai economice. In Romania, ai avut legatura in vreun fel cu domeniul constructiilor/instalatiilor?
Ce fac eu tine de optimizarea sistemelor existente, ale cladirilor de birouri. Acestea au fiecare un sistem care se numeste HVAC, care include tot de tine incalzire, ventilatie si aer conditionat. Eu fac partea de software pentru aceste sisteme. Pana acum nu am mai avut contact cu acest domeniu.
Ca tanar roman reprezinti un model de mare succes, ma bucur ca ai reusit. Ce perspective ai si cum ai pastrat, in tot acest timp, legatura cu Romania?
Pastrez legatura cu prietenii si familia, din Romania, dar nu citesc stirile, pentru ca nu le citeam nici cand eram in tara. N-aveau relevanta nici atunci, n-au nici acum.
Ai insa un business antreprenorial, pe care l-ai dus de la distanta, chiar si in aceasta perioada. Despre ce afacere e vorba?
Este o afacere foarte nisata, vorbim despre un magazin online, cu brazi de Craciun artificiali. Adica o nisa a unei subnise, daca pot sa spun asa. L-am deschis in 2013, pe vremea cand existau deja niste magazine specializate pe domeniul acesta, nu am fost primul, dar am fost primul care a vandut brazi artificiali de lux. Aceasta categorie nu exista in online, la vremea aceea, existau numai produse ieftine si eu am considerat ca este o oportunitate.
Am investit in afacerea asta doar 500 euro, asta a fost toata investitia mea in primul an. Am mers fara stocuri, am testat piata sa vad ce merge si am cumparat stoc doar in functie de ce comenzi am avut. In al doilea an am imprumutat 2000 euro, de la parinti, pe care i-am returnat. In rest, am crescut afacerea organic, din incasari.
M-a ajutat si faptul ca nu a trebuit sa platesc pt crearea site-ului, l-am facut eu, avand experienta in spate a 50 de magazine online create la job si bineinteles m-a ajutat si faptul ca la vremea aceea in 2013 concurenta era foarte mica si era mult mai usor.
Nu am investit nici in depozit. Cand am inceput sa cumpar stoc, l-am tinut in casa parintilor. Nu mi-am luat nici angajati la inceput, primii ani am dus sute de comenzi de unul singur. Era mare nebunie.
Un brad artificial a vazut oricine, dar cum arata si care ar fi diferenta pentru un brad artificial de lux? Un brad de lux poate sa si miroasa?
Nu miroase, din pacate nu, doar daca se foloseste un spray.
Diferenta dintre brazii de lux si cei ieftini e data, in primul rand, de material. In general sunt folosite doua materiale. PVC-ul este materialul clasic, folosit la brazii de pe toate drumurile. De cativa ani au aparut si brazi facuti din PE, polietilena. Acesta este tot un material plastic dar este mai ferm, mai rezistent.
Brazii ieftini lasa ace prin casa, pentru ca se rup. Modelele mai scumpe, chiar si cele din PVC, sunt mai rezistente, deoarece au mai multe straturi.
Brazii cei mai scumpi, cei de lux, sunt insa cu ace din PE (polietilena), care imita mai bine bradul natural, pentru ca, fiind mai ferm materialul, forma acelor este 3D, identica cu acele bradului natural. Acele din PVC sunt fasii plate, care nu sunt la fel de estetice. Desi sunt mai scumpi initial, brazii din PE sunt mai economici in timp, acestia tinand pana la 15-20 de ani, deoarece mterialul PE este mai rezistent. De aceea, modelele cu PE le vindem cel mai bine.
La toate acestea se adauga atat desimea, cat si inaltimea. Noi vindem brazi si de 4m. si 5m., dar cele mai vandute inaltimi, la noi, sunt intre 1.8m. si 3m.. Pe langa asta, conteaza si cum se desfac crengutele. Acestea pot fi deja sudate sau puse pe niste balamale, situatie in care sunt mult mai usor de desfacut si sunt mult mai rezistenti.



Acesti brazi, de pe www.brazicraciun.net , banuiesc ca nu se fabrica in Romania, ci tot pe undeva prin Asia, nu-i asa?
In acesti 8 ani, de cand e deschis business-ul, am auzit de un singur producator in Romania. Am incercat intr-un singur an, nu mi-a placut calitatea, si nu am continuat sa vand acele produse. Toate produsele de la noi sunt din afara, nu sunt din in Romania. Visul meu este sa producem noi in Romania, sa devenim producatori, dar momentan nu am bugetul necesar. Imi doresc ca peste cativa ani sa fac chestia asta, pentru ca ar fi foarte fain.
Brazii sunt adusi din afara, din Asia si din Europa, prefer sa nu spun exact ce tari, deoarece concurenta este acerba. Vom mai aduce anul acesta niste modele, care nu se gasesc in Romania, si care sunt foarte frumoase.
Spune-mi, este oarecum ingrat sa ai un business care sa functioneze doua-trei saptamani, maxim patru, pe an. Ce faci in rest? Care sunt planurile de viitor?
Merge mai mult de-atat, de fapt sunt doua luni in care merge full. Oamenii s-au obisnuit sa comande mai din timp, datorita backfriday-ului si al aglomeratiei de Craciun, in privinta curierilor. In Noiembrie si Decembrie vindem full, in celelalte luni avem comenzi dar mai putine.
Din acest motiv, m-am gandit sa extind gama de produse, cu alte categorii care merg si in restul anului, anume cadouri. Binenteles ca vrem sa incepem cu cadouri de Craciun, pentru ca are sens pentru noi. Vrem apoi sa continuam cu cadouri pentru tot anul, cadouri pentru femei, cadouri pentru barbati, pentru 1-8 Martie, 14 Februarie, precum si pentru orice alta ocazie onomastica, aniversare, s.a.m.d.. Ne gandim, insa, si la articole home & deco, pentru ca bradul este tot un articol din aceasta categorie, deci se potriveste.
Pe viitor ne gandim si la articole de petrecere. Sunt mai multe categorii care se imbina si odata ce intram pe partea de cadouri cu siguranta ca ne vom extinde si pe partea de produse, care pot fi facute si cadou, de exemplu ceasuri. Nu are nicio legatura ceasul, cu bradul de Craciun, dar pas cu pas ne extindem pe mai multe domenii.
Am avut vanzari de peste 100.000 euro anul trecut dar nisa este prea mica, iar motivul pentru care extindem gama este ca sa avem cum sa crestem vanzarile la 1.000.000. Cand ajungem la 1.000.000 euro vanzari pe an, atunci incepem demersurile pentru a deveni producatori si a vinde nu doar in Romania, ci si in vestul Europei.


Mi se pare fabulos, cum pui problema. Totusi, cei care vor vedea acest interviu o sa-si puna problema, despre cum reusesti sa faci performanta si la job, si sa te implici si in activitatea de antreprenor.
Ca antreprenor poti apela la alte resurse, sa ai oameni care sa faca anumite lucruri pentru tine. Am colaboratori care ma ajuta pe partea de SEO, pe partea de creare de articole, de texte, de pagini, site, blog, s.a.m.d..
Eu ma ocup strict de partea de Marketing OnLine, de reclamele pe care le fac pe Google, Facebook si pe alte site-uri. Odata ce le fac, merg de la sine ulterior. Nu e o investitie foarte mare de timp, decat la inceput.
In general, in Noiembrie si Decembrie sunt cel mai ocupat, cand bubuie comenzile. De partea de logistica nu ma ocup eu, ci niste angajati, din Romania. Am un partener, cu care colaborez de doi ani, suntem amandoi multumiti si mergem mai departe.
Ce planuri de viitor ai, atat ca IT-ist, pe aceasta zona minunata IoT, cat si in privinta perspectivei tale ca antreprenor? Cum iti doresti sa te dezvolti pe cele doua directii?
Pentru mine, partea de cariera ca angajat este doar o unealta, pentru a-mi creste business-ul si de-a merge si mai mult pe partea antreprenoriala, asta ma pasioneaza de multi ani. Am venit in Singapore, nu pentru a ramane aici sau pentru a trai intr-o alta tara, ci pentru ca ne-a placut aici si ne-am dorit foarte mult. Imi doresc, insa, sa vin in Romania si sa fac business acolo.
Sunt mai multe oportunitati de business in Romania, decat in tari dezvoltate. Competitia e mult mai mare aici, costurile sunt mult mai mari. Daca-ti spun cat costa un apartament de doua camere aici… Este intre 700.000 si 1.000.000 de euro. Chiria este intre 1.500 si 6.000, depinde de conditii.
Deci e mult mai greu sa te realizezi in Singapore, decat in Romania.
Depinde. Ca angajat, intr-un domeniu cautat, ca IT-ul, mai degraba realizezi ceva aici, si poti sa economisesti mai usor, pentru ca nivelul de trai e mai bun.
Ulterior, avand suficient capital, doresc sa merg pe calea antreprenoriala, in Romania. Sunt avantaje si dezavantaje. Aici sunt destul de multe programe interesante de finantare, de la guvern. Ca expat e ceva mai dificil. Trebuie sa iei si un localnic, sa investesti niste sume, aprobarile se dau in functie de cati ani ai in tara, cati localnici ai angajat. E un pic dificil aici, pe partea antreprenoriala, desi sunt oportunitati interesante si finantari.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.