Ultima runda de investitii obtinuta de ProductLead a accelerat si planurile pentru dezvoltarea echipei, iar numirea Elenei Gherasim, Chief Marketing Officer ProductLead, fiind doar un pas. Am discutat cu ea despre serviciile oferite, pozitionare, colaborarea cu piete internationale, trenduri, pandemie si multe alte teme interesante.
Cu o experienta de aproape 10 ani în industria de digital marketing, Elena Gherasim este specializata în performance marketing si comunicare de brand, B2C si B2B. De-a lungul timpului, Elena a creat strategii de marketing online, a implementat campanii pentru clienti importanti din diverse industrii precum beauty, fashion si retail si a gestionat bugete de marketing de peste 5 milioane de euro. In ultimii doi ani, Elena a lucrat în cadrul Google Romania, unde a coordonat activitatile de B2B marketing ale companiei pe piata locala.
un interviu de Romanita Oprea
Ai spune ca tu ai ales digitalul sau el te-a ales pe tine?
La 20 de ani, cand m-am intalnit prima data cu ideea de a lucra online, nu aveam o viziune despre ce inseamna digitalul ca oportunitate profesionala. Eram studenta bursiera la jurnalism in Iasi, faceam voluntariat la revista Opinia Studenteasca si cu putinul timp ramas lucram ‘project based’ ca ospatar pe la nunti, ca sa-mi acopar cheltuielile. Oportunitatea de a lucra ca SEO junior pentru Divahair.ro a aparut din senin, in cadrul unei scoli de vara si desi nu am inteles din prima cerintele tehnice ale jobului, am stiut ca vreau sa obtin acel job part time.
Asadar, pot spune ca a fost vorba mai degraba de un mix castigator, intre curiozitatea mea nativa si intentia de a invata ceva cu totul nou, respectiv intuitia ca ma intalnesc cu o oportunitate rara, pe care nu o pot rata. Iar de atunci povestea s-a scris continuu, cu multa munca si disciplina din partea mea, dar si cu implicarea mentorilor alaturi de care am lucrat si carora le sunt recunoscatoare in buna masura pentru procesul meu de devenire.
Care consideri ca au fost cei mai buni pasi pe care i-ai facut in companie pana acum si de ce?
Derularea unor sesiuni de discutii 1:1, precum si a unor intalniri fizice pentru brainstorming impreuna cu echipa a fost o initiativa necesara si valoroasa, atat pentru sudarea echipei in noua formula, cat si pentru definirea unei imagini clare asupra situatiei actuale. Vorbesc de un proces firesc de discovery al carui scop a fost sa evidentieze atat nevoile si provocarile echipei si ale businessului, cat si prioritatile care decurg de aici. In paralel, am inceput un proces holistic de analiza si consolidare a culturii organizationale, menit sa creeze un spatiu de interactiune si lucru axat pe excelenta in executie si experienta oferita clientilor, precum si pe dezvoltare colectiva si individuala. Avem planuri de crestere foarte ambitioase, drept urmare, avem nevoie de un plan de actiune pe masura.
Care sunt principalele decizii pe care le-ai luat din functia de Chief Marketing Officer al ProductLead?
In continuarea ideii de mai sus, cele mai importante initiative care merita subliniate sunt repozitionarea si rebrandingul ProductLead, respectiv definirea unui proces de go-to-market capabil sa sustina cresterea accelerata pe care o tintim. Aceste doua initiative implica actiuni si obiective la nivelul tuturor departamentelor, nu doar in interiorul echipei de marketing. Vorbim de un proces comun, menit sa construiasca o fundatie sanatoasa pe care businessul sa poata scala.
A fost compania afectata de pandemie?
Modul in care a inceput pandemia nu ne-a scutit nici pe noi de efectele imediate. Da, pentru cateva saptamani a existat un val de panica propagat la nivelul clientilor si cu efecte directe asupra produsului nostru. Strategia noastra a fost sa le oferim clientilor suportul si intelegerea de care aveau nevoie, si sa ne facem mai putin griji pentru consecintele resimtite de noi. In paralel, am continuat sa dezvoltam produsul si sa pregatim strategii de revenire pentru clienti. Drept urmare, pentru noi revenirea a fost rapida, acel V perfect despre care s-a tot vorbit in industria digitala, ca efect al pandemiei. Stim deja ca dincolo de consecintele negative, pandemia a fortat o accelerare a proceselor de digitalizare la toate nivelurile si a reprezentat un catalizator pentru inovatie si creativitate in strategia de marketing si promovare a brandurilor.
Cum va pozitionati pe piata?
In ecosistemul digital actual, pe umerii echipelor de marketing stau multe obiective si responsabilitati, de la a fi promotorii inovatiei si a sustine un ritm ascendent de crestere, pana la a oferi o experienta ireprosabila clientilor si a derula o comunicare de brand convingatoare si autentica. In acest context, ProductLead e construit drept partenerul echipelor de marketing, deoarece ofera un set de tooluri accesibil si eficient, care le permite specialistilor sa implementeze cu incredere actiuni de marketing inovatoare si cu impact. Visual commerce, creative automation si influencer marketing sunt realitati ale industriei care au depasit de mult zona de trend/hype si au devenit necesare in strategia de marketing.
Lucrati si pentru piata internationala. Care sunt avantajele unei companii romanesti pe aceasta piata?
Cred ca un raspuns cu caracter general nu isi are locul, deoarece independent de intern sau international, fiecare companie isi defineste experienta si avantajele sau provocarile in functie de modul in care abordeaza piata si interactiunea cu clientii. In relatia cu orice client, fie ca vorbim de piata interna sau internationala, noi plecam de la premisa unui pateneriat in care ne asumam rolul de ghid si consultant. Prin natura lui, ProductLead este facut sa functioneze 100% autonom in interiorul fiecarei companii, insa asta nu ne impiedica sa aducem valoare adaugata oricarei colaborari. Discutiile strategice, intalnirile de brainstorming, suportul tehnic in zona de implementare sunt doar cateva exemple in acest sens si cele care au facut diferenta in relatia cu unul dintre cei mai vechi clienti ai nostri, din Asia. Alaturi de valoarea produsului, relatia de comunicare si incredere pe care am construit-o a fost de o importanta egala.
Care sunt principalele provocari si cum le depasiti?
In momentul de fata ne concentram cel mai mult pe definirea unui proces de go-to-market capabil sa sustina cresterea impulsionata de recenta runda de investitii, un proces care sa acorde atentia necesara atat modului in care functioneaza procesele in interiorul departamentelor, cat si felului in care cream o experienta a clientilor ireprosabila. Iar acest proces nu este privit drept o provocare, este o etapa esentiala in evolutia businessului, la care participa activ departamentele de marketing, sales si operations.
Spuneti ca ProductLead este un flux inteligent, optimizat si conectat, ce ajuta echipele de marketing sa faca fata mai multor activitati la un cost mai mic si într-o perioada mai scurta de timp. Va rugam sa dezvoltati.
ProductLead este un set de instrumente care face posibila crearea unui flux integrat in strategia de marketing a oricarui brand de e-commerce, cu scopul de a valorifica continutul generat de utilizatori si a-l transforma in valoare adaugata pentru promovarea si comunicarea ofertei de produse. De exemplu, printr-o simpla integrare a paginii de instagram in platforma noastra, brandurile au acces din cateva clickuri la functia de analiza a competitiei si de analiza a propriei evolutii.
Mai departe, magazinele online pot folosi continutul de pe Instagram pentru a crea pe site galerii shoppable dinamice si updatate automat, care sa ofere inspiratie, landing pages relevante pentru nevoile clientilor si campaniile comerciale aflate in desfasurare, precum si pagini de produs imbogatite cu continut vizual contextualizat. Nu in ultimul rand, studioul creativ este locul in care tot acest continut poate fi transformat in scurt timp in creative dinamice pe care echipele de marketing le pot exporta direct in campanii de PPC sau pe conturile de social media.
Care sunt cele mai solicitate servicii?
Vedem un interes aparte pentru zona de visual commerce si creative dinamice, deoarece clientii nostri au inteles importanta acestora in strategia lor de marketing. In acelasi timp observam o crestere pronuntata a cererii pentru campaniile de influencer marketing, lucru care are legatura cu faptul ca brandurile isi doresc sa creeze continut contextualizat pentru produsele lor, care sa ofere inspiratie clientilor. Iar creatorii de continut sunt cei care dispun de toate resursele pentru a-i ajuta in acest demers.
Cum alegeti influencerii cu care lucrati?
Creatorii de continut care colaboreaza cu ProductLead sunt reprezentantii unor comunitati bine definite in jurul unor interese cheie. Fie ca vorbim despre comunitati interesate de moda, stil de viata sanatos sau parenting, in fiecare colaborare pe care o derulam conectam relevanta si creativitatea creatorilor de continut cu obiectivele brandului si scopul campaniei. Prin intermediul acestor campanii obiectivul nostru este sa generam continut autentic, care sa aduca plus valoare brandului pe toate canalele online active: website, prezenta social media, campanii de advertising.
Care ati spune ca sunt campaniile cu care va mandriti cel mai mult si de ce?
Fiecare colaborare este importanta pentru noi, deoarece apreciem deschiderea clientilor nostri catre inovatie si viziunea cu care integreaza ProductLead in mixul lor de marketing. Prin natura lui, produsul nostru este revolutionar, de aceea folosirea lui presupune depasirea unei bariere de teama de experimentare. Iar asta e un motiv suficient de bun sa ne mandrim cu toti clientii si campaniile derulate.
Cum a evoluat colaborarea companiilor cu influencerii, din punctul dvs de vedere, si unde vedeti / credeti ca va ajunge in 2022-2023?
Cum spuneam si mai devreme, tot ce inseamna social/visual commerce si influencer marketing a depasit de mult zona de trenduri si a devenit necesitate in mixul de marketing. Iar noi observam asta atat in rezultatele pe care creatorii de continut le genereaza, cat si in cererea din ce in ce mai mare din partea brandurilor pentru astfel de actiuni. Daca acum 2-3 ani mapam harta influencerilor din online-ul romanesc si desfasuram campanii de recrutare pentru fiecare campanie in parte, in prezent lucrurile se intampla mult mai rapid, intreg procesul este la indemana. In tot acest timp am creat o adevarata retea profesionala de creatori de continut, specialisti disciplinati si self-educated care au nevoie doar de un brief pentru a livra rezultatele asteptate.
Din ce in ce mai multe branduri vor intelege beneficiilor unor astfel de campanii si le vor integra in strategia de marketing drept mijloace de expansiune a brand awarenessului, dar si de generare de continut contextualizat pentru produsele lor.
Sa facem un exercitiu de imaginatie: un brand de fashion pregateste lansarea colectiei de toamna si are de pozat 5 rochii, 5 sacouri si 10 perechi de pantofi. Ce resurse vor fi mobilizate pentru organizarea unor sedinte foto in cel putin 3 contexte diferite pentru fiecare produs si cum va fi asigurata abordarea creativa, prin mai multe lentile de creatie? Prin comparatie, cum va arata un album foto cu aceasta colectie purtata si contextualizata de 20 de influenceri diferiti, cu 20 de personalitati si lentile creative? Si mai departe, cat de repede vor ajunge pozele din primul scenariu in comunitatile relevante, prin comparatie cu cele care vor lua contact cu audienta potrivita din primul moment in care au fost create?
Cum se va evidentia noua investitie obtinuta de 600.000 euro in departamentul de marketing si actiunile acestuia?
Aceasta investitie este folosita activ deja in cele doua directii strategice la care am inceput sa lucram foarte concentrat acum doua luni si despre care am tot mentionat. Vorbim nu doar despre resurse si contributii interne pe care fiecare dintre colegii nostri le aduce la masa, ci si despre colaborari cu diferiti parteneri si specialisti externi.
Nu in ultimul rand, echipa va continua sa creasca in urmatoarele luni, deoarece deja avem semnate contracte cu viitori colegi si inca exploram activ in cautarea de noi coechipieri. Si cred ca e important de mentionat ca viziunea noastra este sa privim departamentul de marketing drept o arie de investitie si constructie, si nu drept un centru de cost. Si viziunea pe care o transmitem si clientilor nostri, prin modul in care colaboram si directiile strategice pe care le oferim. Pentru ca investitia inseamna proiectie pe termen lung si acel infinite mindset in care nu muncesti cu focus exclusiv pentru rezultate imediate, ci construiesti sistematic si strategic, pentru crestere durabila si scalabila.
In ce masura lasa automatizarea loc pentru creatie in producerea de content de marketing si social media?
Automatizarea nu lasa loc pentru creatie, ci creeaza spatiul si timpul necesare si obligatorii pentru procesele creatoare din activitatea echipelor de marketing. Asa cum ii spune si numele, rolul automatizarii este sa amplifice potentialul actiunilor de marketing prin eficientizarea proceselor care nu presupun input creator. In cazul ProductLead, vorbim despre automatizarea procesului de colectare de continut din social media si transformare a acestuia in active digitale valoroase, diverse si personalizate.
Echipele de marketing nu trebuie sa piarda timp cu procese repetitive, precum adunarea si organizarea manuala a continutului din social media si nu mai trebuie sa astepte ore in sir pentru producerea de ad-uri dinamice, in timp real. Pot face asta cu cateva clickuri, folosind functionalitatile din ProductLead, si pot folosi timpul salvat pentru analiza, interpretare si reactie agila. Toate acestea aduc plus valoare campaniilor de marketing si permit optimizarea si maximizarea lor in timp util.
Ce ne puteti spune despre creative studio si cum evolueaza aceasta?
Este una dintre cele mai populare functionalitati in randul clientilor de pe pietele internationale, deoarece este o solutie scalabila pentru generarea automata de aduri si creative digitale cu varietate nelimitata, fresh, care pot fi folosite in toate canalele de comunicare online, de la campanii de performance si prezenta din social media, pana la paginile de produs din site. Si din moment ce studioul creativ este o arie de interes si nevoie majora pentru clienti, reprezinta si pentru noi unul din punctele de focus, iar in prezent pregatim V3.
Ce planuri aveti in ceea ce il priveste pentru acest an si 2022?
Restul anului va fi dedicat alinierii intre echipe, setarii de procese interne care sa permita scalarea businessului, precum si imbunatatirii procesului de onboarding pentru clienti. Acestea sunt fundatia pe care in 2022 produsul va creste si mai mult si va putea targeta pietele de interes pe care le avem in plan, respectiv DACH, CEE, Nordics si Asia de SE.
Categorii:E-commerce, Interviu, News, Online, Opinii
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.