Cine e? I se mai spune și „Noemi connecting people”. Ce face? În propria descriere, pe scurt, „croșetează macrameuri creative”. Printre altele este co-fondatoare The PR Station, creatoare a proiectului Book Cover Tree și parte a board-ului creativ Diploma Show 2023. Despre acest eveniment dar și despre cum vede lumea și industriile creative un om cu o experiență culturală, de viață și de PR complexe, despre starea design-ului românesc și câteva definiții succinte, precum și idei pentru menținerea fitness-ului creativ – în discuția de mai jos cu Noemi Meilman, un interesant new entry în lista mea de „people to follow”.
#festivalul
DIPLOMA Show (ajuns anul acesta la ediția a 10-a) este festivalul noii generații de artiști, arhitecți și designeri români, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank la Combinatul Fondului Plastic între 7 și 15 octombrie și reunește anul acesta 130 de lucrări din 16 domenii creative, alese dintr-un număr record de înscrieri.
Un board creativ format din peste 70 de experți – atât specialiști seniori consacrați din industriile creative, cât și reprezentanți– au selectat anul acesta cele mai bune lucrări de diplomă ale absolvenților facultăților de profil. Lucrările pot fi admirate de publicul larg în cele 10 spații expoziționale din cadrul Combinatului Fondului Plastic. Și anul acesta, DIPLOMA Show este locul unde se întâlnesc comunitatea creativă locală, absolvenți ai universităților cu profil vocațional-creativ din țară, publicul larg, specialiști cunoscuți și toți cei care caută cele mai proaspete voci din industriile creative.
#potpourri
Noemi Meilman e produsul interesant al unei genealogii ca un potpourri cultural: mamă evreică și tată creștin, având și origini austro-ungare, tulcene și sârbo-macedoneano-grecești. A crescut împletind două religii și două identități etnice, cu o aplecare particulară pentru artistic și cultural. Are la activ numeroase proiecte în PR (pe care l-a și predat în cadrul Naked PR), jurnalism, diplomație, artă & cultură, antreprenoriat, blogging. Spune că a înțeles ce e PR-ul (în mod particular de fashion) și că asta vrea să facă în 2003, când a început să lucreze la Saatchi & Saatchi Bucharest. În 2016 a înființat The PR Station alături de Adriana Chiper. Crede în PR-ul făcut cu chimie, în echipă („PR united”), cu colaboratori deopotrivă exprimentați în branșă dar și tineri și entuziaști – dar și cu umor.
un interviu de Cristina Enescu Aky
Cum te caracterizezi din punct de vedere profesional și creativ în acest moment?
Ce simpatic! Sună ca o întrebare la un interviu de angajare și îmi place. Pentru mine, profesionalul și creativitatea au mers mână în mână, de când lucrez în PR, mai exact de aproape 21 de ani. Fac lucruri care nu mă plictisesc. Si am mai multe job-uri, lucru învățat de la părinții mei: sunt și co-partener la The PR Station, alături de Adriana Chiper, dar și scriu alături de Ana Bîtu, Cristina Stănciulescu, Diana Cosmin și Mara Coman pentru #acinceaputere. Așa am ajuns să fiu activă și pe Tik Tok, în ultimul an. Despre restul proiectelor mele creative colaborative aflați din Instagramul meu, ca să nu mai lungesc acest răspuns. Pe scurt: am mai multe job-uri și asta îmi ocupă tot timpul.
Cum ai defini următoarele, astăzi?
Publicitatea: toate canalele clasice + SoMe. Aceeași prăjitură care se prepară mai repede, în cantități mai mari, ca să ajungă la toată lumea, “targeted”.
Moda: anii care „se întorc”. Acum sunt anii 90, dar din când în când mai apar și reminescențe din anii 80 și 70. În artă, suprarealismul și noul realism; performance, dans contemporan, art for the masses.
Creativitatea: instinct și cultură generală estetică. Ajută.
Frumosul/ frumusețea: Emoție, stare, amintire, bucurie, memorabil.
Normalitatea: Normalitatea este atunci când nimeni de pe planeta asta nu va mai suferi din cauza sărăciei, a violenței, a urii de orice fel (homofobie, transfobie, rasism, misoginie), a cruzimii asupra oamenilor & a animalelor.
Nonconformismul: Deși ca definiție este un termen apărut în secolul 20 (am verificat veridicitatea informației), cred că nonconformiști au existat dintotdeauna. Fără aceștia omenirea nu ar fi evoluat. Fără nonconformism nu ne-am mai pune întrebări, nu ne-am mai revolta atunci când se întâmplă o nedreptate, și pentru că vorbim aici despre modă și creativitate, acestea nu ar mai exista. Nonconformism înseamnă curaj.
Care sunt câteva din calitățile sine qua non ale celor care lucrează în industriile creative?
Să trăiască în prezent și să se gândească la ce va urma, să fie un fel de clarvăzători culturali.
Cei mai interesanți oameni din aceste domenii sunt cei care….?
…sunt nonconformiști; și de treabă.
Reciclare, sustenabilitate, vintage – trenduri, o nouă filozofie de viață, altceva? Cum influențează acestea industriile creative?
În secolul 21, dacă nu vorbim & nu punem în practică sustenabilitatea, e posibil ca generațiile următoare să nu mai aibă ce să salveze…nici măcar pe ele. Trăim „pe datorie”, asta este știut deja. Am citit un raport al celor de la Environ România, realizat cu datele celor de la New Economics Foundation & Global Footprint Network și în 2022, “Zua Depășirii” a fost atinsă pe data de 27 iulie, moment din care omenirea a început să traiască pe datorie ecologică și să folosească din resursele anilor următori. Iar asta se întâmplă deja de vreo 30 de ani. Am ajuns să consumăm în 7 luni resursele alocate pentru un an.
Cum arată în viziunea ta o radiografie a design-ului românesc actual, și care sunt domeniile în care e cel mai vizibil, respectiv mai puțin vizibil?
Dacă ar fi să mă raportez la Festivalul Diploma, care anul acesta împlinește 10 ani și la Romanian Design Week, două dintre evenimentele reper ale designului românesc, radiografia este una fericită: pacientul este sănătos.
Aceste pepiniere de designeri și artiști la început de drum sau, în cazul RDW, deja consacrați, sunt completate de apariția unor galerii de artă sau evenimente care vând artă (PAD, de ex. ) cu o selecție curatorială excelentă; de spații recreative cu un design pe gustul meu. Văd diverstate creativă, wabi sabi meets Scandinavian design sau Mediteranean style. Designul interior este vizibil, arta contemporană. Și moda, desigur. Îmi mai place să vad că designeri români consacrați s-au dus în zona de artă: Adelina Ivan, Irina Marinescu, Ana Alexe, Olah Gyarfas.
Care sunt cele mai deranjante metehne, respectiv progrese, ale industriei de PR / Fashion PR din România?
Sunt un om de PR, nu îmi dau voie să critic. Nu cred că PR-ul are nepărat metehne. Cred că PR-ul va exista întotdeauna, dar trebuie să se „actualizeze” constant. Înainte aveai canalele de promovare „clasice” și atat. A rămas clasicul, networkingul, dar fără social media & creatorii de conținut pe care îi targetezi pentru brandul pe care îl promovezi, e mai greu să îl ții minte. Sunt de părere că PR-ul unui brand, produs, trebuie făcut constant, și mai cred în melanjul PR & marketing.
Cum arată viitorul apropiat pentru The PR Station?
Avem o toamnă frumoasă, cu proiecte pe care le găsiți pe thestation.ro. În continuare ne oprim în „stațiile” care ne plac.
Ce trenduri, atitudini, moduri de a fi te-au impresionat la tinerii designeri și creatori din cadrul Diploma Show 2023? Ce s-a schimbat față de primele ediții?
Încă de la prima ediție @diplomafestival am întâlnit teme abordate în toți acești 10 ani – sustenabilitatea tradusă prin modă, design, artă (aici în mod apocaliptic și dezolant, dar poate că sună ciudat, dezolant de frumos), nostalgia copilăriei și teama de a deveni adult (îi cred), tematici ce țin de echitățile sociale – drepturile LGBTQI+ sau dreptul la locuire, rasismul. Iar în ultimii ani, post Covid 2020, și „tema” însingurării cu toate derivatele ei.
Am văzut mult pesimism, dar și optimism, multă sensibilitate ascunsă chiar și în spatele unor lucrări care se vroiau „dure”. Am văzut multe plante, mult verde, nuanțe de gri dar și de albastru. Am văzut multă creativitate și mă bucur că am acasă, pe pereții din salon, două lucrări ale unor artiste descoperite la Diploma Show: @irina_motroc și @ioanatocoaie.artist.
Câteva lecții recente pe care le-ai învățat de la creativi mai tineri?
Multe lecții despre cum funcționează Tik-Tok dar si lecții ce țin de viața personală – că pot lăsa pe mâine ce pot face azi pentru că nu mai e la modă să fii workaholic(ă).
Tu cum îți menții fitness-ul creativității și al prospețimii mentale?
Citesc, merg des prin muzee și galerii de artă, am norocul să fiu înconjurată de oameni creativi și majoritatea sunt mai tineri decât mine. Mai este și fiul meu adolescent și mai sunt și câinii mei, cărora le datorez multe, dar mai ales plimbările noastre în timpul cărora îmi vin multe idei.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.