Omid Ghannadi este un designer de origine iraniana, care locuieste si profeseaza la Bucuresti. A fondat propriul sau birou de arhitectura si design in 2010 si este cofondator al Inside Academy din 2018. In acest timp reuseste sa isi contureze o prezenta ferma in lumea designului interior autohton.
Experienta unei vieti multiculturale, impartita intre Iran, România, Elvetia si Anglia, este vizibila in proiectele sale, in modul prin care utilizarea materialelor este mereu descompusa si recompusa in alt limbaj. Parcursul sau este ancorat in dorinta de a face arhitectura de interior autentica, functionala, asemenea unui atelier de croitorie unde fiecare detaliu contribuie la calitatea produsului finit. Anul acesta a fost parte din Boardul Creativ al DIPLOMA 2021 si a jurizat categoria de Arhitectura de interior. Am discutat despre cariera lui, cultura si design in Romania, creativitate, pandemie si implicatiile ei pentru un artist si antreprenor.
un interviu de Romanita Oprea, din seria #reinventyourself #reinventyourbusiness
Cum ai caracteriza industria culturala din Bucuresti? Dar in restul tarii?
Miscarea culturala din Bucuresti a fost mereu efervescenta. In ciuda acestui oras dificil, sau poate datorita lui, artistii locali au avut mereu ceva interesant de spus. Cred ca este greu de separat cultura Bucurestiului de restul tarii, pana la urma in Bucuresti vin foarte multi artisti sa studieze, nefiind bucuresteni. Cred ca mai degraba as spune ca mediul urban din Romania a creat mereu o miscare culturala efervescenta.
Cum arata noua generatie de artisti de la noi, din punctul tau de vedere?
Am mai spus deja, mie imi plac noile generatii. Bine, este foarte greu de incadrat un om intr-o caseta, intr-o anume generatie, sunt oameni talentati, muncitori sau nu, in orice generatie. Dar tinerii sunt diferiti si sunt multe lucruri care imi plac la ei, au copilarit in primul rand intr-o Romanie mai buna decat cea in care am crescut eu, au facut o facultate mai buna decat am facut eu (chiar daca este aceeasi), au vazut de mici mai multe lucruri si asta ii face mai linistiti, mai echilibrati, mai informati, ca sa spun asa. Si este ceva valoros in noile generatii, mai ales pentru viitorul tarii.
Ai declarat ca mereu ca ai visat sa te faci auzit prin ceea ce faci. Ai avut o strategie in pasii urmati in cariera?
Nu am avut neaparat o strategie, dar am avut o ambitie sa reusesc in acest domeniu. Si atunci am facut absolut tot ce am putut ca sa invat, sa ma dezvolt, sa fac lucrurile sa mearga atunci cand (multi ani) pareau ca nu vor merge nicaieri. Cred ca toate deciziile pe care le-am luat au pornit de la gandul ca ma pot descurca bine in aceasta profesie si ca trebuie cumva sa reusesc. Nu stiu daca acum am reusit, dar simt ca lucrurile sunt pe un drum mai bun.
Au fost vreodata factori care te-au facut sa te abati de la drum? Daca da, cum i-ai indepartat sau ce ai facut?
Criza economica mi-a mancat ceva ani din elanul profesional. Este posibil sa fie chiar evenimentul care a schimbat complet traiectoria vietii mele profesionale si implicit personale. Au fost ani tare grei, financiar vorbind; eu nu mai eram copil si trebuia sa ma intretin, in acelasi timp nu aveam o afacere asezata. Am profitat in acei ani de orice sansa am primit ca sa invat ceva, nu m-am uitat la bani, ca sa zic asa, pentru ca oricum nu erau, si, la un moment dat, providenta mi-a zambit si am prins acel proiect pe care mi-am construit afacerea. Pe langa factorii externi, cred ca mai sunt tare importanti factorii interni, acele limitari pe care uneori ni le impunem singuri si aici este vorba despre lucru cu tine insuti, aici e mai complicat. Dar am spus mereu si o spun si acum: daca ai un psihic puternic, poti trece peste orice provocare.
Ce ii sfatuiesti din acest punct de vedere pe tinerii aflati la inceput de drum?
Sa fie flexibili, determinati, atenti si seriosi. Cred ca arhitectura si designul sunt profesii care ii curata fara mila pe cei neseriosi din randurile sale. Este o meserie care inca merge pe word-of-mouth si daca nu esti serios la un moment dat, nu prea mai ai pe unde sa te misti ca antreprenor.
Daca ar fi sa o iei de la inceput ai schimba ceva? Ce si de ce?
Nu cred. Imi este teama ca, daca as schimba ceva, nu as mai ajunge aici si nu stiu unde altundeva as putea sa fiu. Poate ca mi-ar placea sa fi fost eu insumi mai de treaba cu mine, mai ingaduitor cu greselile pe care le-am facut si mai rabdator.
Cum te diferentiezi tu in piata si cum vrei sa fie cunoscut brandul tau?
Imi place sa cred ca proiectele care ies din biroul nostru isi fac beneficiarii fericiti, fie ca este vorba despre cele rezidentiale sau cele comerciale. Ne propunem ca arhitectura si designul pe care le imaginam sa aduca mereu un plus in viata oamenilor, iar in cazul proiectelor rezidentiale, vrem ca in final oamenii sa ramana cu o «acasa» in loc de doar o casa. Imi place sa cred ca suntem seriosi, prezenti pentru proiectele noastre si stiu ca ne pasa la modul autentic de arhitectura pe care o imaginam si muncim mult pentru a fi si noi, si beneficiarii multumiti de proiect.
Cat de mult ai spune ca a fost afectata industria de design de interior de catre pandemie?
Pandemia a afectat totul si designul nu a facut exceptie, pana la urma este vorba despre mediul in care ne dezvoltam. Sunt influente in planul arhitecturii rezidentiale – noi am simtit o tendinta de parasire a orasului, a centrului, in favoarea caselor din zonele periferice. Cu siguranta sunt multi oameni care si-au pus casele la punct cu ocazia pandemiei. Acestea sunt cateva exemple observate de noi, insa implicatiile sunt multe si probabil unele dintre ele nici nu le vedem inca.
Tu cum te-ai adaptat?
Am trecut cursurile de la «Inside Academy» in online si a mers mult mai bine decat ma asteptam. Am petrecut starea de urgenta in casa, insa de la finalul acesteia nu am mai inchis biroul, pentru noi nu a mers prea bine work-from-home-ul. Suntem obisnuiti sa lucram impreuna cu ai nostri colegi, sa ne dam intre noi feedback in timp real si nu ne-am adaptat asa bine la munca online. In schimb, lectia pandemiei a deschis multe usi catre proiecte si colaborari din afara Bucurestiului, am vazut ca putem comunica bine cu ajutorul tehnologiei si avem in acest moment cateva proiecte superbe in alte orase.
Ce ti-ai propus la inceput cu Inside Academy si cum s-au schimbat pe parcurs planurile?
Ne-am propus mereu sa facem un curs non-formal in care sa putem transmite practic si teoretic din experienta noastra de designeri, catre oamenii care isi doresc sa atinga acest subiect si nu stiu cum. A fost o mare provocare sa structuram informatia astfel incat mai multi oameni, cu motivatii diferite, sa plece cu cat mai mult de la curs. Suntem la a 8-a editie si pana acum s-a dovedit ca am facut o treaba buna; am avut cursanti care erau studenti la Facultatea de Arhitectura, care voiau sa isi amenajeze locuinta si desigur, oameni care isi doreau sa faca design sau sa traiasca din domenii conexe designului de interior – si toti au plecat multumiti si cu informatii noi de la acest curs.
Spuneai de asemenea ca creativitatea este un muschi pe care oamenii il pot dezvolta. Prin urmare, consideri ca orice om poate fi creativ? Te rog sa ne explici.
Cred ca toti ne nastem creativi in anumite directii. Eu vad creativitate in absolut orice, in IT, tehnologie, contabilitate, management, absolut orice parcurs professional de succes ajunge asa datorita creativitatii, acelui lucru pe care il faci tu diferit, mai bine, mai altfel, decat restul. Si da, cred ca, antrenand gandirea creativa, putem deveni si noi mai talentati, ca sa spun asa. Spre exemplu, fiind designer poti face multe lucruri ca sa incurajezi creativitatea, poti sa calatoresti, poti merge la expozitii, filme, teatru, poti citi, poti cerceta, practic orice faci pentru mintea ta te inspira si de acolo este trial&error pana reusesti sa faci ceea ce iti imaginezi.
Ce inseamna pentru tine design interior de calitate si creativ?
Inseamna un spatiu cu emotie si atmosfera, inseamna un spatiu functional, care te surprinde dar unde te simti confortabil, inseamna surpriza.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.