Diana Udrea (Colegiul National Mihai Viteazul): “Ca profesor de Informatica, am considerat ca ceea ce se face in curricula obligatorie este extrem de putin pe langa ceea ce pot sa realizeze copiii, cu ajutorul notiunilor de Programare.”

Ne plangem adesea ca Invatamantul e uitat si imbatranit, ca nu se fac destule lucruri, pentru educatia tinerilor, in Romania. Din aceasta perspectiva pare cu-atat mai interesant interviul cu d-na  Diana Udrea, Profesor Informatica @ Colegiul National Mihai Viteazul. D-na Profesor Udrea conduce un program aplicativ, cu implicatii multiple. Elevii care intra in acest program ajung sa participe la competitii internationale de Robotica si nu numai, iar astfel sa-si clarifice optiunile de cariera mai devreme si in cunostinta de cauza.

un interviu de Marian Costache

Ce este First Tech Challenge? Cum ati ajuns sa gestionati destinul acestei competitii, in Colegiul National Mihai Viteazul?

First Tech Challenge este o competitie de Robotica, internationala, organizata de catre SUA. Programul First cuprinde trei divizii, pentru gimnaziu – First Lego League pentru adolescentii de liceu – First Tech Challenge si pentru studenti e o competitie mai mare – First Robotics Competition (FRC).

Competitia a ajuns in Romania in anul 2016, printr-un program al Asociatiei “Natie prin Educatie”, pentru adolescentii de liceu. La aceasta competitie s-au inscris in prima faza, in primul an de competitie, 54 de echipe, la nivel national. Competitia a avut un extrem de mare succes, in al doilea an s-a ajuns la 120 de echipe, iar apoi s-a ajuns, in nici 3 ani de zile, la 200 de echipe.

Noi am participat la aceasta competie inca din primul an, din 2016. Am infiintat echipa Qube. cu elevi din Colegiul National Mihai Viteazul. In urma cu doi ani, am infiintat si a doua echipa, Ignite., tot cu elevi din Mihai Viteazul, si am incercat sa promovam valorile pe care se bazeaza aceasta competitie la nivel international si anume valorile STEM: Science, Technology, Engineering & Mathematics.

Am considerat ca in afara curriculei scolare obligatorii este absolut necesar ca elevii sa dezvolte si alte competente si abilitati, iar aceasta competitie era inca o oportunitate, de a avansa cunostintele lor obligatorii, la nivel aplicativ, construind roboti. Asa am luat contact cu primele competitii de Robotica la nivel national. Scopul nostru a fost inca de la inceput de a mentine in primul rand valentele pentru educatie cu care sunt obisnuiti elevii acestui colegiu, sa-si dezvolte creativitatea, spiritul inovativ si mai ales originalitatea, punand chiar pe locul 2, posibilitatea unor premii si trofee. An de an am performat, participand la competitii internationale.

Ce anume v-a determinat sa porniti aceasta initiativa? Ce anume vi s-a parut ca lipseste din viata elevilor?

Ca profesor de Informatica, predand o materie care se schimba extrem de rapid, am considerat ca ceea ce se face in curricula obligatorie este extrem de putin pe langa ceea ce pot sa realizeze copiii, cu ajutorul notiunilor de Programare. Astfel am considerat ca o competitie, care le da ocazia sa aplice notiunile de Programare, de Fizica, de Chimie chiar, tot ce tine de Inginerie, intr-un mediu aplicativ in care ei pot sa vada efectiv un produs, este absolut necesara si benefica de introdus si in cadrul liceului.

Acesta a fost principalul motiv, pentru care am infiintat aceste echipe, si am implicat elevii si in competitia de Robotica din cauza lipsei de proiecte cu caracter aplicativ.     

De ce First Tech Challenge?

First Tech Challenge este momentan prima si singura competitie oficiala de Robotica, din tara noastra, competitie destinata elevilor de liceu care are un challenge anual. Nu este comparata, de exemplu, cu o olimpiada de Informatica, unde copiii stiu ca an de an au de rezolvat niste probleme si atata tot.

Competitia de Robotica are un challenge nou, in fiecare an, tema comunicata din SUA, de catre organizatorii oficiali, in luna Septembrie. Aceasta tema este challenge-ul pe care trebuie sa-l indeplineasca robotul, pentru anul competitional urmator.

Adrenalina este cu atat mai ridicata cu cat dorinta de a descoperi noi orizonturi in constructia robotului, conform noului challenge, este cea care ii va calauzi luni de zile pe adolescenti, in parcursul concretizarii noilor idei si proiecte.

Atunci pentru ei este tot timpul o provocare, asteapta aceasta tema cu inima la gura in Septembrie, ca sa vada ceea ce vor face un an de zile. Un robot nu se construieste intr-o luna, se construieste in 8 luni, se asteapta competitiile oficiale, unde se poate participa, ca ei sa poata sa-si vada produsul “in ring”, sa vada ce efecte a avut munca lor, cat de competitivi sunt, iar asta este o mandrie pentru ei ca elevi si evident si pentru noi ca profesori, prin faptul ca-i putem sprijini.

Care sunt beneficiile unui astfel de program?

Beneficiile participarii la o astfel de competitie sunt numeroase si extrem de importante, pentru elevi. Plecam de la premisa ca in afara de consolidarea cunostintelor obligatorii, de la scoala, ei au o orientare foarte vasta asupra a ceea ce urmeaza sa parcurga, dupa terminarea liceului, spre ce facultate trebuie sa se-ndrepte.

Asa cum eram obisnuiti, elevii de liceu se orienteaza in clasa a 12-a, cel mai devreme in clasa a 11-a, catre ce facultate vor sa urmeze. In urma participarii la aceasta competitie, am avut surpriza sa vad ca elevii inca din clasa a 9-a si-au stabilit domeniul pe care ei vor sa-l urmeze. Pentru ca erau extrem de implicati si extrem de pasionati de domeniul tehnologic.

Acesta a fost principalul motiv care m-a determinat sa-mi doresc sa-i indrum si sa-i mentorez, in vederea participarii nu numai la competitii nationale, ci si la competitii internationale.

Beneficiul participarii la competitiile internationale, nu numai de Robotica, este real. Sutem extrem de activi si prezenti la competitii de Programare si interdisciplinare consecrate, precum American Computer Science League (ACSL), competitie la care participam in ultimii 4 ani, de fiecare data in etapa finala, din SUA.

#beneficiu

Participarea la aceste competitii a adus un beneficiu imens in viziunea elevilor si a parintilor totodata, pentru faptul ca am incercat in SUA, odata cu participarea la competitii, sa profitam de faptul ca eram pe taramul institutiilor de top in domeniul IT si sa vizitam principalele universitati de prestigiu.

Astfel elevii au avut oportunitatea de a lua contact cu modul in care se lucreaza in laboratoarele de cercetare si de robotica de la MIT, Harvard. Am mers de asemenea in Los Angeles, la Stanford University, deci la principalele universitati, pe care elevii viseaza sa le acceseze in general, doar din ceea ce citesc, doar din ceea ce au auzit. Ei au vazut efectiv ceea ce se-ntampla acolo, cum se desfasoara o activitate intr-un laborator de Robotica, la MIT.

Acesta cred ca a fost punctul forte al echipelor noastre si al elevilor nostri, participand la aceste competitii, si al parintilor totodata, pentru ca au vazut o orientare foarte rapida a copiilor, catre ceea ce vor sa urmeze.     

Cat de greu este sa participati la un astfel de proiect?

Daca ma intrebati pe mine, individual, pot sa-mi asum ca este extrem de greu. Uitandu-ma la elevii mei si vazand bucuria la sfarsit de sezon, pe fetele lor, efectiv in fiecare an se spulbera orice greutate, orice regret sau sentiment de amaraciune, de apasare de cat de greu a fost in sezonul anterior. Rezultatele lor sunt ceea ce te fac implinit, ca profesor.

Este greu pentru ca participarea la competitie necesita foarte multa munca, in primul rand, dar munca nu ar avea succes fara o finantare direct proportionala, cu pretentiile pe care le avem de la competitia respectiva.

Un robot trebuie sa respecte reguli foarte clare, impuse de regulamentul oficial, atat asupra constructiei, cat si asupra materialelor pe care trebuie sa le folosim. Materialele se achizitioneaza in mod exclusiv de la producatori din SUA, foarte putine sunt piesele pe care le putem achizitiona de la furnizori din Europa. Tocmai de aceea elevii nostri au fost extrem de creativi si an de an isi pun in aplicare creativitatea, folosind componente si piese custom, facute la imprimante 3D.

#imprimanta3d

Acesta a fost un aspect pe care l-am dezvoltat inca din primul sezon, pentru ca elevii de liceu nu fac in programa scolara proiectare 3D sau folosirea unei imprimante 3D. Atunci, pe langa cunostintele teoretice, ei au avut de folosit o imprimanta 3D, de proiectat piese 3D pentru robotii lor.   

Acum… este usor sa vorbim despre imprimante 3D, dar cand nu le avem este extrem de greu. Deci, incepand cu primul sezon am luat contact cu ceea ce inseamna lipsa fondurilor materiale, pentru realizarea unui robot competitiv.

De la piese, de la inexistenta unei imprimante 3D performante, la lipsa fondurilor pentru a pleca la o competitie internationala, toate acestea ne-a facut pe noi ca mentori sa ne organizam rapid, cu viteza luminii pentru ca timpul nu asteapta, iar copiii realizau munca lor extrem de rapid si trebuia sa ne plasam la competitii internationale. Aceasta situatie a fost decisiva in al doilea sezon, cand am castigat Campionatul National de Robotica si am primit vestea ca trebuia sa ne prezentam la Campionatul Mondial de Robotica, din SUA.

#fonduri

Plecarea cu o echipa de 15 membri si un robot, in SUA, nu este extrem de simpla, mai ales cu lipsa de fonduri, cu achizitionare de bilete si cazare, pe ultima suta de metri. A fost un heirup pe care l-am dus la bun sfarsit, pentru elevii nostri. Participarea atat la concursurile de robotica cat si cele de programare au fost cele care ne-au deschis apetitul tuturor, elevi si profesori, de a participa cat mai des la competitiile internationale.

Echipa noastra s-a clasat, in toti acesti ani, pe primul loc in Romania. In fiecare am am participat la competitii din SUA, Rusia, Coreea de Sud, Spania. In SUA am participat si la Computer Science League, iar de fiecare data ne-am obisnuit sa ne intoarcem premianti.

Este greu sa participam, este si mai greu sa ne mentinem intr-o pozitie de top. Atunci a trebuit sa gasim solutii alternative, pentru a ne gasi proviziile, an de an din timp, pentru ca elevii sa nu duca lipsa de fonduri, de piese, de absolut orice pentru a creiona, de la prima faza pana la cea finala, robotul visat.

#quberobotics

Acesta a fost motivul pentru a infiinta Asociatia QUBE Robotics, cu ajutorul a doi colegi de-ai mei din Colegiul National Mihai Viteazul, profesori de Fizica si respectiv de Limba Romana.

Competitia de robotica prevede realizarea unui caiet tehnic (engineering notebook), extrem de important, as putea spune ca la nivel international este mai important decat realizarea robotului in sine. Este o carte stiintifica, poate chiar mai vasta decat o lucrare de diploma, in care elevii isi documenteaza tot ce-au facut la robot, de la prima creionare pe caiet.

Pentru realizarea unui astfel de caiet tehnic au trebuit extrem de multe cunostinte, de Marketing, de Publicitate, cunostinte pe care nu le aveam nicunul dintre noi, ca profesori sau ca elevi. Le-am invatat din mers, cu totii.

Creativitatea si plasarea unui profesor pe parte umana a fost absolut necesara, in realizarea unui astfel de caiet tehnic competitiv, ceea ce ne-a adus in multe sezoane premiul cel mare, Inspire, premiu care te lanseaza in mod obligatoriu la Campionatul Mondial.

Cui merita sa multumiti pentru parcursul de pana acum?

Parcursul nostru, inca din al doilea sezon de Robotica din Romania, a fost sustinut indeaproape de principalul nostru sponsor, o fabrica de masini-unelte din Pitesti (IPAD) , sponsor care ne-a fost aproape atat cu piese cat si cu fonduri, fara de care elevii nostri nu puteau realiza ce si-au propus, sponsor pe care-l avem de fiecare data alaturi si care ne-a si insotit la unele competitii, pentru a putea sa vada concret nevoile elevilor.

In afara de acest sponsor important, firma IPAD, Natie prin Educatie, principalul organizator al competitiei din Romania, este de fiecare data alaturi de noi, ca de altfel alaturi de toti elevii din Romania, care participa la competitie, sustinandu-ne cu absolut tot ce este nevoie – organizare, mentorat, idei, absolut orice.

Sponsorii sunt diferiti, de la an la an, dar tinem sa le multumim absolut tuturor, pentru ca au intelegere fata de acesti elevi, care fac benevol proiecte, care credem noi ca sunt de viitor. Repet, unii dintre ei si-au dezvoltat competentele de la Robotica, ajungand si in Campionatul European de Securitate Cibernetica.

Ne mandrim cu un astfel de membru, elevul Mihai Dancaescu care anul acesta a fost capitanul Echipei Nationale a Romaniei de Securitate Cibernetica, reprezentand tara la Campionatul European de Securitate Cibernetica din Praga, si mai mult ca sigur vom auzi de el si in anii urmatori, pentru ca a fost admis la Universitatea MIT, din SUA.