Norbert: “Tot ce vad necesar este ca nivelul de oportunitati sa se ridice la nivelul talentului oamenilor din industrie”

Norbert Fodor e regizor, dar asta nu exclude posibilitatea de a-si filma si scrie productiile, unde situatia o cere.

Tot din categoria productiilor recente se numara si videoclipul pentru The Amsterdams, The Humming Song. Imi este drag, pentru ca mi-am dorit de mult sa construiesc un univers dark, cyberpunk, in Bucuresti, spune Norbert.

Cand vine vorba de piata autohtona, crede ca regizorii comerciali incep sa mimeze stilurile vizuale occidentale, ceea ce ajuta proiectele, intr-o piata oarecum conservatoare.

un interviu din seria #reinventyourself #reinventyourbusiness

Cand ti-ai dat seama ca vrei sa te apuci de regie?

Am vazut filmatul cu camera si regia ca pe un lucru unitar de cand am pus mana pe camera prima oara, adica pe la 13 ani. Astazi, imi este mai ofertant sa am un om de incredere pe imagine, langa mine, ca sa-mi pot distribui atentia mai uniform.

Au fost 2 ani nebuni, plini de restrictii. Cum i-ai traversat, care au fost cele mai bune si cele mai rele lucruri, profesional, dar si personal?

Sunt obisnuit sa ies, umblu mult, ma intalnesc cu oameni. Lockdown-ul a fost un blocaj din punctul asta de vedere. In afara acelei perioade, pandemia a fost un accelerator al cererii de piata pe zona de productie video comerciala.

Cum arata o zi de munca a unui regizor?

Lucrez tot timpul, activ sau pasiv. Chiar daca nu sunt prins intr-un proiect, urmaresc alte surse, fabric solutii pentru idei mai vechi. Cand lucrez activ, e multa organizare, negociere, de multe ori gasit solutii fara avand multe resurse disponibile. I’m lovin’ it. E tot ce mi-am dorit.

Ai lucrat mult si in afara, care ar fi principalele diferente intre cum se intampla lucrurile acolo vs. aici?

Atitudinea oamenilor este un punct definitor in evolutia calitatii produselor romanesti.

M-am hranit cu spiritul deschis al oamenilor, cu o senzatie ca posibilitatile sunt nelimitate. Viata e mai vibranta. Imi doresc mult sa ma pot reintoarce la acea energie si la acel mod de a aborda problemele.

Cum e piata de regizori de la noi? Pe cine urmaresti, cine iti place si ce ai schimba daca ai putea?

Exista piata de cinema si cea comerciala, distincte, si bine definite. Cred ca cinema-ul romanesc este abordat de piata comerciala tot mai mult, iar asta aduce o gura de aer ce, pe viitor, va rezona constructiv pana si in cele mai arthouse proiecte.

Regizorii comerciali incep sa mimeze stilurile vizuale occidentale, ceea ce potenteaza look-ul proiectelor. Suntem conservatori in concepte de cele mai multe ori, insa lucrurile migreaza in directia buna.

Cum e mai bine, freelancer sau angajat la o casa de productie?

Oameni noi, experiente noi, skill-uri noi. Don’t seek comfort.

Cam cate zile pe luna ai filmari si ce faci in restul timpului?

O zi de filmare poate inseamna o saptamana de munca in spate. Este o variabila ce fluctueaza constant, si asta-mi face jocul si mai interesant. Organizarea timpului poate fi un joc in sine.

Zi-ne de cele mai recente proiecte si ce ai decoperit la fiecare din ele.

Clipul pentru The Amsterdams imi este drag, pentru ca mi-am dorit de mult sa construiesc un univers dark, cyberpunk, in Bucuresti. Ma bucur ca le-a placut propunerea mea baietilor din trupa, si ca a iesit ce ne-am planuit. Lumea a lucrat la el cu drag, si asta se simte in produsul final.

Al doilea este un proiect soon to be released, Lit Appeal. Am reusit sa pun in practica un alt concept la care visam de ceva vreme, si anume, sa construiesc un scurt-metraj, pentru un produs, pe baza unui scenariu (scris de mine in cazul asta), ca o forma alternativa de advertisement, tip brand-urilor mari de fashion. A fost un proiect serios, cu buget solid, produs de StaySharp Film, in care am lucrat cu oameni foarte talentati.

Public pe www.norbert.one toate proiectele, fiti pe faza.

In ultimele luni ai apucat sa faci 2 videoclipuri, vrei sa insisti mai mult pe zona asta?

Clar! Mi-ar placea, pentru ca sunt proiecte fun si au timp relativ scurt de productie. E un joc de creativitate pe steroizi.

Pe ce site-uri stai ca sa-ti alimentezi inspiratia de zi cu zi? Dar carti?

Momentan citesc Desfatarile si Mahnirile Muncii de Alain de Botton, dupa care ma intorc la Arhipelagul Gulag de Aleksandr Solzhenitsyn, iar de vizionat, jonglez intre Vimeo si Criterion Channel.

Ce planuri ai pentru 2022?

L-as intreba pe 2022 ce planuri are pentru mine, pentru ca sunt pregatit.