Hypno: “E un moment in care o idee de executie poate schimba mult fata produsului final; avem si tehnologia la indemana”

Regizorul Hypno a intrat deja cu un picior in viitor, iar in prezent se foloseste de conceptul și designul metaversului pentru un spot, dar spera ca productiile de acolo vor arata si ele mai bine pe masura ce mediul se imbunatateste.

L-am prins in pauza dintre doua spoturi ca sa-l intrebam ce a mai facut in ultima perioada, pe unde mai iese in timpul liber si ce mai zic clientii in primul an postpandemic. De la el am aflat ca nu Romania e de fapt raiul producatorilor din vest care vor sa salveze un ban, ci mai degraba, Bulgaria, Serbia, Georgia sau Ucraina inainte de razboi.

un interviu in exclusivitate pentru WeInvent, din seria #reinventyourself #reinventyourbusiness

Cum a fost iesirea din pandemie, cum s-au schimbat lucrurile in piata?

La fel de brusca asa cum a fost si intrarea. dupa 2 luni de lucrat online si izolare, m-am trezit la o filmare cu oameni imbracati in cosmonauti si cu un set care mirosea a dezinfectant. Cand imi aduc aminte cum arata setul, ma pufneste rasul. Piata si-a modificat putin dinamica, in sensul in care nu mai exista o predictibilitate a proiectelor. Mi se pare ca toata lumea din industrie reactioneaza mult mai impulsiv.

Ce diferente marcante crezi ca sunt fata de acum 3 ani, cand lumea era oarecum normala, fara razboi si virus la tot pasul?

Lumea nu era nici atunci normala doar ca eram mai atenti unii cu ceilalti. Acum au cazut multe filtre si suntem mult mai directi, ceea ce face interactiunea mai dificila dar poate creste creativitatea. Frica poate naste si lucruri bune.

Cum te-ai schimbat tu ca om in toata perioada asta?

Am devenit si mai nesimtit, dar sper ca sunt si amuzant.

Mai e Romania raiul producatorilor de film de peste tot, in materie de preturi sau s-au mai schimbat lucrurile si aici?

Nu cred ca a fost vreodata… si in primul rand din cauza sistemului care nu a facilitat niciodata productiile straine, asa cum o fac cei din jurul Romaniei… peste tot exista facilitati pentru cei care aduc business in tara, mai putin aici. Producatorii prefera tarile din jurul nostru. Ucraina a fost regina service-ului pana in razboi. Bulgaria si Serbia sunt mult mai frecventate de straini decat Romania si in ultima perioada Georgia pare ca prinde viteza. Noi preferam in continuare pozitia ciobanului din Miorita.

Free time – pe unde iesi, ce faci extra job?

Imi place sa vad orasul noaptea si sa merg ditr-un bar in altul, sa simt vibe-ul. Din cauza programului de munca, se intampla din ce in ce mai rar. Bucurestiul are cateva baruri si cluburi dar anul asta e destul de pop up; petreceri se intampla peste tot si doar tu trebuie sa te prinzi ce groove ai in seara aia.

Ce productii ti-au ramas pe retina recent?

Pe format scurt sau mediu (publicitate sau clipuri) apar zilnic cateva (daca nu chiar 10) care ma fac invidios in mod pozitiv. Sunt din ce in ce mai multe si e normal sa fie asa.

In zona de film, mi-a placut mult Boiling Point (cred ca e pe HBO) iar ca seriale Pentaverate si Tokyo Vice

In ce relatie esti cu social media?

Hate/Love/Hate… nu o mai privesc ca pe un apedince, ci ca pe o parte integranta din viata… tool de comunicare, de inspiratie, de prietenie si o masiva pierdere de timp. E alegerea fiecaruia.

Cum s-au schimbat bugetele de productie in ultima perioada, au revenit la normal sau inca lumea e precauta?

Clientii sunt mai atenti cu banii pe care ii cheltuiesc si toata lumea e mai precauta, in general. In ultima perioada productia a devenit mai eficienta (cel putin la casele de productie cu care eu lucrez) si mai creativa. Nu se mai merge pe cai deja batataorite ci se cauta solutii care sa imbunatateasca spotul. E un moment in care o idee de executie poate schimba mult fata produsului final; avem si tehnologia la indemana.

Tehnologia se misca rapid, unde vom fi peste 5 ani?

Cu siguranta ca se vor schimba regulilie jocului in momentul in care calitatea Meta va creste si va reprezenta o optiune reala pentru timpul liber. Momentan traim varianta beta a metaversului. Voi face in curand primul proiect in metaverse si pare foarte interesant si freestyle… pot sa ma joc mult mai mult, insa sunt multe limite grafice. Nu stiu unde vom fi peste 5 ani, Sper ca in pace.

Cum vezi in general TV-ul de la noi? Sau stai mai mult pe net?

Nu prea urmaresc programele TV pentru ca am alternativa streamingului si prefer sa-mi aleg eu continutul. Dar la un zapat superficial, TV ul din Romania pare decent si iluminat… mai putin cateva posturi care par ca emit din perioada Tele7ABC.