Serban Alexandrescu a «lovit» din nou cu un articol de final de 2009/inceput de 2010.
Daca aveti parola si vreti sa-l cititi mot-a-mot intrati aici.
Daca nu, va fac eu un rezumat, stiti doar ca-s fan.
In primul rand, el trece in revista niste previziuni publicitaro-economice pe care le-a avut in 2009, si care nu prea i s-au adeverit. Si incep exemplele.
Se astepta ca in 2009 vor creste sesizabil bugetele de digital. N-a fost chiar asa.
A crezut ca unii marketeri vor sesiza in 2009 momentul prielnic de a lua ieftin cota de piata cand toata lumea sta la cutie, speriata. N-a fost sa fie asa.
A crezut ca unele companii si-au negociat in 2009 bugetele la sange pentru ca pur si simplu nu mai aveau de unde sa dea agentiilor. “Dar a venit noiembrie si agentiile au vazut cum – brusc – cei mai duri sau mai disperati negociatori au avut deodata destui bani ramasi, de spart presto pana la sfarsitul anului”.
A crezut sincer ca orice client care te cheama intr-un pitch, chiar vrea sa faca ceva si ca are un buget alocat pentru asta. N-a fost sa fie. El spune ca probabil 50% din toate licitatiile organizate nu au avut finalitate. Iar din cele cu finalitate, tot cam in 50% din cazuri agentiile inca asteapta banii, unii dupa mai bine de jumatate de an de la livrare.
Asadar, unele lucruri pe care le-ar fi putut schimba criza nu prea s-au schimbat in 2009. Pentru 2010, el nu mai are aceleasi asteptari. Am intrat in anul imprevizibilului.
Oare ne ajuta sa fim sceptici pana la capat sau mai bine sa speram ca advertising-ul va redeveni o industrie in care inca ne putem lauda ca lucram?
Categorii:Criza
Am observat o tendinta in mintea multora de a ingnora criza si de a nu vorbi despre ea. E ca o boala pe care nu vrem sa recunoastem ca o avem sau care se agaveaza daca vorbim despre ea. Oamenii dau mult vina pe criza in diverse ocazii. Nu e chiar asa. Da, poate au fost momente cand unele lucruri nu se mai vindeau ca inainte dar acum cu putina publicitate se misca treaba. Nu este acum rau. Era inainte prea bine cand mergeau masinile de tipar in 3 schimburi. Nici acum nu e foarte rau. Se poate si mai rau. Intotdeauna se poate si mai rau. Acum e normal.
@ Dragos,
Dupa parerea mea si nu numai, criza a scos la rampa „finantistii”, carora li s-a repartizat rolul de a „cosmetiza” cifrele si indicii, in asa fel incat companiile sa arate inca bine, chiar si in conditiile unei drastice scaderi a vanzarilor.
Din pacate acest gen de specialisti au o singura obsesie si anume sa taie costuri, mai ales bugetele de Marketing. Cifrele companiilor au aratat bine la final de 2009, brand-urile nu ! S-au pierdut major cote de piata.
Cine a comunicat, chiar si in conditii de criza, a crescut business-ul ca si cota, investind sume absolut modice pentru asta …