articol de Cezar Baciu
O psihodrama total neobisnuita pentru un mare producator mondial, ale carui actiuni fac parte din indicele principal (CAC 40) al unei foarte mari burse europene (cea de la Paris). La mijlocul lui octombrie anul trecut, directoarea financiara Cécile Cabanis, una din cele mai aprige sustinatoare ale lui Emmanuel Faber, pleaca de la Danone. Detinatori minoritari, fondurile activiste, Bluebell mai ales, dar si mai influentul Artisan Partners, reclamau furibund schimbarea PDG-ului de la Danone. Insusi Franck Riboud, fiul intemeietorului Danone, mentorul lui si cel de la care a mostenit „tronul” in 2017, s-a intors impotriva lui Faber.
Golgota lui Faber
Situația grupului nu parea a fi dezastruoasa din punct de vedere economic. Chiar daca Bursa a picat cu peste 30% într-un an 2020 (anul covidulu!), marja operationala a scazut doar de la 15,2 la 14% într-un an. Faber a dat vina, cu subiect si predicat, pe pandemie pentru această performanta slaba. Analistii financiari, la randul lor, considera ca cresterea rapida a marjei din ultimii ani (de la 12,6 la 15,2% între 2014 si 2019) a fost mai putin legata de o crestere sanatoasa stimulata de inovatie decat de o politica de reducere de costuri. De aici si reactia adversa.
Dar sa nu comparam merele cu perele. Daca concurentii s-au descurcat mai bine decat Danone, acest lucru se datoreaza in special activitatilor stimulate de pandemie: hrana animalelor si cafeaua pentru Nestlé sau produsele de igiena pentru Unilever. Acționarii au, de asemenea, amintiri scurte, deoarece prețul acțiunilor a crescut destul de bine în ultimii ani, atingand un varf în septembrie 2019… iar castigurile pe actiune au crescut cu 50% in decurs de cinci ani, mai repede decat sectorul.
Misiune vs. bani
Actionarii au votat peste 99% din noul sau statut de „companie cu misiune”, dar acum prima companie din CAC 40 care paseste pe aceasta cale poate fi și ultima. Pentru ca aceste frumoase obiective nu numai ca nu vand mai mult iaurt sau apa în vremurile covidului, cand toata lumea este îngrijorata de sanatatea, dar chiar si fondurile etice de investitii, care odinioara erau populare, nu favorizeaza Danone mai mult decat concurentii sai.
Alegerile sale strategice au fost doar pe jumatate convingatoare, chiar daca cifrele sale de afaceri au aratat relativ bine în ultimii cinci ani. In ceea ce priveste lactatele, „inima” Danone, s-a cautat inovatia de ruptura, dar ceea ce s-a realizat a fost doar reactiv, nimic proactiv. Pariul lui Faber pe dezvoltarea laptelui alternativ (vegetal) a fost, eufemistic vorbind, doar foarte optimist. Apele minerale au inca viitor (iar folosesc eufemisme groase), iar sectorul nutritiei sanatoase nu a mai crescut. Si deasupra tuturor, a fost un manager rigid, foarte rigid…
Faber se apara. Cu sase luni înainte de covid, actiunile Danone a atins cel mai inalt nivel istoric”. Fostul sef al grupului explica in „Les Echos”, aratand o viziune care depaseste pura cautare a profitului, si asta în ciuda „presiunii” rentabilitatii. „Aceasta presiune nu este incompatibila cu faptul ca o companie produce sens si ca nu lucreaza acolo doar pentru a castiga bani”, noteaza el, si adauga ca „sensul este un avantaj competitiv”. El sustine, de asemenea, ca crede „profund în virtutile economiei de piata”, care este „cel mai bun mecanism pentru companii pentru a produce inovatii durabile”.
Alta Marie cu aceeasi palarie?!
Putin cunoscut în Franta, noul director general Antoine de Saint-Affrique a trecut prin Unilever si Barry Callebaut. El preia conducerea grupului agroalimentar Danone in mijlocul unei crize de guvernanta. Pe 22 aprilie, Antoine de Saint-Affrique a creat o surpriza majora prin anuntarea plecarii sale din Barry Callebaut, liderul mondial în cacao, pe care o conducea din 2015. Fusese ales cu atentie de catre firma de „vanatori de capete” Spencer Stuart.
O consacrare pentru acest absolvent în varstă de 56 de ani al Ecole Supérieure des Sciences Economiques et Commerce (Essec) și Harvard Business School. După o cariera dedicata in intregime produselor de larg consum si desfasurata in mare parte in cadrul grupului Unilever. Paradoxal, de Saint-Affrique are o notorietate minuscula in Franta, din cauza unui parcurs profesional foarte international. A lucrat in SUA, dar și în Rusia, ca si in Europa de Est, inainte de a ateriza in Elvetia.
#ciocolatadurabila #lapteetic
Nu exista nicio indoiala ca domnul de Saint-Affrique va fi subliniat in candidatura sa angajamentele luate de Barry Callebaut in favoarea „ciocolatei durabile”. Un subiect sensibil atunci cand aceasta industrie este adesea evidentiata pentru impactul sau asupra mediului cu defrisarile galopante din Africa și problemele societale legate de munca copiilor și de subevaluarea materiei prime in valoare a platilor catre producatori. Compania cu sediul la Zurich si-a stabilit obiective specifice, cum ar fi scoaterea din saracie a 500.000 de plantatori de cacao pana in 2025.
Noul CEO al Danone va trebui sa aduca la viata dublul proiect economic și societal teoretizat de fondatorul Antoine Riboud și preluat de succesorii sai Franck Riboud și Emmanuel Faber. In timpul procesului de selectie, problema salariului a generat si ea discutii aprinse. Veniturile lui Saint-Affrique au atins un maximum de 6,3 milioane de euro in perioada 2018-2019, înainte de a scadea la 4,8 milioane de euro un an mai tarziu, potrivit cifrelor publicate de Barry Callebaut. Compensatie mai mare decat cea platita lui Faber în rolul sau de CEO al Danone.
Cu toate acestea, trecerea de la o companie de 12.000 de oameni cu venituri de 6,3 miliarde de euro la un gigant care angajează 100.000 de oameni și are o cifra de afaceri de 23 miliarde de euro nu este o sarcină ușoară. Mai ales că Danone a trecut printr-o criza de guvernanta fara precedent. Saint-Affrique va avea nevoie de toate abilitatile sale de pasionat de navigație pentru a prelua carma Danone acum, cand toate oceanele sunt agitate. Afabil, zambitor, el afiseaza un profil linistitor care a sedus, in speranta revenirii la calm în cadrul companiei bulversate. Acest profil clasic de CEO va putea sa mențina de bunăvoie spiritul „rebel” al afacerii agroalimentare?
Concluzie:
Unele institutii financiare si-au modificat recomandarile in ceea ce privesc actiunile Danone de la „neutru” la superperformanta” (Oddo BHF), in timp ce altii (Berenberg) isi sfatuiesc clientii sa vanda cat mai repede, estimand ca titlurile listate pe Euronext vor sub-performa in urmatorii doi ani…
Categorii:bonjourretail, Criza, News, Opinii
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.