Inovatia (NU) rezulta din accidente norocoase!

Citeam astazi un articol in “DailyBusiness”, legat de inovatie si de felul in care acest fenomen este administrat in companii. Articolul are la baza un studiu elaborat de PriceWaterhouseCoopers.

Aici se discuta in jurul celor 7 idei gresite, care opereaza in mintile managerilor din companii de nivele diferite, cand vine vorba de inovatie.

De altfel, cea mai deplasata dintre ele, mi se pare cea conform careia “inovatia rezulta doar din accidente norocoase”!

Poate, pe vremea cand nu se-ntamplase acest salt tehnologic, care a facut lucrurile atat de complexe … Poate Penicilina, Radiografiile, Pilele Electrice, Fonograful sau mai stiu eu ce alte inventii pionier, sa se-nscrie in categoria asta.

In acest moment, inventiile sunt rodul muncii unor colective extinse multi disciplinare si nu mai sunt de mult opere ale unui singur om/inventator. Prin urmare, daca Noutatea ar aparea numai accidental ea nu ar putea fi identificata ca atare. De aceea mi s-a parut foarte interesanta declaratia lui Paul Polman, CEO Unilever.

Acesta recunoaste importanta Inovatiei si o identifica drept rezultatul unui proces de durata, al unei munci continue si sustinute, de continua perfectionare.

In ziua de azi nu mai navaleste Inovatia peste nimeni daca nu a transpirat pentru asta …

Printre cele 7 idei gresite din articol se mai numarau: Middle managerii sunt aliatii “naturali” ai inovatiei; Talentele lucreaza pentru bani; Cu cat este mai deschis, cu atat procesul creativ este mai putin disciplinat; Business-urile stiu de cata inovatie au nevoie;Inovatia nu poate fi masurata.

Parerile de pe acest blog reprezinta viziunea companiei MVcom. Orice feedback din partea dumenavoastra este binevenit.