Sfarsitul parolelor, asa cum le stim

Google, Apple, Motorola si inca vreo cativa giganti IT s-au gandit sa duca securizarea identitatilor virtuale spre nivelul urmator. Mai exact se preconizeaza o deplasare catre coordonatele biometrice ale indivizilor, ca baza pentru viitoarea generatie de parole.

password login page

Concret, Gigantul Google propune doua variante: identificarea pe baza amprentei sau introducerea intr-un port USB a unui ID card numit „Yubikeys”. Fabricat binenteles in China, as completa eu.

PayPal, alaturi de alte companii din Consortiul FIDO Alliance, a realizat un sistem prin care utilizatorii de smartphone-uri se pot identifica prin atingerea ecranului cu vârful degetelor.

Seful departamentului de cercetare de la Motorola (Regina Dugan), a propus o soluţie mai futurista, anume inghitirea unei pastile cu microcip, care se activeaza în contact cu acidul gastric, emitand un semnal radio unic. „Eu înghit în fiecare dimineata cate o pastila cu vitamine. Ce ar fi daca as lua o pastila de autentificare?”, a spus Dugan la o conferinta de tehnologie din California.

Acum eu nu stiu ce orizont de timp ne desparte de momentul in care securizarea conturilor noastre online va fi facuta utilizand coordonatele biometrice. As fi tentat sa cred ca vreo 5-10 ani ne despart de acel moment. Ce pot sa-mi imaginez insa este faptul ca multitudinea de identitati false, ce stau la baza numeroaselor fraude pe internet, va fi obligata sa dispara.

Cu cat internetul devine tot mai important si omniprezent in viata noastra, cu-atat trebuie sa fie mai protejat de abuzuri de tot felul. Probabil ca mai dureaza pana cand panourile publicitare ni se vor adresa pe strada sau in galerii comerciale, la fel ca-n “Minority Report”, dar ziua aceea pare tot mai aproape.