Mirosul ca arma

articol de Marian Costache

In urma cu ceva vreme scriam aici despre mirosurile periculoase.

Spuneam atunci ca este greu sa te gandesti la un miros ca fiind infricosator si totusi exista mirosuri care-i fac pe oameni vigilenti si-i tin intr-o stare de alerta. Reactia naturala a noastra nu este aceea de “face-and-fight”. Oamenii in cele mai multe cazuri aleg sa evite confruntarea, pana cand lupta este singura optiune ramasa.

Ne gandeam atunci cum ar fi oare sa ai un sistem de siguranta/securitate pentru protectia anumitor zone, bazat pe difuzarea de cantitati, nedetectabile constient, de Putresceina. Sau cum ar fi o metoda de promovare a sistemelor de protectie sau a asigurarilor de tot felul, dupa ce audienta a fost expusa la un astfel de miros. Cam creepy, nu-i asa? Fiti pe pace, n-a ajuns nimeni atat de departe, spuneam atunci. Ei bine…

In urma cu vreo cateva zile, la CES 2018, o companie olandeza a lansat Invi Bracelet, o bratara care elibereaza un miros greu, de natura sa tina la distanta atacatorii. A fost gandita drept arma de aparare mai ales in cazurile de agresiune sexuala, foarte la moda din pacate, asa cum trist se vede.

Bratara este realizata in principal din piele si poate fi adaptata dupa dimensiunea incheieturii. Partea metalica, ce se aseaza deasupra incheieturii, are un mecanism actionabil in doua trepte, pentru evitarea actionarii din greseala.

Pentru eliberarea mirosului trebuie apasat butonul de siguranta iar apoi se trage de bratara, astfel incat micul rezervor de miros neplacut sa fie spart iar acesta sa fie eliberat in exterior.

Viziunea Invi asupra acestui gadget a fost inspirata din tehnica de aparare a unui sconcs. Compania s-a gandit la un mod nonviolent de aparare, avand in vedere inmultirea aproape fara precedent a cazurilor de agresiune sexuala.

Substanta inmagazinata in micul recipient al bratarii, adica mirosul periculos, are la baza un cocktail de compusi odoranti, suficient de puternici pentru a fi foarte greu de suportat. Revenind la articolul privind mirosurile periculoase, noi credem ca e vorba de Cadaverina sau Putresceina, pentru ca asa ceva nu doar ca miroase groaznic, dar in plus activeaza in subconstient o teama de moarte, foarte greu de stapanit. Stim ca poate suna ciudat dar asa sunt “proiectate” creierele noastre.

Bratara costa 70 dolari americani sau 60 de lire sterline, destul de scump, zicem noi, pentru un parfum nasol dar relativ ieftin pentru o arma.