Interviu de Marian Costache
Fie ca esti student, absolvent al unei facultati de Marketing si Comunicare, profesor sau om de business din Marcomm-ul romanesc, merita sa stii despre unele dintre cele mai interesante programe, lansate anul trecut de filiala din Romania a International Advertising Association. Ma refer aici al AcademIAA si respectiv MentorIAA. Pentru ca lucrurile sa fie cat mai clare, am primit informatia direct de la sursa, dupa o discutie cu Maria Predoiu – Presedinte IAA Romania si cu Laura Tampa – Director Programe Educationale IAA.
Cum a aparut AcademIAA?
Maria Predoiu: Ideea de AcademIAA a aparut in urma cu doi ani si jumatate, cand ne-am intalnit la o sedinta de board si am trecut putin in revista provocarile industriei. Am ajuns la concluzia ca provocarea talentelor pentru Marcomm, de inalta calitate, este o provocare serioasa pe care o sesizam cu totii.
Nu facea nimeni ceva suficient de puternic, pentru a trece de aceasta provocare. Asa s-a nascut AcademIAA, un program care-si propune sa creasca angajabilitatea absolventilor de facultati de Marcomm, in prima faza. In a doua faza isi propune sa creasca talente, care sa ne ajute sa transformam Romania intr-un hub global de creativitate. Nu putem sa atingem performanta fara talente!
Cui se adreseaza AcademIAA?
Laura Tampa: AcademIAA a fost gandit ca un proiect ce are doua grupuri tinta mari, pe de-o parte viitorul Industriei de Marketing si Comunicare si pe de alta parte cadrele universitare, care predau viitorului Industriei. Prin acest program incercam sa ajutam studentii, viitorii absolventi de studii pe zona de Marketing si Comunicare, sa se integreze mult mai bine in domeniu, iar pe de alta parte ajutam profesorii sa inteleaga Industria noastra si sa transmita insight-uri din cadrul Industriei, catre studenti.
In ce moment se afla AcademIAA?
Maria Predoiu: In acest moment AcademIAA a iesit din incubator. Suntem in al doilea an de program. Programul a inceput in Decembrie 2016 – Ianuarie 2017, atunci au avut loc primele intalniri cu echipa de conducere. Atunci am pus cap la cap structura programului, obiectivele programului, pasii pe care vrem sa-i parcurgem. Am avut un an de experimente, de proiecte pilot, asa ca in Noiembrie 2017 am avut o lansare oficiala, de la care AcademIAA a intrat in etapa de scalare.
Care sunt proiectele concrete ale AcademIAA?
Laura Tampa: In acest moment proiectele concrete ale programului sunt date de o serie de evenimente, Porti Deschise, in companii membre IAA, pentru profesorii universitari. Am organizat pana acum 8 evenimente de acest gen. Am avut peste 200 de profesori, participanti pe parcursul acestor evenimente. Ne propunem ca prin acest tip de evenimente sa le deschidem putin usile profesorilor si sa le aratam cum este business-ul, in viata reala.
In cadrul fiecarui eveniment profesorii sunt expusi unor studii de caz, din compania respectiva, si li se prezinta politicile de resurse umane si modul in care studentii pot accesa internship-uri in compania respectiva, prin ce etape de selectie urmeaza sa treaca studentii, pentru a fi angajati in companie.
Evenimentele organizate pana acum cu profesorii au fost in companiile: Procter & Gamble, Telekom, Mc Cann, Publicis, Pro TV, Brat, Kubis.
Ce structura are programul AcademIAA?
Maria Predoiu: Ca structura, programul are trei piloni principali. Un pilon care se adreseaza direct studentilor, in care studentii sunt expusi Industriei, intr-un mod foarte direct, printr-un program de mentorat – MentorIAA – sau prin deschiderea oportunitatilor de practica, de internship in Industrie. Al doilea pilon se adreseaza formatorilor, cadrelor didactice in speta, prin care ne propunem sa deschidem perspectivele acestora catre business.
Stim si este un lucru general acceptat ca in Romania cadrele didactice sunt destul de departe de business, insa pentru a putea sa creezi un invatamant performant pentru o anumita Industrie, este esential sa cunosti Industria respectiva. In acest pilon am creat o serie de evenimente, Porti Deschise, pentru profesori. Evenimentele au loc in companii din Marcomm, in care profesorii au acces la cunostinte foarte practice din business dar au si posibilitatea sa-si extinda network-ul personal cu oameni din companii, pe care apoi ii pot implica in cursuri, in diverse proiecte aditionale.
Un al treilea pilon este unul de abordare sistemica, care include cercetare, studii, adaptare de curricula, invatare din exterior si inovare.
Ce studii au fost elaborate pana acum?
Maria Predoiu: Pana in acest moment am facut un prim studiu despre motivatia Millennials, sa intelegem ce ii face sa-si doreasca performanta sau ce isi doresc, in caz ca nu-si doresc performanta, asa cum o intelege generatia noastra. As spune ca am reusit sa avem niste insight-uri foarte interesante, pe care acum actionam, iar anul acesta ne propunem sa realizam un al doilea studiu, care tine de motivatia cadrelor didactice si pe care-l vom pregati lunile urmatoare.
Ce feedback au dat profesorii?
Laura Tampa: Ne-a incurajat foarte mult feedback-ul profesorilor, dupa primele sesiuni Porti Deschise. La finalul fiecarei intalniri incercam sa aflam cat de utila este intalnirea respectiva pentru ei. In majoritatea cazurilor feedback-ul profesorilor a fost apropiat de limita superioara a scalei de evaluare. Pe o scara de la 1 la 5, rating-ul general nu a fost niciodata sub 4,5, adica extrem de util.
In primavara anului 2017 am organizat un studiu de motivatii pentru studenti. In baza concluziilor acestui studiu am dezvoltat un program de mentorat pentru studenti – MentorIAA – care a inceput la finalul anului trecut.
Ce este MentorIAA?
Laura Tampa: Avem 77 de studenti participanti in acest program de mentorat si 37 de mentori voluntari din companii, atat membre IAA cat si non-membre.
Programul de mentorat presupune derularea a 6 sedinte one-to-one, intre student si mentor, sedinte cu ajutorul carora studentul sa-si clarifice putin zona in care este potrivit si zona in care-si poate dezvolta si construi o cariera de succes.
Programul a fost promovat destul de putin, atat in randul studentilor, cat si in randul mentorilor, fiind un program pilot. Nu am vrut in niciun fel sa fortam participarea.
Programul a inceput in luna Noiembrie, urmeaza sa se-ncheie la finalul lunii Martie, sedintele de mentorat sunt in plina desfasurare, si avem un feedback extraordinar, atat din partea studentilor cat si din partea mentorilor. Exista un vibe foarte bun, abia asteptam sa se finalizeze aceasta etapa pilot, sa evaluam putin rezultatele, sa vedem in ce directie se vor indrepta studentii si in ce masura aceste sedinte de mentorat ii ajuta in accesarea unui job in domeniul Marketing si Comunicare si intr-o cariera de succes.
AcademIAA – planuri pentru acest an
Maria Predoiu: Programul are un an de cand a inceput. Suntem realmente incantati de efervescenta care s-a creat pana acum in jurul lui. Ne este foarte clar ca toate partile implicate, atat business-ul, cadrele didactice, cat si studentii, inteleg necesitatea programului si se bucura ca am reusit prin IAA sa creem acest pod, intre publicuri tinta.
In egala masura, efervescenta aceasta trebuie sa fie sustinuta si trebuie alimentata pentru a reusi sa scalam in mod real programul si pentru a reusi sa creem o transformare care sa reziste, in ceea ce priveste performanta absolventilor de Marcomm.
Asadar, pentru acest an ne dorim extrem de mult ca pe de-o parte sa crestem implicarea business-ului in program. In acest moment sustinerea programului, fie ca se face prin Porti Deschise sau prin voluntariat in programul de mentorat, nu este suficenta, pentru a-l face scalabil. Ne dorim in acest an sa abordam companiile interesate, care sa sustina sistemic programul.
#comunitatea
In randul cadrelor didactice avem o comunitate care s-a coagulat, un numar de profesori care sunt implicati in program, dar insa sunt destul de multi profesori care inca nu au facut pasul. Ne dorim sa-i atragem si pe acestia, si nu in ultimul rand sa extindem baza de parteneri.
In acest moment avem parteneriat cu facultatea de Marketing de la ASE, cu FJSC-ul de la Universitatea Bucuresti, iar de la SNSPA avem facultatea de Management si facultatea de Publicitate si Relatii Publice. Ne dorim sa extindem baza de parteneriat si cu alte facultati, ce genereaza absolventi relevanti Industriei noastre.
Nu in ultimul rand, ne dorim sa sustinem entuziasmul incipient al studentilor care au auzit de program, feedback-ul lor atat fata de MentorIAA, fata de evenimentele Porti Deschise, cat si fata de studiul pe care l-am facut este foarte bun, dar mai avem pasi de facut pentru a-i atrage, in mod perseverent.
O alta parte care ar trebui sa fie implicata, fiind foarte importanta, vine din zona autoritatilor. Din pacate contextul actual e prea dificil, pentru a reusi o linie de dialog sistemica, dar e o provocare la care ne gandim si pe care ne dorim sa o abordam cat mai curand.
Partenerii interesati de AcademIAA sunt bineveniti!
Laura Tampa: Companiile care doresc sa se implice in programul AcademIAA, prin organizarea de evenimente de tip Porti Deschise, sau profesionistii din Marketing si Comunicare, care isi doresc sa devina mentori in programul MentorIAA, sunt bineveniti si ii rugam sa ne scrie pe adresa laura.tampa@iaa.ro .
Categorii:AcademIAA, Evenimente, Interviu, News, Opinii, Uncategorized
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.