analiza de Cezar Baciu
Astazi am de gand sa va povestesc despre noua epopee Carrefour.
Practic, in acelasi timp, s-au intamplat doua lucruri. O prabusire de pe locul 2 pe locul 9, in clasamentul principalilor retaileri mondiali, facut de Deloitte; concomitent in ziua de 23 Ianuarie, inca noul Presedinte Director General (PDG) Alexandre Bompard si-a prezentat oficial planul cincinal (Carrefour 2022).
Cum era de asteptat, acest plan se refera atat la lucruri despre care s-a mai facut vorbire si altadata, cat si la unele lucruri noi. In ceea ce priveste taierea costurilor si regandirea investitiilor, era de asteptat. La fel este si in problema scaderii numarului de magazine si a angajatilor. Alte lucruri sunt mai deosebite si mai specifice, respectiv regandirea sortimentatiei si o tusa mult mai puternica in planul de dezvoltare.
In ceea ce priveste reducerea numarului angajatilor si a numarului de magazine s-a vorbit despre aproximativ 2400 de cadre, care vor iesi din Carrefour numai in Franta si inchiderea a 273 de magazine, dar sursele sindicale vorbesc de numere mult mai mari. De altfel, ceea ce se-ntampla in Franta se regaseste si in Belgia, unde este vorba tot despre multe inchideri si multi oameni trimisi in somaj. Drept pentru care principalele doua centrale sindicale franceze, cele mai active in grupul Carrefour, Force Ouvrière si CGT, au inceput deja miscari de protest. Weekendul trecut, atat in Franta cat si in Belgia, multe suprafete Carrefour au fost inchise si acest lucru continua.
In ceea ce priveste regandirea sortimentatiei, se doreste o amplificare a numarului de produse bio, de produse traditionale si, la fel, o mai mare pondere a marcilor proprii. Marcile proprii nu inseamna neaparat valoare scazuta a produsului, ci pot sa insemne si produse premium.
In privinta comertului electronic vorbim, pe de-o parte, de o moda internationala, pe de alta parte putem considera ca este vorba de o obsesie a lui Alexandre Bompard. Multe nume mari din retailul mondial s-au aliat cu giganti ai internetului din China: Auchan a semnat o intelegere cu Alibaba si intr-adevar, pe 23 Ianuarie, Bompard a anuntat semnarea la randul sau a unei aliante strategice cu Tencent, un important retailer online din China.
Este cumva simpatic acest lucru, tinand seama ca la sfarsitul anului trecut, de mai multe ori, s-a vorbit despre posibilitatea ca grupul Carrefour-ul sa iasa din Argentina si Polonia, nu chiar cele mai mari piete ale sale, dar mai ales din China. Chestie pe care a facut-o acum 5-6 ani si Tesco. Ma rog, ca sa fiu malitios, Carrefour-ul a iesit deocamdata doar din Slovacia.
Carrefour 2022, un plan à la Emmanuel Macron
In ceea ce priveste e-commerce-ul, ma gandesc ca interesul lui Bompard pentru comertul online are legatura si cu fostul lui loc de munca. Bompard este fostul PDG de la fnac-DARTY, un grup ce are la baza comertul cu electromenajere, cu produse informatice si cu produse de cultura. Nu stiu daca ceea ce a mers la fnac-DARTY va putea sa mearga la fel la grupul Carrefour, a carui principala gama de produse este cea alimentara. De altfel, am senzatia ca acest plan al lui Bompard este o reactie la ofensiva din ultimul timp a Amazonului. In timp ce Amazonul vine dinspre e-commerce si se duce spre comertul brick&mortar, Carrefour-ul vrea sa faca acest drum in sens invers. Stau sa ma gandesc daca oamenii care stiu sa faca bine comert offline vor fi in stare sa faca la fel de bine comert online.
Aceasta aventura a noului rege Midas mi-aduce aminte de o experienta nu foarte simpatica a Carrefour-ului. Ma refer la epoca Lars Olofsson. In 3 ani si ceva, din 2009 pana in 2012, Lars Olofsson, care a venit cu conceptul Carrefour Planet, a reusit in cifre performanta de a duce actiunile Carrefour de la 31,77 la preluarea mandatului, la 14,40 euro in momentul in care a fost nevoit sa-si abandoneze postul. Practic, atunci numai pe bursa s-au pierdut mai mult de 7 miliarde de euro.
Asa stand lucrurile, iau in calcul si posibilitatea ca Bompard, prin acest plan iesit din comun, care de fapt este un fel de “mee-too” la ceea ce face Amazon, sa isi asume si acest risc.
A avut Carrefour Romania intuitie?
In ceea ce priveste Romania, lucrurile stau mai degraba bine cu Carrefour, prin prisma planului Bompard. Ma refer nu numai la faptul ca in 2017 Carrefour a avut bilant cu plus, ma refer si la faptul ca in Romania hypermarket-urile, inclusiv cele Carrefour, se simt inca foarte bine. Daca in Franta si in lumea vestica vorbim de inceputul unei agonii a formatelor “hyper”, care in plus sunt si situate de cele mai multe ori in periferia aglomerarilor urbane, in Romania lucrurile stau cu totul si cu totul altfel. Hypermarket-urile sunt in orase, plus cutumele culturale si financiare fac ca acestea sa fie inca pe primul loc in batalia cu proximitatea.
Pentru ca tot am pomenit de problema marilor suprafete din Franta, patria mama a Carrefour, acolo multe magazine, care urmeaza sa se inchida sau sa fie vandute catre terti, au o specificitate. Nu sunt numai magazinele DIA, preluate acum aproape patru ani si care acum sunt absolut toate puse in vanzare, ci sunt si niste magazine prea mici ca sa fie hypermarket, prea mari pentru a fi market. Nu se prea stie care va fi soarta lor. De principiu se spera in gasirea de cumparatori, dar din cauza pozitionarii si din cauza suprafetei, lucrurile sunt incerte.
Cifrele de afaceri ale Carrefour in Romania sunt ok, formatele mari sunt in mijlocul oraselor si se simt bine, dar asta nu insemna ca deja Carrefour nu a intrat si aici in batalia proximitatii.
Tot la acest capitol trebuie sa mentionez si achizitia, de la mijlocul anului trecut, de catre Carrefour Romania a platformei Bringo, lucru care-i permite un pas inainte deosebit in batalia e-commerce-ului. La fel, schimbarea neasteptata din functia de director de marketing a Andreei Mihai cu Catalin Samara, indica cumva, avant le temps, ca in Romania s-a simtit de unde bate vantul. Gurile rele spun ca aceasta schimbare a coincis cu vizita in tara noastra a PDG-ului Bompard… una peste alta Romania inca se simte bine, cel putin aparent.
Ce va urma in ceea ce priveste povestea Carrefour-ului la modul general e greu de estimat. Cum Alexandre Bompard este din aceeasi familie de personaje publice precum presedintele francez Emmanuel Macron, probabil vor fi necesare multe miscari sindicale pentru a-l pune pe ganduri si eventual a-l razgandi.
Carrefour are… amazonita?
O alta enigma in curs de elucidare este aceea daca aceasta politica de copy-paste a Carrefour-ului la adresa Amazonului, va da sau nu rezultate cu adevarat. In acest moment, reactia Carrefour este departe de a fi proactiva, cum eram obisnuiti de mult timp, drept pentru care acesta ramane cel mai mare semn de intrebare si probabil ne va face sa revenim peste un timp, sa continuam aceasta poveste.
Au revoir… et à bientôt!
Categorii:bonjourretail, Campanii, News, Opinii, Uncategorized
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.