Codruta Vulcu: „ARTmania este un spatiu comun de intalnire al artistilor si al publicului la nivelul sunetului, culorilor, imaginilor sau literelor”

Codruta Vulcu, fondatoarea festivalurilor ARTmania si Blajalive, precum si Presedinte AROC (Asociatia Romana a Organizatorilor de Concerte si Evenimente Culturale), a fost desemnata castigatoarea categoriei „The Award for Excellence and Passion” in cadrul competitiei European Festival Awards, fiind prima persoana din Romania premiata in istoria de 11 ani a acestei competitii internationale de prestigiu. In aceasta categorie sunt nominalizati profesionisti care au contribuit la dezvoltarea industriei muzicale la nivel international, Codruta Vulcu aflandu-se pe lista nominalizatilor alaturi de nume grele ale business-ului muzical european.

de Romanita Oprea

CodrutaVulcu_Award4Excellence&Passion_European Festival Awards_2 (1)

Ce reprezinta pentru cariera ta premiul primit la European Festival Awards? Dar pentru tine personal si pentru Romania?

Am fost deosebit de onorata sa primesc o asemenea distinctie venita din partea juriului unui eveniment european de traditie. Cu atat mai mult cu cat este vorba despre o categorie in care erau prezente nume grele ale industriei muzicale internationale.

A fost un moment unic in activitatea unui profesionist, care a venit in continuarea unei alte experiente unice pe care am avut onoarea sa o adaug anul trecut in portofoliu – organizarea la nivel logistic si operational a ceremoniilor oficiate de Sanctitatea Sa Papa Francisc pe Campia Libertatii din Blaj.

Revenind la premiul „The Award for Excellence and Passion”, primirea lui ma bucura cu atat mai mult cu cat reprezinta o recunoaste a activitatii si a rezultatelor obtinute de un membru al industriei muzicale romanesti, industrie care a cunoscut o dezvoltare deosebita in ultimii ani.

Spun asta si pentru ca seara galei de premiere de la European Festival Awards a fost remarcabila pentru noi ca tara. Pe langa mine, doua festivaluri din Romania au castigat si ele categoriile in care au concurat. Este vorba despre Electric Castle, care a castigat „Best Medium-Sized Festival” si despre Jazz in the Park, ce a castigat „Best Small Festival”, alte doua festivaluri de la noi aflandu-se pe lista nominalizarilor inainte de gala – Awake Festival si Untold Festival.

Sunt reusite remarcabile pentru noi ca industrie, mai ales daca stam sa ne gandim ca la aceasta competitie concureaza unele dintre cele mai mari si de traditie evenimente de profil de pe continent. Si ca rezultatele din acest an sunt o continuare a celor obtinute in editiile trecute, ARTmania Festival, castigand spre exemplu „Best Small Festival” la editia din 2018.

Esti absolventa a Universitatii de Arta din Bucuresti. Ce te-a determinat sa nu continui drumul in aceasta industrie si sa te dedici industriei muzicale din Romania? 

Pasiunea pentru muzica si pentru arta si frumos in general. Dupa cum poate fi usor de intuit, muzica a fost dintotdeauna o pasiune personala, in special cand vine vorba de genurile muzicale „guitar based”. De la aceasta pasiune pentru arte a aparut si ideea platformei ARTmania.

ARTmania Festival nu inseamna doar concerte ale unor mari formatii internationale si locale. Muzica este componenta de baza de la care a pornit totul, insa, reprezinta doar o parte din experienta pe care festivalul dorieste sa o ofere iubitorilor de arta din Romania si din strainatate.

Inca de la inceputuri, ARTmania a fost gandita ca o platforma culturala menita sa ofere publicului cat mai multe evenimente si moduri de a experimenta forme variate de expresie artistica, precum: concerte, expozitii, lansari de carte sau proiectii de film. Acest spatiu comun de intalnire al artistilor si al publicului la nivelul sunetului, culorilor, imaginilor sau literelor, gazduit de Piata si de cetatea medievala, formeaza spatiul de poveste si magia care reprezinta, in esenta, spiritului festivalului.

Iar pasiunea pentru fotografie (eu am terminat sectia de fotografie a Universitatii de Arta din Bucuresti) a continuat sa fie prezenta si in interiorul festivalului. De-a lungul editiilor, ARTmania a gazduit si expozitii sau seminarii de fotografie de eveniment, pe langa expozitiile de pictura, sculptura, pe langa lansari de carte, sesiuni de poezie ori proiectii de film.

artmania-festival-2020

Cand ai simtit prima data pasiunea pentru muzica si cum a fost? Dar pentru muzica rock? 

Prima etapa muzicala mai intensa a inceput pe la 12 ani, atunci cand am primit primul casetofon Grundig si prima caseta cu Red Hot Chili Peppers de la tatal meu, care fusese in Germania. Apoi, cand m-am mutat in Bucuresti la 16 ani, pentru a urma Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, familia la care am stat era foarte pasionata de muzica progresiva, rock si jazz, avand practic o incapere plina, la propriu, cu casete (pe atunci existau doar casete).

Pe langa aceste lucruri, in perioada in care am facut pregatire pentru admiterea la facultatea de arte, profesorul cu care ma pregateam pentru a da examenul la sectia de fotografie, era pasionat de muzica clasica. Iar, din acest motiv, pe langa pregatirea efectiva, primeam ca tema, in fiecare saptamana, o carte noua de citit si cate o caseta sau un disc cu muzica, pe care sa il ascult pana la urmatoarea lectie.

Iar in ultimii 2 ani de liceu (Nicolae Tonitza), locuiam intr-o mansarda pe langa Radio Romania, mansarda aflandu-se se sub antena lor, motiv pentru care casetofonul meu prindea Radio Romania Cultural in locul posturilor radio comerciale. De atunci, am dezvoltat o si mai mare pasiune pentru muzica clasica si pentru teatrul radiofonic.

Cat de mult te-a ajutat si a contat pentru tine experienta acumulata ca jurnalist corespondent in cadrul mai multor festivaluri internationale de muzica? 

Pot spune ca munca de foto-reporter corespondent a fost primul pas in aceasta lume a festivalurilor europene in care am decis sa raman. Primul festival la care am mers a fost  Sziget Festival, prin 2002, au urmat apoi alte evenimente de profil la care ma duceam pentru a ma bucura de experienta live a concertelor unor artisti pe care ii tot ascultasem pe viniluri si pe care ii admiram. Fiind, prin natura vocatiei de fotograf, concentrata asupra aspectelor vizuale, legate de compozitie sau de aranjare a elementelor in spatiu, am inceput sa fiu tot mai atenta la set-up, la zonele si elementele prezente in perimetrul festivalurilor, la cum se desfasoara lucrurile pe durata acestor evenimente s.a.m.d.

testament artmania

Mi-a placut ce am vazut si mi-am dorit sa fac acest lucru si in Romania, pentru a da nastere unui loc de intalnire a artistilor cu fanii, in care acestia sa poata comunica si face schimb de experiente culturale, artistice atat la nivel sonor, cat si la nivelul culorii, cuvintelor sau al imaginii. Din dorinta asta a aparut ARTmania. Iar 15 ani mai tarziu, ma bucur ca aceasta pasiune pentru muzica si pentru arte anima comunitatea pe care am reusit sa o strangem in jurul festivalului si evenimentelor noastre si ma bucur ca aceasta pasiune a ajuns sa inspire in timp si alti antreprenori.

Care au fost principalele aspecte pe care le-ai invatat in acea perioada si pe care le-ai implementat ulterior in organizarea festivalurilor in Romania? 

Fiind la momentul respectiv o zona noua pentru mine (eram studenta la Arte in acea perioada), noi erau toate lucrurile care tineau de aspectele logistice si de implementare ale unui eveniment de proportiile unui festival international. De la cum sunt amenajate si impartite zonele, la cat de mari sau mici sunt aceste zone in functie de eveniment, la masurile de securitate sau la modul in care era gestionat fluxul participantilor.

Apoi, dupa lansarea festivalului, mergand la diverse conferinte si discutand cu alti organizatori din Europa, am inceput sa invat mai mult despre ce inseamna organizarea la modul profesionist a unui eveniment de mare amploare.

Cred ca cel mai important este schimbul de experienta pe care il faci cu profesionistii, invatand din discutii internationale, mergand la cursuri si facand schimb de experiente profesionale, motiv pentru care am si lansat acum patru ani proiectul East European Music Conference, prima conferinta internationala de la noi dedicata profesionistilor din industria muzicala care are ca scop sa ofere un loc de intalnire si de discutie pentru industria muzicala romaneasca si pentru operatorii culturali cu unii dintre cei mai buni specialisti in domeniu. EEMC e locul in care artistii, managerii, producatorii si operatorii culturali din Romania au ocazia de a intalni si initia colaborari cu invitatii speciali ai fiecarei editii a conferintei.

Ti-ai dorit vreodata sa renunti si sa pleci din Romania?  

Da, au fost multe momente grele in care am ajuns sa ma gandesc la acest lucru, la fel cum banuiesc ca face, la un moment dat, oricare dintre noi. Mai ales ca pentru o perioada am locuit in strainatate. Mai exact, intre 2012-2013 am locuit in Copenhaga, dar am continuat sa vin in tara la fiecare 2 saptamani pentru a coordona si continua proiectele locale. Pot spune ca perioada aceea a fost constructiva pentru mine pentru ca am putut sa pastrez perspectiva mai echilibrata asupra a ce se intampla in tara si o puteam compara cu lucrurile care au loc in Europa.

In plus, a lucra din alta tara a fost un lucru bun pentru mine intrucat munca de la distanta te obliga sa fii mai organizat si structurat in ceea ce faci si m-a ajutat in egala masura sa fac o separare si mai clara intre zona de munca si zona personala, ceea ce, pentru cei care lucreaza in industria de evenimente, este adeseori un lucru greu de realizat.

Legat de viitor, mi-as dori ca la un moment sa facdin nou acest pas si sa ma mut undeva in nordul Europei, intr-un oras cu acces la mare. Mi-am dorit intotdeauna sa locuiesc intr-un oras langa mare, pentru ca mi se pare ca aceste localitati au un cu totul alt tip de energie si de dinamica.

4-we-invent-banner-468x60-px-recomanda-101

Cum ai gandit ARTmania la lansare si ce s-a schimbat din pozitionare intre timp? Cum ai spune ca a evoluat festivalul de la an la an? 

Pozitionarea sau esenta festivalului a ramas aceeasi de-a lungul anilor pentru ca suntem in continuare animati de pasiunea pentru arta, indiferent de forma sa de expresie. Motiv pentru care ARTmania este si acum, dupa 14 ani de existenta neintrerupta, o platforma inspirata din cultura rock, menita sa ofere publicului cat mai multe evenimente si moduri de a experimenta forme variate de expresie artistica, precum: concerte, expozitii, lansari de carte sau proiectii de film. Ideea asta de baza a ramas neschimbata, ARTmania fiind, de altfel, primul festival romanesc care a dezvoltat la noi in tara ideea de imbinare dintre arta si divertisment („entertainment”).

Ce a fost adaugat in proiect de-a lungul anilor este o mai mare varietate de subgenuri muzicale care apartin genului rock, din dorinta de a aduce in fata fanilor din Romania un numar mai mare de artisti renumiti la nivel international. Daca la inceput eram mai mult concentrati pe rock gotic, acum avem in line-up si nume iconice ale genurilor progressive, death metal, melodic death metal, thrash metal sau metalcore, pentru a numi doar unele dintre directii.

De asemenea, pentru ca ne dorim sa ramanem si na ne tinem publicul la curent cu tendintele din piata, odata cu aparitia platformelor online de streaming muzical, accesul la artisti si la decoperirea de noi talente este mult mai usoara atat pentru fani, cat si pentru profesionistii din lumea muzicala. Dinamica modului in care se ascultam si apreciem muzica se schimba, motiv pentru care, pe langa ARTmania Festival, am dezvoltat doua noi proiecte menite sa raspunda acestor tendinte. Este vorba despre Romanian Music Export, un proiect care ofera ocazia trupelor romanesti de a concura si a sustine un show in fata unora dintre cei mai cunoscuti agenti de booking de la importante festivaluri din tara si din afara. Anul acesta, Romanian Music Export va ajunge la cea de-a treia editie.

Cel de-al doilea proiect mai recent se numeste EEMC (East European Music Conference & Showcase Festival), prima conferinta internationala de la noi dedicata profesionistilor din industria muzicala, care ajunge in 2020 la cea de-a patra editie.

Care au fost cele mai mari provocari si cum le-ai depasit? 

Dupa cum multi antreprenori probabil ca sunt de acord, incercarea de a face un business in Romania este in sine dificila, mai ales atunci cand vorbim despre unul din industria evenimentelor muzicale live, un domeniu afectate de multe aspecte, printre care se numara lipsa unor reglementari legale specifice si adaptate caracteristilor acestui sector.

Daca ar fi sa discutam despre o perioada mi concreta insa, pot mentiona criza economica din 2008 – 2009, cand, peste noapte, a cazut dramatic cursul leu-euro, s-au schimbat taxele (si apoi si unele reglementari locale), lucruri care s-au petrecut chiar prin iunie, cu foarte putin timp inainte de inceperea festivalului. Aceste lucruri au avut un impact negativ foarte important asupra evenimentului daca ne gandim ca bugetele noastre si sumele discutate cu artistii sunt aprobate in euro, iar fluctuatia semnificativa a cursului valutar ne-a dat peste cap toate bugetele stabilite cu mult timp in avans.

Un alt punct de cotitura a fost momentul care a avut loc dupa editia din 2013, cand la nivel local s-a decis interzicerea organizarii de evenimente cu acces pe baza de bilete pentru manifestarile organizate in Piata Mare a Sibiului. A fost o  reglementare care ne-a afectat direct si care a aparut la ceva vreme dupa ce incepusem vanzarea de bilete la festival. Pe langa surpriza si pe langa implicatiile economice pe care le-am resimtit din plin, decizia a afectat si comunitatea noastra, pentru ca, din experienta editiilor anterioare, cunosteam faptul ca, in general, fanii genului rock sunt de acord sa plateasca actul artistic oferit de muzicienii favoriti. Atat pentru ca sunt constienti ca valoarea prestatiei artistice costa, cat si pentru faptul ca un eveniment la care vin doar cei care au dorit sa plateasca un bilet, asigura prezenta unor oameni la fel de pasionati ca ei, care doresc sa se bucure de muzica si sa pastreze atmosfera necesara trarii respectivei experiente muzicale (spre deosebire de unele evenimente cu acces gratuit, unde publicul este format si din persoane care nu au o anume pasiune pentru respectivul concert, dar vine de curiozitate pentru a discuta si face observatii in timpul actului artistic).

Insa, din fericire, dupa discutii cu autoritatile locale, din 2017 a revenit posibilitatea de a organiza evenimente pe baza de bilet in Piata Mare din Sibiu. Cel mai probabil, daca aceasta politica publica nu ar fi fost modificata, festivalul nu ar fi supravietuit. Din fericire pentru noi, inceput cu 2017 am inceput sa ne revenim ca proiect cu fiecare editie in parte, cea din 2019 (cu acces pe baza de bilete), fiind cea mai de succes pentru noi, dintre toate editiile organizate in ultimii 14 ani. 

Consideri ca ARTmania are sau nu concurenta pe piata evenimentelor muzicale din Romania si din Europa Centrala si de Est?

Fiecare festival este unic in felul sau. De la locul in care se tine, la conceptul pe care il are in spate – vizibil la nivel de nume de eveniment, slogan, directie grafica – si pana la trupele incluse in line-up-ul fiecarei editii. Iar acest lucru este valabil indiferent de genul muzical pe care respectivul eveniment il abordeaza, indiferent daca este un festival nisat sau adresat mai multor stiluri.

Din aceasta perspectiva, putem spune ca ARTmania este un eveniment unic si ca nu are concurenta. Un festival care isi doreste sa ii reuneasca pe aceeasi scena, in fata unui public avizat si pasionat, pe unii dintre cei mai apreciati artisti ai diferitelor stiluri rock. Toate acestea petrecandu-se in eleganta piata centrala din cetatea medievala a Sibiului, in inima Transilvaniei. Pe langa aceste lucruri, ne bucuram mult ca am reusit sa facem din ARTmania cel mai longeviv (ca sa nu-i spunem vechi J) si mare festival dedicat genului rock de la noi din tara, lucru care nu este deloc usor.

Care sunt criteriile principale de alegere a trupelor?

De fiecare data, ne dorim sa oferim publicului o selectie cat mai variata de genuri muzicale ce apartin culturii rock, iar pentru fiecare dintre acestea, sa le aducem pe unele dintre cele mai apreciate nume la nivel international. Artisti adusi fie pentru prima data in Romania (fiind cel mai longeviv festival, pe scena noastra au urcat in premiera pentru Romania foarte multe nume iconice), fie readusi in line-up pentru a se reintalni cu fanii dedicati.

Pe cat posibil, pentru ca sunt implicati foarte multi factori in aceasta ecuatie, ne dorim sa oferim o selectie de nume cat mai cunoscute, din genuri cat mai variate, adaptate gusturilor unor ascultatori avizati si pasionati.

Cum ai descrie experienta ARTmania?

E intalnirea unei comunitati, care are loc o data pe an, intr-un loc incarcat de istorie si de amintiri, in Piata Mare din Sibiu, in care oamenii sunt uniti de pasiunea pentru muzica, pentru arta si de impartasirea unor valori comune.

Desigur, pentru mine si pentru colegii implicati in organizarea propriu-zisa a evenimentului este o experienta foarte intensa si solicitanta. Insa, la final, dincolo de orice oboseala, bucuria pe care o resimtim cand vedem Piata Mare plina de cei care ne impartasesc pasiunea pentru cultura rock ne da energie sa continuam. Mai ales ca, avand o istorie de 15 ani pe care o impartasim cu comunitatea ARTmania, putem spune ca am crescut alaturi de fanii nostri, multi dintre care au inceput sa vina la festival cand erau mai mici si continua sa vina acum cu familia si cu copiii.