Am stat de vorba cu Radu Abramescu, fost sportiv de performanta si actualmente unul dintre cei mai cunoscuti comentatori sportivi, atat despre criteriile ce stau la baza alegerii live streaming-ului, ca solutie de transmisie pentru evenimente sportive, cat si despre perspectivele acestui canal foarte targetabil si flexibil, pentru transmiterea de reclama personalizata.
un interviu de Marian Costache
Cine este Radu Abramescu, Bondaru’ pentru prieteni?
Un fost baschetbalist, 15 ani in prima liga. De-acolo am si porecla, pentru ca stateam mai mult in aer, eram mai subtirel, saream mai bine. Dupa aceea am facut trecerea la jurnalism, avand atatea cunostinte de sport dar si prieteni ziaristi, am ajuns sa lucrez intr-o redactie a unei televiziuni, la momentul acela, anul 2000. De-atunci m-am axat pe jurnalism sportiv, productie, comentarii, redactii luate de la zero.
Cum era TV-ul atunci?
Sa spunem ca aveam un meci la Cluj. Tin minte ca a doua zi dimineata eram la Gara de Nord, asteptam caseta la tren. Nu mai stiu cum era pe vremea aia, dadeam parca 5000 Lei conductorului. Venea caseta si noi dadeam informatia pe post la vreo 24 de ore dupa ce se filmase. Cam asta era viteza cu care se derulau treburile.
Daca se juca seara la Cluj, a doua zi de dimineata aveam caseta, intra in montaj, aveam jurnal la sase jumatate sau la sapte seara. Asa era!
Cum e TV-ul astazi?
Mult mai rapid si, asa cum s-a spus ca “video kills the radio star”, vine online-ul tare din urma, care e mai rapid decat televiziunea prin satelit. O sa fie o batalie, nu cred ca online-ul va elimina TV-ul liniar, o sa-si gaseasca fiecare dintre ele drumul propriu.
Pe ce te bazezi? E vorba doar de abilitatile tehnice ale noului canal sau e vorba si de un switch de generatii?
Este vorba de publicul tinta, de faptul ca din ce in ce mai multi tineri vor “on demand”, nu mai inghit tot ce le baga cineva pe gat, cauta lucrurile de care sunt interesati. Au trasee clare, vor sa vada lucruri clare, si stiu cum sa ajunga la ele, ajung mult mai repede la ele, pentru ca sunt motoare de cautare.
Ca vorbeam de televiziuni mai devreme, in 2000 nu exista Google, era www.altavista.com. Era singurul loc unde puteam sa ne informam despre cateva lucruri, din presa de afara. Acum gasesti orice, daca stii sa cauti si stii exact ce vrei, iar copiii astia cred ca stiu.
Cand spui copii te referi la Millennials sau la Generatia Z?
Ma refer la copii nascuti din 2010 in jos. Toti au telefone mobile, se duc la scoala cu ele, consuma sloturi mult mai mici, din punct de vedere timp, rezumate de doua minute, de un minut si jumatate. Daca s-a jucat etapa de NBA noaptea, nu mai stau sa se uite la televizor, intra a doua zi pe highlights, vad cele mai frumoase faze si vorbesc despre ele la scoala. Dar n-au vazut meciul, e cumva o informare incomplete dar isi iau ce vor ei sa vada.
Cred ca si generatia noastra a-nceput sa se adapteze – cei trecuti de 45 de ani. De la noi in jos lumea stie ce vrea.
Ce parere ai de fenomenul multi-screening? Adica oamenii stau la TV-ul mare, pe care vad un film pe Netflix, si se uita la Simona Halep pe tableta.
Pe tableta sau pe laptop sau chiar pe telefonul mobil. Cred ca a scazut cumva “attention span-ul” cu totul. E informatie foarte multa si trebuie sa luam bucati mai mici din ea.
Pentru ca vorbeai de tenis, ca o curiozitate trebuie sa-ti spun ca tenisul incearca sa modifice regulamentul, ca sa devina si el mai scurt. Pentru ca vedem meciuri la 3 din 5, care ajung la 5 ore, la 6 ore, si nu stiu cati sunt cei care se uita de la cap la coada, la un meci de tipul asta.
Vor sa scurteze seturile, deja sunt seturi pana la 4 game-uri, nu mai sunt pana la 6, in anumite turnee. Vor sa elimine primul serviciu, vor sa vina direct cu al doilea dar sa poti sa servesti cu fileul.
Ar simplifica mult dinamica jocului, ar fi mult mai rapid si poate mai usor de consumat de catre cei care iubesc tenisul, dar nu mai au rabdare sa vada un meci de 5-6 ore.
Foarte interesant, ca sa ne dam seama ce inseamna de fapt, in strategie de comunicare a sportului catre consumator, aceasta “consumer centricity”.
Asta s-a intamplat in mai multe sporturi, baschetul a venit cu atacul de la 30 de secunde la 24, presetarea timer-ului la 14 secunde, nu mai presetezi atac complet. Totul se-ntampla mai repede, poti sa revii in jumatatea ta sau cealalta, dupa timer sau dupa ce alege antrenorul, totul este pro viteza.
Asta pentru ca fiecare dintre noi are in buzunar un gadget de mare viteza, asa cum este telefonul mobil. Apropo de ecrane si de de viteza, cum intelegi rolul live streaming-ului, in acest context, in acest shift de generatii, in aceasta modificare a cererilor pietei?
Personal ma mandresc ca am inceput un proiect la Federatia Romana de Bachet, suntem deja la al treilea sezon, in care trasmitem baschet, cu ajutorul Blitz Technology.
Televiziunea traditionala, partenerii nostri, transmit 3 meciuri pe etapa, noi incercam sa transmitem cat mai multe prin live streaming, pe FRB TV, asa se numeste canalul.
Fanii stiu unde sa se uite, noi ne ducem catre cat mai multe surse, cu streaming-ul, nu doar catre site-ul federatiei. Am facut o statistica pe anul trecut, am avut meciuri vazute de 50-60.000 de oameni. Se apropie de un punct de rating, fiind pe online stii si cat au stat si cine sunt.
Deci este mult mai target-at, stim exact care e nisa, si cred ca live streming-ul mai salveaza si din continut, pentru ca televiziunile de sport sau televiziunile generaliste se orienteaza catre primele ligi, catre competitiile premium.
Ganditi-va ca avem 5-6000 de juniori la baschet, parintii vor sa vada turnee. Avem in fiecare vara la baby si mini baschet cate 5000 de copii, cu varste intre 8 si 12 ani. Parintii vor sa vada meciurile de-acolo. Asta poate fi facut cu un cost de 10 ori mai scazut, decat cu un car de televiziune traditional, sa spunem.
De ce Blitz Technology, pentru Federatia Romana de Baschet?
In primul rand pentru ca stiam cine sunt profesionistii din spatele proiectului, ii cunosteam din televiziune. Pentru ca de 3 ani cred ca am gresit o data, cateva secunde. In rest nu am pierdut stream-ul, n-am pierdut competitie, n-am pierdut start de meci, n-am pierdut final de meci. A fost o singura data problema, cred ca in primul an, creata de conexiunea de internet din sala respectiva, iar acum se lucreaza cu backup.
Am prieteni care nu sunt specialisti in domeniu, se uita pur si simplu ca simpli spectatori, si care imi spun “s-a vazut senzational, meciul ala de-aseara, s-a vazut mai bine decat la TV”.
Cum ai explica chestia asta?
Cred ca datorita tehnologiei, din ce in ce mai avansate, si a faptului ca daca mergi la 50 de frame-uri/pe secunda fata de 24 si cu banda de ajuns, se vede deja foarte bine. In plus, pentru ca in spatele acestor camere sunt niste profesionisti, care stiu sport, oameni de televiziune de sport. Eu ma refer la nisa mea, pentru ca pe asta o cunosc.
Daca mergi la un meci de hochei si vrei sa filmezi, poti sa fii cameraman la Hollywood, la filme, de 20 de ani, n-ai nicio sansa sa prinzi un gol, in direct. Pierzi toate golurile, daca nu stii dinamica jocului, daca nu stii cum se inscrie, cum merge pucul ala, cum pleaca fundasul, cum trimite pucul in fata. Asta se-ntampla si la baschet si la orice sport, totul e foarte rapid. Deci, cei din spatele camerelor sunt profesionisti si sunt operatori de sport.
Ce crunt ar fi pentru un operator sa nu poata prinde punctul, intr-un meci.
La hochei stiu sigur ca s-a intamplat de multe ori, pentru ca majoritatea golurilor sunt din devieri. S-a intamplat la baschet, s-a intamplat la handbal, a venit mingea din bara, s-a intors in teren. Regizorul a ramas pe cadru, “wow, ce bara!” Intre timp, a venit mingea in teren, cineva a marcat si a fost pierdut golul.
Sunt om de comunicare si nu am cum sa ratez sa te intreb ceva de publicitate, pentru ca asa cum inteleg eu live streaming-ul, pentru mine e clar ca e un tool deosebit pentru a adresa segmentat, anumite categorii de public. Spuneai de FRB, care a coagulat un grup mare de fani, spuneai de parintii care-si urmaresc copiii, acestea sunt publicuri specifice, care pot fi adresate. Cum ai vedea publicitatea pentru astfel de publicuri? Te intreb asta pentru ca de la finalul anului trecut a inceput un usor declin, in privinta audientei unor posturi de televiziune.
Poate fi facuta dedicat. Daca mergi pe strada si vezi pustii de liceu jucand baschet, toti au in picioare un Air Jordan, un Lebron, un Steph Curry, eroii moderni, eroii generatiei noastre. Daca vorbim despre baschet, apare in dreapta un logo cu Air Jordan sau cu Nike.
In 2017, in America, publicitatea pe online a fost aceeasi in valoare cu cea de pe televiziunea prin satelit. Deci e mai mult decat un shift, e clar ca se-ntampla, si ca banii pot fi atrasi acolo in egala masura, ca in TV-ul traditional.
Ai vedea un take over de ecran, in cadrul unei transmisii prin live streaming?
Se poate face in pauze, se poate face in time out-uri, daca ne referim la baschet. Elementul asta de surpriza va aduce intotdeauna consumatori si mai cred ca elementul umor aduce de asemenea consumatori si bani. Cred ca advert-urile cu umor vor fi intotdeauna cautate, mai ales daca creezi un personaj recognoscibil, si care vine cu poante, asta ar aduce cu siguranta mai mult public.
O alta varianta, la care ma gandesc ca s-ar preta pentru reclama pe live streaming, ar fi ca pe comentariul unui reporter specializat sa fie identificate unele cuvinte (cu inteligenta artificiala), precum cele referitoare la incaltamintea sportiva, pentru ca mai apoi sa fie postata, pe ecranul de transmisie, reclama personalizata, legata de acele cuvinte.
Adica pe cuvintele gheata, incaltaminte sau sort sa apara logo-ul. Ar fi senzational! In primul rand e vorba de interactivitatea asta, care agata publicul, clar!
Ar fi de fapt un “product placement” digital.
Probabil ca solutia cu inteligenta artificiala ar fi inedita si ar da plus valoare produsului cu totul, pentru ca la filme e clar ca sunt montate, nu se intampla ceva nou acolo, asa cum se intampla in direct.
Am vazut in ultimii ani ca nu se mai uita nimeni la o reluare, se uita cel mult la un highlight. Poate sa fie o finala nemaipomenita, intre Djokovic si Federer, sa te uiti daca n-ai vazut-o, dar altfel meciurile in reluare sunt degeaba.
Spuneai ca suntem acum in mijlocul unei lansari globale a acestui gen de livrare de continut, cum este live streaming-ul. Esti la curent cu faptul ca Blitz Technology livreaza genul asta de continut worldwide. Ai vazut cateva meciuri internationale transmise de ei?
Am vazut binenteles, am vazut meciuri de 3 la 3, care intre timp a devenit sport olimpic. Dintr-o joaca, a devenit sport olimpic, si ne bucuram ca fetele noastre sunt calificate, la Jocurile Olimpice, Nationala Feminina de 3 la 3.
M-ai intrebat mai devreme de ce am apelat la Blitz Technology. Pentru faptul ca arata ca un produs premium, gratie graficii si gratie calitatii imaginii.
Eram obisnuiti in urma cu ceva vreme ca live streaming inseamna un webcam undeva, care tinea terenul larg. Aceasta varianta nu este insa pentru fani. Este pentru scouting, pentru coaching, pentru antrenori, pentru antrenorii echipei adverse, ca sa vada ce scheme face echipa, si atat. Nu ai cum sa te uiti, nu poti sa stai lipit de ecran si sa-ti placa, daca nu esti de meserie si sa notezi niste scheme, sa vrei eventual sa stii cum sa te aperi, la viitoarea intalnire cu echipa adversa.
Layer-ele astea de grafica, faptul ca avem live de pe tabela, asta ne-a atras pe noi, Federatia Romana de Baschet, sa lucram cu Blitz Technology. Pentru ca stiam si alte firme care faceau lucrul asta, ne-am uitat, am comparat si ne-am dat seama care sunt cei mai buni.
Live streaming-ul peste 10 ani?
La cum se dezvolta acum internetul, iar Romania este una dintre cele mai dezvoltate tari pe zona asta, probabil ca o sa zbarnaie si asta pentru ca prin comparatie e mult mai ieftin sa transmiti asa, decat prin satelit.
Un live streaming costa 6-700 EURO, un car TV, cu o transmisie similara, costa de la 5000 EURO in sus. Cam asta e diferenta. Deja sunt o gramada de gadgeturi de captare de sunet, pentru productia de stream, sunt camere care se leaga intr-un mixer si poti sa dai reluari din ce in ce mai multe, pentru ca asta e foarte important in sport. Sunt faze controversate si trebuie sa ai reluare, pentru ca cel de-acasa vrea sa vada asta.
In general, publicul de baschet e un public specializat. E foarte greu sa urmaresti baschet, daca nu stii foarte bine regulile. Sunt foarte multe.
Ma bucur ca Radu Abramescu stie regulile, mi-a facut mare placere sa discutam. Intr-o buna zi probabil ca insusi jucatorii vor avea o camera atasata pe bentite.
Arbitrii au deja!
Categorii:Antreprenori, Interviu, live, News, Opinii
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.