La nici 10 zile de la lansarea programului initiat de veteranii de la TheAlternativeSchool si Teodora Migdalovici, #TalentBet incepe din 7 mai, intr-o formula consistenta: 4 clienti care au confirmat ca dau brief-uri – BCR, Carrefour, Dulce Bun, EUROSALT – 14 speakeri si 24 de creativi & strategi inrolati, doritori sa puna umarul – unii din zona antreprenoriala, altii din zona corporate si cativa din mediul universitar. Miza #TalentBet? Solutii fresh pentru dezechilibre de criza, formarea unei trupe de comando creativ gata sa actioneze educat si proactiv la brief-uri sub presiunea timpului, feedback pe portofolii aduse la zi, o industrie vie, treaza, alerta si desteapta. Pasul 2? Cel mai probabil o editie noua, din iunie.
interviu de Marian Costache, din seria #reinventyourself #reinventyourbusiness

ZOOM session – #TalentBet
Despre ce e vorba in acest pariu pe creativitate?
Teodora Migadovici: Radeam impreuna, cand pregateam materialul asta, si ziceam ca suntem o tara de pariori si de gambler-i. La fiecare metru vedem cate o banca, cate o farmacie si cate un SuperBet. Ne-am gandit ca asta e o perioada perfecta in care sa punem pariuri si pe chestii mai serioase, respectiv pe valoarea ideilor. Adica suntem intr-o perioada in care “tara arde” si nu pot sa zic ca babele ar trebui sa se pieptene. Cel mult sa se rujeze!

Teodora Migdalovici
Cred ca fiecare are datoria sa puna umarul, intr-un fel sau altul, si noi facem ce stim cel mai bine: construim programe de cultura creativa, de learning by doing, care dubleaza partea de training cu partea de rezolvare ghidata de brief. Punem fata in fata companii cu probleme reale, care sunt dispuse sa-si impartaseasca problemele cu creativi si strategi doritori sa faca un upgrade pe portofoliu, cu oameni care s-au plicitsit de mancat si de Netflix si, izolati in carantina, simt nevoia sa-si mai antreneze neuronii, ca sa nu ramana numai doi.
Pentru ei o sa oferim, dincolo de ghidajul pe idei si prezentarile tinute de niste speakeri remarcabili si niste intalniri MEALCHEMY 1 la 1, cu feedback-uri care nu se limiteaza la cum arata portofoliul lor, ci dezvolta si pe subiectul brandului lor personal, pe modul in care se prezinta ei in fata oricarui potential angajator.
Care sunt oamenii din spatele #TalentBet?
Teodora Migdalovici: Ai aici 3 din 5 si in mai putin de-o saptamina am rotunjit cu inca zece. Eu am invitat initial in proiectul asta, care este o initiativa ad-hoc, oameni pe care i-am cunoscut in contextul The Alternative School de-a lungul mai multor generatii si care au un parcurs profesional foarte savuros. Sunt o permanenta inspiratie. Peste ei au trecut cativa ani de cand au facut scoala si in vremea asta n-au pierdut timpul.
Cred ca reprezinta formula perfecta pentru creativii si strategii care pot sa adere la program, mai ales ca pentru cursanti n-am mai pus niciun fel de limita de varsta, de data asta. La #TalentBet poate adera orice fel de cetatean cu idei, iar veteranii scolii, chemati ca speakeri, ghizi si jurati mi se pare ca sunt la intersectia fericita intre oameni cu multa experienta si generatia Zet-erilor.
Filip, de ce #TalentBet pentru tine?
Filip Gonzacenco: De ce nu? Mi-aduc aminte, atunci cand am intrat eu in meseria asta, cu toate ca eu am intrat in asta ca un “impostor”, (n.red – Filip a facut Inginerie de Constructii) aveam foarte multe intrebari. Cand am avut sansa sa fiu expus la informatie si mi s-a raspuns la intrebari, am facut un juramant cu mine. Mi-am dat seama cat de important este sa inveti ”pe teren”, de la altii, si-atunci am facut un juramant cu mine si am zis ca atunci cand o sa fiu eu mare, o sa fac la fel cu oamenii care-mi pun intrebari si n-o sa-i privesc niciodata de sus.
Mai ales ca e tot timpul un “schimb”. Eu acum sunt mai “vampir” decat oricand, cu chef sa aflu chestii noi, sa ies cat mai mult din bula mea. Nu fac altceva decat sa fiu un “vampir”. E important sa iei si sa dai energie, sa faci schimb de energie.

Filip Gonzacenco
Ce faci acum “vampirule”, ca pentru tine, dupa The Alternative School for Creative Thinking, au mai urmat niste chestii?
Filip Gonzacenco: Pentru mine au urmat multe chestii si in final s-au asezat, oarecum in sens creativ. Sunt la Publicis, in Paris. Ceea nu s-a asezat si nu o sa se aseze niciodata e o evolutie predictibila. Involuam, evoluam, in fiecare zi totul se schimba. Acum e fix un moment pe care nu l-am prea vazut. Felul in care noi ne facem meseria ne determina sa fim foarte prezenti si aici am eu impresia ca, creativitatea joaca cel mai mare rol.
Dupa ce am terminat The Alternative School, pentru mine asta a fost o confirmare, pentru ca am intrat in meseria asta de creativ fiind senin, apoi am mai petrecut cativa ani prin Bucuresti, la agentii, in speta Ogilvy. Apoi am optat pentru Paris, unde am zis sa incerc marea cu degetul.
Publicis are sansa sa fie o agentie foarte mare, cu clienti foarte mari. In clipa de fata suntem la fel de vulnerabili ca toti ceilalti, dar este foarte interesant sa fii in mijlocul unor clienti care au mize foarte mari.
Teodora Migdalovici: E o experienta pe care merita sa o impartaseasca cu oamenii din tara.
Alexandra, tu tot “vampir”? Ce faci acum si de ce te-ai bagat in #TalentBet?
Alexandra Bombita: Nu cred ca-s vampir. Lucrez la GMP. Lucrez de-acasa, cred ca la fel cum lucram toti. Legat de intrebarea ta, cred ca in momentul in care “you can’t do things, you start teaching others.” Mi-a placut intotdeauna un pic dimensiunea asta didactica si chiar daca nu pot sa ma laud cu niste realizari marete si cu niste multe premii, atunci cand a fost vorba sa dau guidance, pe proiecte mai mari sau mai mici, a fost foarte bine primit si am obtinut niste feedback-uri foarte bune. De ce sa nu fac asta in continuare?!

Alexandra Bombita
Cu ocazia asta sper sa-mi imbunatatesc si aptitudinile de a vorbi in public, pentru ca am foarte mari emotii, sunt mai “catastrofa” decat la volan. Cred ca toata povestea asta cu Coronavirusul este o oportunitate, si daca eram intr-o lume normala, la inceputul carierei mi-ar fi placut foarte mult sa am parte de brief-uri misto, intr-o perioada ca asta, pentru ca e foarte complicata.
Pentru noi mizele sunt acum legate mai mult de creativitate. In joburile noastre de zi cu zi, mizele sunt salariile, bugetele, discutiile interminabile cu clientii, dar cumva vrei sa te mai si joci. Vrei sa mai fugi un pic de la jobul de zi cu zi, facand si altceva, vorba Teodorei. Cat Netflix poti sa vezi?
Andrei, tu te-ai plictisit de Netflix? De ce vrei #TalentBet si ce faci atunci cand nu bagi Netflix?
Andrei Chirisi: Am terminat prima editie de Netflix, astept varianta a doua, sa vad cand apare. Nu, eu sunt aici de dragul ideii. Nu sunt din partea mirelui sau a miresei.

Andrei Chirisi
Cum zicea Alexandra, la un moment dat: “bai, sunt bugete, dar hai sa facem si altceva, ca nu esti constrans.” Biroul nu inseamna de fiecare data ca esti in Rai si esti inconjurat toti oamenii in proximitatea carora ai vrea vreodata sa fii. Esti in niste parametri.
Cateodata iti vine sa spui: “bai, baga-mi-as piciorul, da’ cum o faceam eu, daca n-aveam constrangeri?!” E, genul asta de idei e bine sa le mai si faci, nu doar sa-ti aduci aminte cum le faceai sau sa te gandesti cum le-ai fi facut.
Bine, eu din asta m-am hranit la The Alternative School, din oameni care veneau si prezentau work curatoriat de ei. Cand iesi de la UNArte, nu te-nvata sa tai o chitanta, adica nu poti sa lucrezi la chioscul de la colt, dupa ce termini o facultate vocationala.
Teodora Migdalovici: Programul asta este atat de experimental, incat o sa-i incurajez pe profi si pe ghizi sa dea inclusiv ei solutii, sa aiba dubla calitate – de prof si de student, simultan.
De cand am lansat programul, am avut niste feedback-uri foarte interesante, inclusiv de la antreprenori care au zis: “eu dau brief, eu vin ca student si sunt gata sa dau si guidance – eu centrez, eu dau cu capul”. Il inteleg pe Andrei, nu e singur.
Ce nevoi ati intuit voi in piata, de cand cu criza asta, care de fapt sunt doua, intr-una singura? Pe ce directii vreti sa mergeti, pentru a adresa piata, companiile, brandurile, antreprenorii?
Andrei Chirisi: Eu cred ca pentru prima data tonul face muzica. Adica, e un moment fara precedent. Pana acum trebuia sa arzi gazul pe chestii. E prima data cand sa nu zici nimic, ca brand, poate sa-nsemne mai mult decat sa zici tot felul de bazaconii. Acum suntem cu totii acasa, gramada, si primul fault al unui brand este de sesizat. Oamenii trebuie sa investeasca atent, tocmai ca sa-si pastreze capitalul de imagine.
De aceea m-am si bagat in chestia asta, pentru ca sunt multe branduri pe care lucrez si care in momentul asta ar trebui sa-si tina gura, sa-si pastreze banii, si din Iunie sa incepem sa vorbim. Trebuie sa te uiti in ograda ta si sa fii realist cu brandul tau, tu, din interior. Asta a fortat criza asta, parerea mea.
Alexandra, tu crezi ca toate brandurile ar trebui sa-si tina gura? Care crezi ca ar trebui sa si vorbeasca?
Alexandra Bombita: La fel ca Andrei, eu cred ca daca ai o oportunitate sa taci, nu trebuie s-o ratezi. Pe de alta parte, cred ca brandurile iti pot oferi un continut care sa-ti usureze un pic statul asta acasa. Cred ca este o oportunitate pentru branduri, pana la un punct.
Si noi am avut un proiect in care trebuia sa “tipam” despre normele de igiena. Sfatul a fost foarte clar, pentru ca a trecut deja o luna jumatate, de la prima chestie. Dupa o luna jumatate, nu poti sa “tipi” tot de igiena, ca pare ca tu inainte nu spalai pe jos decat o data la 3 luni, nu o data la 3 zile.
Mi se pare cumva ca in momentul asta trebuie sa fii reactiv, sa investesti cu cap, sa nu ratezi oportunitatea de a si tacea, la o adica. Intr-adevar, daca esti bere, poti sa faci un pic de fun, “abia asteptam sa ne vedem la o bere”, dar cred ca trebuie sa mizam mai mult pe idei si sa cautam cu totii oportunitatea, acolo unde este. Nu trebuie ca toate brandurile sa vorbeasca despre Coronavirus.
Filip, cum se vede Coronaviroza asta, la Paris?
Filip Gonzacenco: La mine a fost foarte amuzant, pentru ca primul lucru pe care l-am facut toti a fost sa ne-ndreptam catre mintile luminate, de la Strategie si sa ne asteptam la o formula-miracol, din experienta lor de strategi, despre cum se vor desfasura comportamentele oamenilor.
E tot timpul amuzant sa ai in echipa pe cineva care a trait asta inainte, care are o saptamana sau doua de avans. Ma refer la Directorul nostru de Creatie, care e Italian. Practic, la el criza a inceput cu doua saptamani inainte.
Primul reflex a fost ca nu carecumva sa profitam de asta, pentru ca o sa ne aduca un deserviciu. Asa ca, ideea asta de a-ti tine gura este cel mai bun lucru, mai ales atunci cand ai tendinta sa sari cat se poate de repede. Am avut o perioada de cateva saptamani, in care efectiv aveam brief-uri dimineata, cu rezolvare seara.
Sigur, a fost unul singur care era argumentat, a fost pentru Grupul de Comunicare Strategica din Franta, in care intr-adevar trebuia venit repede cu o solutie, de pe azi, pe maine.
Teodora Migdalovici: Eu i-as incuraja pe oamenii de la companii sa ne dea brief-uri cat se poate de “cu picioarele pe pamant”, inclusiv brief-uri de marketing si de business. E simplu – creativitatea nu insemna doar o solutie de comunicare. Creativitate poate fi modul in care reasezi un produs, il regandesti, folosesti o imprimanta 3D si l-ai facut functional in noul context. Vreau sa slefuim modul de a gandi al oamenilor care vin acum, in sensul ca storytelling-ul poate sa-nceapa si dintr-un depozit, de la o problema de stoc.
Andrei Chirisi: Mai e o treaba, pe care n-o facem in agentie, dar acum o recomandam clientilor. Adica, nu te duceai cu tactici de Marketing, tu din Advertising. Acum exista sansa sa le dai o tactica de Marketing, ca sa le salvezi fundul cumva.
Pana acum, venea brand managerul si spunea ca asta e ciorba lor interna, nu veni tu sa ne schimbi modelul de business. Dar acum, cand nimeni nu stie ce se-ntampla, s-ar putea sa fie o gura de aer proaspat.
Andrei, ce-ai recomanda unui producator de mancare, care are grad de incarcare pe depozite, de 97%?
Andrei Chirisi: Prima recomandare ar fi catre infrastructurile care merg. Cine “bubuie” acum pe piata?! Glovo, Uber, sunt infrastrcturi care merg. Din punctul meu de vedere, ar fi prima descongestionare. In Bucuresti, majoritatea brandurilor care aveau mancare sau ceva perisabil s-au rezumat la ce-au putut sa vanda prin aceste platforme online.
Apoi trebuie investit in delivery. Acum poti sa-ti construiesti o infrastructura pe care mereu o amanai. Ca brand, o discutai mereu in Q4.
Filip Gonzacenco: Aici, la Paris, restaurantele sunt foarte puternic afectate. In prima luna au zis sa tina bucataria deschisa si mancarea s-o pregateasca pentru serviciul de livrare. Apare, insa, riscul sanitar pentru baietii care livreaza.
E un dinamism continuu, de la o zi la alta. De azi pe maine lucrurile se schimba si se inventeaza noi modalitati. Exista, insa, o constrangere din punct de vedere economic, pentru ca ai niste salarii de platit. In Franta exista o solidaritate la o cota destul de mare, inclusiv fata de marci, de restaurante, in cazul de fata. Aici poti sa-ti platesti o cina pe care o vei lua dupa perioada de izolare. Asta functioneaza ca un voucher.
Alexandra, crezi ca Pandemia asta e o oportunitate, pentru branduri mai putin cunoscute?
Alexandra Bombita: Cred ca in orice e o oportunitate. Daca stii cum sa exploatezi la maximum o criza, sa fim seriosi, asta poate fi o oportunitate.
De exemplu, am vazut ca mai multe restaurante din Brasov au decis sa nu inchida dar sa restranga foarte mult meniul. Prepara doar cateva chestii, pe care le livreaza chiar cu ospatarii. Evident ca nu e ca si cand ai restaurantul plin, dar e un mod de a supravietui.
Ce-am vazut in Bucuresti si mi s-a parut foarte destept, foarte multe “mancatorii” sau de-astia care livrau mancare pentru birou, pana in ora 16:00, acum au inceput sa livreze arii mai extinse. Nu stiu daca se va imbogati cineva fulminant, in perioada asta, chiar nu stiu. Cred ca poti scoate camasa, cred ca poti sa te faci remarcat, cred ca si noi ca oameni de comunicare suntem datori sa educam, nu atat brandurile, cat consumul. Hai sa nu mai consumam totul de import, hai sa mai luam si de pe langa noi.
Cred ca cine va face educatie pe consum va avea o sansa buna. Nu cred ca consumatorii uita foarte usor lucrurile bune si content-ul de care chiar au avut nevoie.
Teodora Migdalovici: Cred ca de foarte multe ori crizele sunt o trambulina fabuloasa, pentru ca ele au acest dar de a culca absolut totul la pamant. Crapa dinozaurii, se ridica iepurasii. Mai in gluma, mai in serios, asa apare omul nou.
Alexandra Bombita: Noi, cu totii, consumatorii din noi ar trebui sa stim ca nu avem cum sa prosperam intr-o comunitate care saraceste. Nu avem cum!
Ok, inteleg, nu-ti cumperi Duster, da’ lapte romanesc sau o paine poti sa cumperi.
Ok, Romania n-o sa produca ventilatoare pentru COVID, dar niste amarate de mascute si dezinfectanti ar putea. Am fost foarte happy sa gasesc la magazin servetele dezinfectante, produse la Constanta. Aveau o intreaga gama, aveau si geluri si ceva sprayuri.
Puneti foarte mult problema de Viata si Moarte. Vedeti programul #TalentBet ca pe un soi de Camera de Garda sau un Serviciu de Ambulanta, pentru branduri si bussines-uri?
Filip Gonzacenco: Ambulanta mi se pare mult spus, dar o mana intinsa, de ajutor, sau un “melting pot”, in care sa ne punem ideile si sa cream ceva, mi se pare mai potrivit. In clipa asta cred ca trebuie sa vorbim doar de creativitate, deoarece comunicare nu mai e doar comunicare, acum te reinventezi.
Teodora Migdalovici: Ideea asta cu ambulanta, cu o trupa de urgenta, un taskforce de elita, pe mine m-a urmarit intotdeauna. De-a lungul anilor mi-au trecut prin mana niste generatii foarte misto, iar pe de alta parte am observat in piata situatii critice pe care sunt sigura ca ei le-ar fi adresat atipic si cu folos. Mereu m-am intrebat “Ce-ar fi daca cei mai buni oameni de la scoala s-ar aduna si ar veni cu solutii, pe astfel de brief-uri? Ce poveste de senzatie ar iesi”. A fost nevoie de-o pandemie ca sa materializez gandul asta.
Mai e ceva ce-mi doresc de la program, si-anume ca oamenii sa-si puna problema lucrului contra cronometru, pentru ca aceasta criza, in termeni de pericol, a insemnat si lipsa de reactie sau reactie intarziata. Or este foarte important sa existe o structura in piata care sa poata veni cu solutii, macar cu propuneri, cu injectii de inspiratie, intr-un timp foarte scurt. Sunt mare fan al lui “tace si face” si azi am vorbit mult despre tacerea cu substanta. O sa fie si-asta un subiect la intalnirile #TalentBet. Cum sa taci sau mai ales cand sa vorbesti. Care e goldilocks zone din perspectiva timpului, acel interval absolut perfect in care brandurile sa le vorbeasca oamenilor – atunci si doar atunci.
Andrei, Filip si Alexandra, puteti sa-mi spuneti intr-un cuvant ce inseamna pentru voi #TalentBet?
Alexandra Bombita: Ah, dar nu gasesc un cuvant. Sunt copywriter, niciodata nu e doar un cuvant: “o comunitate cu idei”
Filip Gonzacenco: Cuvantul cu care vibrez cel mai mult acum e “agilitate”, pentru ca e polivalent.
Andrei Chirisi: “Flexibilitate”
Teodora Migdalovici: Laborator de parfumerie. Are esente variate, multe texturi si trebuie sa scoti peste noapte niste solutii memorabile din joben. Cu 2 picaturi faci diferenta.
Cum ar trebui sa procedeze clientii interesati sa va contacteze?
Teodora Migdalovici: In primul rand trebuie sa raspunda la 3 intrebari, ca sa-ntelegem care este modul in care vor sa functioneze. Atat “Clientul”, cat si “Talentul” au fiecare un chestionar dedicat. N-am fixat preturi, n-am batut in cuie banii, pentru ca toata lumea va putea spune “n-am bani, n-am buget”. Hai sa depasim scuza banilor si hai sa gasim impreuna solutii.
In chestionare exista adresa de contact – win@canneslions.ro. Clientii pot completa chestionarul aici, iar talentatii aici. Oricum, n-o sa ducem lipsa nici de brief-uri, nici de oameni. Ideea e sa vedem cum se concretizeaza acest program, pe termen mediu si lung.
Sunt foarte bucuroasa ca facem chestia asta, pentru ca atunci cand intalnesti niste oameni foarte smart, asa cum sunt cei pe care i-am invitat sa fie ghizi si speakeri in programul asta, iese spectacol. Explodeaza idei, apar solutii, este asa o atmosfera electrizanta, e de neratat.
Categorii:Antreprenori, cannes lions, Interviu, Neconventional, News, Online, Opinii
1 răspuns »