Cristina Blanaru (AdHugger.net): „Creativitatea nu vine cu fantasmagorii si chestii fortate, vine cu idei si solutii fluide care fac viata mai usoara”

Consultant de comunicare strategic (media, digital, e-commerce, marketing si branding), cu peste 20 de ani de experienta in marcom si media. In timpul carierei pana acum a colaborat ca si consultant sau parte dintr-o echipa pentru client precum PayPal, Akcenta, Viacom / Comedy Central, KBC Securities /uTrade, MilleniumBank, CEZ Romania, Unilever Food Solutions, Sarantis, Transavia, Delta Hospital (rebranduit Ponderas), IAB Romania, trafic.ro si Romanian Press Club.  

Recent, – AdHugger, publicatie online care acopera stiri si evenimente din sectoare precum marcom, business, tech, ecommerce si start-up-uri, a împlinit 10 ani de prezenta pe piata internationala. Inceputa ca publicatie de limba engleza raportand stiri din Romania, oferind access la noutatile locale jucatorilor de pe piata internationala, in doar cativa ani, AdHugger s-a extins si a început sa acopere evolutii si evenimente internationale. De-a lungul timpului, a fost partener media la numeroase evenimente internationale din marcom si business, cum ar fi New York Festivals, Cresta Awards, Epica, GePec, Digital Marketing Forum, PR Forum, Romanian PR Award si altele.

Am vorbit cu Cristina Blanaru si am aflat mai multe despre parcursul ei profesional, dar si despre ce inseamna ca cresti un site de la zero, doar prin efort propriu, precum si cum vede ea piata de marcomm.

un interviu de Romanita Oprea

MSB_2141

Cristina Blanaru

Cand ti-ai descoperit pasiunea pentru comunicare si cand te-ai hotarat sa faci din ea o meserie? Ai regretat vreodata aceasta decizie? 

Era un pic dupa 89 si cred ca eram printr-a sasea sau asa. La vremea aia, mama organiza o conferinta medicala si, cum tot gravitam prin zona, am pus mana sa ajut (plicuri de aranjat, mape de facut, de-astea). Si mi-a placut. De acolo, am ramas cu idea ca mi-ar placea ca, intr-o zi, sa povestesc despre chestiile misto pe care le fac companiile, ca sa afle lumea. A trecut o vreme de atunci pana am auzit de PR, publicitate, events and so on.

Am decis sa trec de la jurnalism la comunicare ca meserie cand eram deja de ceva ani la Mediafax. Pentru ca eram in sectia Media- Cultura-Life si eventual am ajuns sa coordonez fluxul de Media / Advertising, mi-am avut partea de expunere la comunicate, evenimente si lansari. Si de aici pana de partea cealalta a baricadei nu a fost decat un pas.

Nu am regretat niciodata ca am ales comunicarea. Cine ma cunoaste stie ca probabil mi-ar fi imposibil sa fac altceva. Desigur, ca oricare dintre noi, n-am fost intotdeauna incantata de aspectele financiare si alte practici de business, mai ales in perioadele de freelancing.

Care ai spune ca au fost momentele cele mai importante din cariera ta pana acum si de ce?

Pai totul a inceput cu Mediafax-ul de pe vremuri, ca acolo am facut ucenicia in materie de logica a scrisului, acolo am invatat sa fac distinctia intre stire si non-stire si am prins gustul pentru scris ca mod de viata. In plus, acolo m-am intalnit cu marketingul si publicitatea, deci sa zicem ca a fost cumva momentul zero.

Pe repede inainte, oprirea la agentia de digital care azi nu mai exista a venit cu rele si cu bune dupa Mediafax. Pentru mine, experienta a contat pentru ca acolo am cunoscut niste oameni foarte misto, care au ”o parte ”de vina pentru dezvoltarea AdHugger. Imi aduc aminte o seara la mine in sufragerie, cu vreo 7 minti luminate adunate la un lotus de strategie, cu aripioare picante si snacksuri crocante care au scos la iveala idei multe (dintre care unele si acum asteapta sa fie aplicate!)

Apoi a urmat momentul in care am inceput sa comunic pentru PayPal, the dream client care lansa atunci varianta localizata a platformei pe piata din Romania. Cam pe atunci am realizat ca AdHugger nu trebuie sa ramana un site de limba engleza despre piata din Romania, ci trebuie sa se extinda si sa se internationalizeze. Si asta am si facut, incepand cu parteneriate apoi …pe principiul din mail in mail s-a dus vestea si au inceput sa vina stirile si propunerile catre noi.

Cel mai misto a fost cand o campanie MRM a fost preluata din AdHugger de catre The Guardian. Inside my brain, a little elf hopped a little.

Pe partea de comunicare, PayPal a fost unul dintre clientii wow, altul a fost Viacom / Comedy Central – imi aduc aminte si acum diagrama cu toate modurile in care a fost omorat de-a lungul timpului Kenny din SouthPark.

Acum sa recunoastem si unde am fost cel mai acasa. MakeSense a contat nu numai pentru PR-ul din mine (si pentru AdHugger, care a primit full support in cadrul echipei de acolo) si imi aduc aminte cu drag acum (atunci si cu ceva frustrari) de niste pitchuri si prezentari la potentiali clienti. Nu imi aduc aminte sa fi pierdut vreun pitch sau vreo masa de pranz gatita in echipa, de multe ori concomitent cu un brainstorming scurt.

Cine ti-a influentat cariera si de ce?

Profa de romana din generala – la care m-am prezentat voluntar pentru olimpiade si care m-a luat in serios si mi-a dat mura in gura tehnici de redactare, abordari pentru critica si gramatica suficienta pentru un regiment (m-am mai ramolit intre timp, dar bazele au ramas acolo!). Conectat, proful de engleza din liceu de la care am invatat engleza fara sa imi dau seama, de am ajuns sa o si predau scurt timp.

Redactorul sef de la Mediafax   – care mi-a spus foarte serios ca ea e Valeria si ma concediaza daca o domnesc (la noi in Moldova, toata lumea e Doamna sau Domnul, n-aveai sapte ani de acasa altcumva si eu eram atunci abia aterizata in Bucuresti), ca respectul nu sta in titluri si reverente (cam asa ceva)

Teodora Migdalovici – pe care am cunoscut-o in contextul Cannes Lions fara sa stiu ca mostenisem fluxul pornit de ea la Mediafax. Ea e, de altfel, nasa lui AdHugger, pentru ca mi-a plantat ideea in minte si a fost mereu alaturi cu suport, idei, servicii, you name it, she did it! Ca sa putem sa mergem pe drumul ala bun de la inceput. Chapeau!

Karol Switala – owner al Clue PR Polonia, care m-a recrutat via LinkedIn pentru comunicarea PayPal. Impreuna cu el, cu echipa din Polonia si cu cea de pe CEE am vazut cum se misca business-ul si care e ritmul si pe alte piete.

Partenerul meu in aventura start-up de acum si omul care m-a bagat in viteza inapoi in PR, strategie si ce mai rimeaza cu start-up dupa mai multi ani de pauza.

Think Different de la Apple – reclama aia chiar a vorbit cu mine de-a lungul timpului si de fiecare data a venit cu ceva nou.

720x100 Magazin online la pret promotional pentru producatorii din Romania 3

Pe cine admiri ca si personalitate /personalitati din marcomm-ul international?

Imi place tare Zak Mroueh, fondatorul Zulu Alpha Kilo. El si agentia lui mi-au facut multe surprize placute de-a lungul timpului.

Thomas Kolster  e si el pe lista mea de favoriti, mai ales pentru tenacitatea daneza cu care promoveaza sustenabilitatea si goodvertisingul (apropos, lanseaza o noua carte acusica)

Gayle Mandel, directorul de comunicare de la New York Festivals, e un exemplu de PR elegant de tipul ”asa da” pe care am urmarit-o si admirat-o de ani de zile si e unul dintre oamenii cu care lucrez cu mare placere.

Si da, pot sa enumar si directorii de creatie si copywriterii care sunt in topurile 10, 20, 100, under 30, under 40, dar despre ei vorbeste toata lumea.

Cum te-ai hotarat sa lansezi AdHugger? Cat de importanta a fost experienta pe care o aveai deja in comunicare la acel moment? Cu ce teluri ai pornit la drum si cum si daca s-au schimbat ele pe parcurs? Cum e evoluat site-ul la nivel de tematici,rubrici, etc? Din cine este format in acest moment core targetul tau? Ce iti propui pentru urmatorii 2 ani?

La cateva luni dupa ce m-am alaturat ca PR manager unei agentii de digital care azi nu mai exista (shocker there!), ma mancau degetele sa scriu in continuare despre marcom. Plus ca unii (sefi din cate am inteles ulterior) se uitau oricum la mine ca la ”spionul din presa”. Atunci era pe val treaba cu bloggerii influenceri, asa ca m-am gandit initial la un blog. La momentul acela, AdHugger era tonomat.wordpress.com (inainte de treaba cu pixelul albastru si tonomatul), cu o tema oarecare si niste comentarii …eh, nu cele mai inspirate.

Dupa cateva luni, am decis sa folosesc ce stiam, presa de agentie, si sa fac stirile asa cum stiu, fara bias, fara favoritisme etc. Au urmat domeniu si hosting si tema customizata, pentru care trebuie sa multumesc unul fost coleg de agentie, azi in echipa UIPath.

Pentru ca primisem de multe ori cereri de informatii despre piata locala de la companii straine, intentia initiala a fost ca AdHugger sa fie un site care sa acopere industria locala, doar ca in engleza. Ulterior, m-am reorientat catre international, in special ca urmare a cerintelor venite din partea comunicatorilor europeni si americani.

Initial, AdHugger era heavy focused pe campanii de publicitate si de PR – marketing. Ne-am schimbat focusul treptat, acum suntem ceva mai mult dedicati partii de business, e-commerce-ului, tehnologiei si start-up-urilor. Core-targetul AdHugger nu a fost niciodata mass-market. Dimpotriva, e exclusivist: profesionisti din industrie care vor sa fie la curent cu noutatile, campaniile recente, miscarile competitorilor si tot asa.

Din ce zic datele de analytics and such, AdHugger are cea mai mare priza la profesionistii barbati cu varste de 25-34 de ani din UK, US si Romania, si este accesat de pe mobil – iPhone in principal .Next steps vizeaza o schimbare de tema si extinderea echipei. Poate cu ajutorul unui pitch deck si al unui investitor care sa ne fie alaturi pentru etapa urmatoare, cine stie.

Cum ai caracteriza in acest moment piata de marcomm din Romania? Cum se raporteaza ea, din punctul tau de vedere, la cea din CEE si restul Europei? Cum era lumea comunicarii cand ai plecat si cat de mult ai spune tu ca s-a schimbat? Ce crezi ca ar trebui sa se mai schimbe /imbunatateasca si de ce? 

Pentru ca am plecat de ani buni din Romania, nu cred ca optica mea asupra pietei locale mai poate fi corecta. Mi se pare, de la distanta, ca unele probleme au ramas aceleasi, altele s-au agravat (vloggeri implicati in batai, vloggeri care indeamna la diverse infractiuni contra persoanei). Din cauza Covid, mai toata industria europeana de marcom a fost obligata sa introduca empatie in comunicare si asta a generat schimbare. In Romania, am admirat mult de tot actiunile de comunicare, corporate sau voluntariat, pentru popularizarea eforturilor de a face fata pandemiei.

Ce inseamna pentru tine creativitatea?

Pentru mine, creativitatea nu vine cu fantasmagorii si chestii fortate, vine cu idei si solutii fluide care fac viata mai usoara. Poti sa fii creativ cand faci un produs mai usor sau eficient de folosit, cand convingi clientii sa cumpere diverse chestii pentru ca le impachetezi in cuvinte frumoase sau fraze memorabile (va mai aduceti aminte de ”si marmota invelea ciocolata in staniol”?) sau cand narezi povestea cuiva care are nevoie de ajutor. E clenciul ala care face ca totul sa aiba sens si te face sa exclami ”Ma nene, cum de nu m-am gandit si eu la asta?!”

Care ar fi un top 5 cele mai bune campanii de PR din ultimii ani din punctul tau de vedere si de ce?

Ketchum – Viva la Vulva si Ice Bucket Challenge for ALS musai trebuie sa fie pe lista. ROM-urile de la Cannes si Ciocarlia de la Jazz si Rogalski

Dar un top 5 all time al celor mai bune reclame TV?

Si guilty pleasure, ala micu care respira greu

si batman

Ce sfaturi ai da oamenilor din marcomm-ul romanesc?

Am ajuns la varsta la care sunt suficient de batrana si de desteapta (haha!) ca sa nu mai cred ca lumea se ia dupa sfaturi, indiferent cat de bine intentionate.

Din cate am experimentat de-a lungul timpului, cred ca mai multa onestitate in relatiile dintre partile implicate in campanii (client – agentie – terti) ar fi magica. Si un pic de seriozitate nemteasca n-ar strica atunci cand e vorba de semnat si onorat contracte, inclusiv pe partea financiara – aici stim cu totii ca sunt probleme dintotdeauna si refuza sa dispara pentru ca ”merge si asa”.