Cluj, acest oras de smartoi

articol de Marian Costache

De ceva timp suntem amenintati cu conceptul asta de smart city. Ca vom trai ca-n Al Cincilea Element sau macar Minority Report nu ne-am imaginat vreodata, dar macar o calatorie pa moca cu autobuzul am merita si noi, ca cetateni ai viitorului. Si unde ar putea sa apara conceptul asta daca nu in adevarata capitala a Romaniei, Clujul, ca Bucurestiul e de mult depasit de situatie.

Calatoria devine gratuita timp de 2 saptamani, in schimbul a 20 de genuflexiuni facute in 2 minute on the spot in fata unui robotel care-ti calculeaza miscarile in timp real. Statia smart a fost instalata pe una dintre cele mai aglomerate strazi din centrul municipiului, respectiv pe Memorandumului, in statia de troleibus.

Organizatorii proiectului pilot au fost Sports Festival, iar flotareala a durat pana pe 6 octombrie si se pare ca si alte orase ar avea sanse la el, daca vor.

“Este un proiect-pilot, dar daca lucrurile vor merge bine si clujenii il vor adopta, cu siguranta il vom continua si, de ce nu, daca exista cerere, vom fi bucurosi sa il ducem si in alte orase din Romania. este prima statie smart sportiva din tara”, a explicat directorul executiv al Sports Festival, Mirel Alexa.