Silviu & Delia Dragomir (eucom): “Ne-am propus sa impactam pozitiv 500.000 de oameni, in urmatorii 10 ani.”

Sunt destul de vechi. Sunt atat de vechi, incat pe vremea cand masuram proiectiv succesul, imediat dupa Revolutia din Decembrie ’89, student la Politehnica fiind, ma gandeam ca a avea succes inseamna sa ai ocazia sa vorbesti engleza, in fiecare zi. Astazi asta ni se-ntampla multora, gratie Internetului si Facebook-ului si multor canale de stiri, probabil ca multi dintre noi neasimiland aceasta neaparat cu succesul profesional. Limbile straine au ramas insa la fel de importante in business, intre timp in Romania vorbindu-se multe alte limbi straine, in afara de engleza.

Silviu si Delia Dragomir sunt doi antreprenori, care au pus in opera un vis, organizand cursuri de limbi straine intr-o formula speciala. Despre aceste cursuri, precum si despre incercarile anului 2020 i-am invitat sa ne povesteasca.

un interviu de Marian Costache, din seria #reinventyourself #reinventyourbusiness

Ce este eucom, compania voastra?

Silviu Dragomir: Este un vis, pe care l-am avut acum mai bine de 18 ani, si care s-a materializat incet-incet. Multa vreme l-am considerat primul nostru copil si pana acum vreun an asa l-am si tratat. Poate ca acesta este si motivul ca nu a crescut mai mult, desi e cel mai mare furnizor de servicii din Romania, pe segmentul B2B. E acel ceva care in momentul de fata se cere sa-si ia zborul.

Ce fel de servicii ofera eucom?

Silviu Dragomir: Avem o paleta mai larga dar preponderent avem doua: language assessment (evaluarea candidatilor sau angajatilor diverselor companii, pe nivelurile de limba, pe care acestia le au)

Delia Dragomir: In special, serviciul de assessment e folosit in recrutare. Sunt companiile care au nevoie ca angajatii lor sa cunoasca limbi straine.

Avem o a doua mare componenta cursurile de limbi straine, iar acum suntem axati in zona de Agile Learning, cursuri de limbi straine pe sistem Agile. Avem o componenta digitala, platforma, si trainer-ul, componenta umana. Noi credem foarte mult in aceasta combinatie. Ambele sunt la fel de importante. Asta am crezut inainte de pandemie si inainte de a trece cu totul pe online.

Agile Learning, e un termen vehiculat mai mult pe stirile care vin de-afara, in Romania nu si l-a asumat foarte multa lume. Ce inseamna Agile Learning pentru voi?

Silviu Dragomir: Ideea Agile Learning-ului cred ca a aparut undeva prin sfarsitul lui 2018, cand am inceput sa luam contactul cu tehnologia Agile si cu filozofia Agile, aceea de stabili un obiectiv scurt si de-a merge din aproape in aproape. De fapt, am ramas placut impresionat, de ceea ce reprezinta acest concept, si ne-am pus problema daca ar functiona si in partea de cursuri.

Acum avem peste 1000 de cursati, care au trecut prin sistemul Agile, si avem si niste rezultate foarte bune. Am observat ca rata de absorbtie a cunostintelor a crescut cu peste  50%, sa fiu exact 54,74%.

Delia Dragomir: Gradul de engagement al oamenilor a crescut foarte mult in acest sistem, pentru ca este interactiv, este ceva dinamic. Cursantul este foarte interesat si captivat de ceea ce se-ntampla.

Care este contextul vis-à-vis de companiile client? De ce credeti voi ca au apelat la serviciile voastre? Exista niste nevoi ale acestor companii, pe care voi le-ati adresat?

Delia Dragomir: Exista nevoia de a lucra intr-o limba straina, ceea ce nu e deloc simplu. In plus, oamenii au nevoie sa faca asta intr-un alt cadru, sa fie un mediu relaxat. La cursurile noastre se creaza o cultura a echipelor. Noi lucram in grupuri de cursanti si atunci intervine si partea asta de  “human interaction”. Pe langa faptul ca inveti o limba straina, inveti cultura acelei limbi, si se sudeaza si echipa cu care inveti acea limba straina.

Daca ar fi sa adunati in cateva cuvinte particularitatile ofertei voastre, cum ati trata chestia asta? Ce va face originali? De ce sunteti asa de bine cotati pe piata?

Silviu Dragomir: Raspunsul e foarte simplu. Totdeauna ne-a interesat ce anume ar avea nevoie clientii nostri. In orice abordare am avut cu un potential client am vrut in primul rand sa intelegem care este nevoia lui de baza. Nu am venit cu programe prestabilite, nu am venit cu metodologii prestabilite. Am avut o abordare consultativa, mergand foarte aproape de nevoile fiecarui individ in parte, de nevoile fiecarei companii in parte, ca sa gasim impreuna cea mai buna cale de abordat, in acest proces educational.

Dupa cum spunea si Delia, invatarea unei limbi straine nu se intampla intr-o sesiune de doua ore sau de doua zile. Este un proces care dureaza de obicei luni de zile, poate si ani de zile. Automat acest shift e important sa-l faci permanent si in directia corecta, altfel nu ai nicio sansa.

Delia Dragomir: Pe langa personalizarea programelor, pe nevoia clientilor, am fost intotdeauna preocupati sa nu facem ca la scoala. Sa fie altfel de cursuri, sa fie cursuri interactive. De aceea noi avem jocuri, avem board game-uri, avem obiceiul grupei, avem multe concepte prin care sa ajutam cursantii sa-nvete intr-un mod diferit, interactiv, nu ca la scoala. Asta ne-a diferentiat foarte mult, in piata.

Ati facut vreodata teambuilding-uri cu cursantii vostri?

Silviu Dragomir: Ideea de teambuilding exista in fiecare sesiune de curs. Noi avem o grupa formata din 4-6 participanti. Se fac mini teambuilding-uri, pentru ca apar cursanti din departamente diverse, care nu se cunosteau anterior. Nu e doar partea de teambuilding ci este si partea de wellbeing atinsa, se merge foarte mult pe invatarea experimentala.

Totdeauna am fost atenti la doua aspecte, nevoia companiei si respectiv nevoia fiecarui cursant in parte. In peste 90% din cazuri, acestea nu coincid. Fiecare are alta viziune, legat de ce trebuie sa se-ntample in cadrul acestui curs. Ceea ce am incercat noi sa facem a fost exact acest melanj, intre nevoile companiei si nevoile fiecarui cursant. Am avut grija ca fiecare sa primeasca exact elementele pe care si le dorea, iar lucrurile au mers foarte bine. Poate in asta consta cel mai mult succesul nostru.

Delia Dragomir: Imi vin acum in minte niste exemple de mini teambuilding-uri. A fost o grupa care a plecat un weekend in Malta. A fost o alta grupa aici prin tara. Au fost si au vizitat niste obiective turistice sau in oras au iesit si s-au dus la muzeu si au tinut un curs. La restaurant, in parc, in piata au fost.

A fost si un curs atipic, imi aduc aminte si acum, la penitenciar. Cursantul respectiv era un expat, foarte interesat de subiect, si a gasit la noi un trainer deschis in zona respectiva si au fost si-au vizitat penitenciarul. 

Care sunt incercarile anului 2020? Cum v-ati dus business-ul anul asta? La ce ati fost expusi?

Silviu Dragomir: Trebuie sa recunosc ca perioada din Martie nu m-a luat prin surprindere. Ma asteptam la ea, odata ce am vazut ca acest virus a reusit sa  treaca si pe continentul european. Mi-era foarte clar ca era o chestiune de zile, pana cand ceea ce se-ntampla in Wuhan, si dupa aceea in celelalte tari vest europene, o sa se-ntample si la noi. Asa ca am fost mult mai constienti de ceea ce va veni.

Am avut parte si de criza anului 2008, care de fapt pentru noi a venit abia prin Mai 2009. Mi-aduc aminte exact de momentele anterioare acelei crize, cand discutam cu un prieten foarte bun de-al meu, din Norvegia, si-mi zicea “it will be big!” Ziceam “nu exista, poate la voi, pe la americani. La noi totul e bine. Preturile cresc, totul e roz.” Ei, si cand a fost nasol, a fost nasol!

Poate si atunci am avut noroc cu acest prieten, pentru ca zicandu-mi de mai multe ori am inceput sa ma gandesc la mai multe scenarii. Acest lucru l-am facut si in momentul de fata.

In momentul in care am vazut ca se lanseaza ideea unui lockdown, in perioada 9 – 10 Martie am mutat cursurile in online.   A fost o munca asidua si trebuie sa multumesc echipei, care a fost 110% implicata in tot acest proces, pentru ca a fost un teambuilding concret.

Multumesc echipei, care a fost 110% implicata in tot acest proces!

Delia Dragomir: Acest teambuilding a fost in a demonstra clientilor si cursantilor nostri ca se poate si in online. Avantajul nostru cel mai mare anul acesta a constat in faptul ca noi, ca si companie, eram orientati in zona asta digitala.

Noi aveam conceptul de a lucra in online. Avem colegi care lucreaza remote. Sunt colegi de-ai nostri, traineri, in tara, cu care nu ne-am intalnit poate niciodata fizic si totul s-a desfasurat online. Noi ca si cultura organizationala eram obisnuiti cu stilul acesta si aveam si conceptul de Agile Learning, dezvoltat la finalul anului 2018. Cumva anticipasem ca va veni “ceva” care sa accelereze trecerea in online.

In Martie, provocarea cea mai mare a fost sa discutam cu toata lumea si sa le aratam ca da, se poate si in online. Am invatat sa lucram cu toate platformele cu care se poate lucra, deoarece lucrand cu corporatiile, unele au restrictii si nu permit anumite paltforme. Acum sunt traineri care lucreaza cu 5-6 platforme, in functie de clienti.

Silviu Dragomir: Avem un coleg care are peste 65 de ani si care spunea “nu credeam ca o sa invat asa ceva dar in momentul de fata ma descurc pe 5 platforme, in paralel”. Totul se poate, asta e lectia pe care am invatat-o. Atata timp cat iti doresti un lucru, pui energie, nu te culci pe o ureche, cum am vazut multe situatii, lucrurile se pun in miscare si oarecum se aliniaza.

Acum cum lucrati? Totul e in continuare online?

Silviu Dragomir: Din pacate, da. Chiar zilele trecute a fost un prieten pe la noi pe la birou. Pe la mine, pe la birou, ca sunt numai eu (zambeste), pentru ca toti colegii mei lucreaza remote, si-mi spunea ca e de-a dreptul sinistru acuma, pentru ca e prea multa liniste.

Lucram remote si am continuat sa pastram acele mici interactiuni, care de obicei le aveam in zona de luat masa, cu o cafea in mana. Pe acestea le-am mutat in online. Avem ore determinate, saptamanal, in care nu facem altceva decat sa bem cafeaua si sa avem chit-chat-uri.

Cum credeti ca ajutati companiile voastre client, in aceasta perioada, care din pacate, asa cum estimam sumar, va mai dura cateva luni de zile?

Delia Dragomir: O sa-ti dau un feedback, primit de la un client. “Dintre toate cursurile pe care noi le aveam, ca si companie, am ales sa pastram doar cursurile cu voi, pentru ca oferiti oamenilor o oaza de liniste, o evadare din nebunia asta. Pe langa faptul ca invata o limba straina, ei se simt foarte bine ca vin la cursurile voastre.”

A fost o perioada mai lejera in vara dar din Septembrie – Octombrie avem grupe noi, care incep sa demareze, tocmai pe acest motiv: “vrem din nou ca oamenii sa fie in colectivitate, vrem sa fie unul cu celalalt si sa le cream contextul.” De exemplu, stiu grupe care gatesc impreuna, in online. Prin urmare, companiile prefera sa continue cursurile cu noi, pentru ca le oferim si altceva, pe langa limba straina. 

Dupa 2009-2010 companiile au devenit tot mai constiente de ROI

Silviu Dragomir: Aici s-a facut shift-ul. Anterior anului 2008, erau bugete si trebuiau consumate. Nu conta pe ce anume. Learning sa fie! Dupa 2009-2010 companiile au devenit tot mai constiente de ROI, sunt mult mai atente la modul in care-si cheltuie banii.

Mai bine spus, atunci isi cheltuiau, acum isi investesc banii. Avand aceasta grija pentru ROI, automat s-a produs shift-ul de la cursuri de limbi straine pentru toata lumea, la cursuri de limbi straine pentru cei care intr-adevar au nevoie.

La cei care au nevoie pool-ul s-a restrans foarte mult dar a crescut calitatea. Asta ne-a interesat intotdeauna, sa dam un added value cat mai mare. Am avut potentiali clienti, pe care i-am refuzat exact pe motivul asta, pentru ca voiau cursurile doar ca sa le ofere bonus. Le-am recomandat alte variante, deoarece cursurile reprezinta un angajament pe o durata lunga de timp, ce presupune un efort constant si continuu.   

Acesta a fost modul in care am inceput sa ne selectam clientii si sa ne pastram anumiti clienti. Intr-adevar oamenii au inteles ca acesta nu este doar un beneficiu dat, ci trebuie sa aiba un ROI. Atata timp cat avem grija de banii lor, lucrurile merg foarte bine.

Cum arata viitorul pentru eucom? Care sunt planurile voastre pe termen mediu si lung?

Silviu Dragomir: Nu ne-am schimbat viziunea, pe care ne-am stabilit-o in urma cu un an, aceea de a impacta pozitiv 500.000 de oameni, in urmatorii 10 ani. Asa ca va arata cu mult mai multa munca, probabil. Nu stim exact catre ce zona va merge. Probabil ca o parte o sa se-ntoarca, cand va fi posibil, la cursuri fata-in-fata, la offline, dar in mod clar viitorul pe termen mediu si lung va fi in zona digitala.

Delia Dragomir: Da, dar nu numai in zona digitala. Cred ca viitorul este in combinatia uman + digital. Dupa pauza asta, in care am fost izolati si nu ne-am conectat unii cu ceilalti, simtim nevoia de a ne conecta si ne dam seama de fapt de cat de importanti sunt oamenii. Viitorul consta in a gasi programe in care sa combini atat partea digitala, cat si partea umana, sa-i dai omului si din una si din cealalta.

Silviu Dragomir: Suntem fiinte sociale si nu avem cum sa scapam de interactiunea umana sau cel putin asa imi place sa cred!

Delia Dragomir: Am depasit cu totii o bariera, asa ca ne putem conecta ca oameni si in online. La inceput eram cu totii reticenti.  La inceput credeam ca nu se poate, pentru ca nu are acelasi efect. Ok, se mai pierd lucruri, dar totusi tot reusim o conectare.

Decat in offline cu masca, mai bine in online, fara.

Silviu Dragomir: Deocamdata este politica ce a functionat de minune, mai ales ca majoritatea clientilor nostri lucreaza remote. Atunci posibilitatea de-a avea cursuri a ramas exclusiv in online.